Πώς το φυσικό σιρόπι σφενδάμου θα αντικαταστήσει την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και θα καταστήσει ευκολότερη και ταχύτερη τη θεραπεία λοιμώξεων.
Πώς το φυσικό σιρόπι σφενδάμου θα αντικαταστήσει την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και θα καταστήσει ευκολότερη και ταχύτερη τη θεραπεία λοιμώξεων.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα είναι τα υπερανθεκτικά μικρόβια. Πολλά από αυτά μάλιστα έχουν αποδειχθεί ανθεκτικά σε όλα τα φάρμακα που έχουν αναπτυχθεί έως σήμερα, ακόμη και στα αντιβιοτικά «ύστατης καταφυγής».
Η επιστημονική και ιατρική κοινότητα προσπαθεί να βρει λύση στο πρόβλημα, το οποίο αναμένεται να επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτό που συστήνουν είναι να περιοριστεί άμεσα η αλόγιστη και μη συνταγογραφημένη χρήση αντιβιοτικών, ούτως ώστε να πάψουν τα βακτήρια να μεταλλάσσονται και στη συνέχεια να καθιστούν πρακτικά άχρηστα τα υπάρχοντα αντιβιοτικά. Οι εκκλήσεις τους δεν εισακούονται –ή τουλάχιστον όχι στον προσδοκώμενο βαθμό– με αποτέλεσμα η ιατρική έρευνα να στρέφεται σε άλλες κατευθύνσεις.
Να όμως που η λύση δεν έρχεται από κάποιο προηγμένο R&D εργαστήριο, αλλά από τη φύση. Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, στο σιρόπι σφενδάμου περιλαμβάνονται ορισμένες φυσικές ενώσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 90% την απαιτούμενη ποσότητα αντιβιοτικού για τη θεραπεία λοιμώξεων.
Η καναδική ερευνητική ομάδα παρουσίασε τα ευρήματά στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημικών, αποδεικνύοντας ότι οι φαινολικές ενώσεις που συναντώνται στο σιρόπι σφενδάμου μπορούν να εξαχθούν και να αναμειχθούν με τα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
Οι ιδιότητες του νέου μίγματος καθιστούν το αντιβιοτικό σαφώς πιο αποτελεσματικό, καθώς αφενός αναστέλλουν τον μεταβολισμό των βακτηρίων και αφετέρου καταστέλλουν την ανθεκτικότητα στο φάρμακο. Και το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται μόλις με το 10% της δόσης του αντιβιοτικού.
Η καθηγήτρια βιολογίας και επικεφαλής της έρευνας Nathalie Tufenkji σχολιάζει τα ευρήματα:
"Τα ελπιδοφόρα ευρήματα βέβαια πρέπει να επαληθευτούν και με μεταγενέστερες μελέτες. Έως τότε καλό είναι να ακολουθούμε αυστηρά τις οδηγίες των γιατρών και να μην καταναλώνουμε αντιβιοτικά κατά βούληση."