Αξίζει η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το μέσο νοικοκυριό; Και ποιοι μπορούν να βγουν εντελώς εκτός δικτύου ηλεκτρικού;
Αξίζει η επένδυση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το μέσο νοικοκυριό; Και ποιοι μπορούν να βγουν εντελώς εκτός δικτύου ηλεκτρικού;
Η κλιματική αλλαγή και οι αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις του πλανήτη, επαναφέρουν διαρκώς στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε χώρες όπως η Ελλάδα δε, με την άφθονη ηλιοφάνεια και τους δυνατούς ανέμους, η στροφή προς τις εναλλακτικές μορφές φαντάζει αυτονόητη. Μέχρι όμως να αποφασιστεί η ενιαία εθνική και περιφερειακή πολιτική, ο καθένας έχει το δικαίωμα να διερευνήσει τις δυνατότητές τους προς το συμφέρον του.
Είναι για παράδειγμα αρκετοί οι συμπολίτες μας που αγανακτισμένοι από το υψηλό κόστος των λογαριασμών του ηλεκτρικού στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, με βασικότερη τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Έπειτα από πολυετείς αναταράξεις και αλλαγές, η συγκεκριμένη αγορά μοιάζει να σταθεροποιείται και το ενδιαφέρον των καταναλωτών να επανενεργοποιείται. Σαφώς συμβάλλει και το πρόγραμμα net-metering, το οποίο επιτρέπει τη σύνδεση στο δίκτυο χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση συστήματος με μπαταρίες.
Πόσο όμως συμφέρει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός νοικοκυριού; Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη.
Αν θεωρήσουμε ως δεδομένο ότι μια μέση κατοικία απαιτεί την εγκατάσταση ενός συστήματος των 4-6 KWp (με κόστος αρχικής εγκατάστασης €5.000-7.000) προκειμένου να παράγει το σύνολο της ενέργειας που καταναλώνει, η εγκατάσταση συμφέρει υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις.
Η βασικότερη είναι να κάνουν τα μέλη του νοικοκυριού «συμβιβασμούς» στην κατανάλωση ενέργειας. Είναι για παράδειγμα προαπαιτούμενη η χρήση ηλιακού θερμοσίφωνα, κουζίνας υγραερίου, ενεργειακού τζακιού, υπέρυθρων πάνελ ή αντλίας θερμότητας και εφόσον είναι απαραίτητη η χρήση κλιματιστικών να αξιοποιούνται μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Η καλή μόνωση του σπιτιού θεωρείται επίσης εκ των ων ουκ άνευ.
Ακόμη όμως κι αν ικανοποιούνται όλες αυτές οι προϋποθέσεις, δεν συνεπάγεται ότι το νοικοκυριό θα είναι πλήρως αυτόνομο. Μέσω του προγράμματος ενεργειακού συμψηφισμού net-metering, το οποίο λειτουργεί άτυπα ως αποθηκευτικό μέσο της ενέργειας που παράγετε χωρίς να καταναλώνετε, μπορείτε να προμηθεύεστε ενέργεια και κατά τις περιόδους χωρίς έντονη ηλιοφάνεια. Όπως είναι προφανές, όταν η ενέργεια που παράγουν τα πάνελ σας δεν επαρκεί, θα χρεώνεστε με τις τρέχουσες τιμές.
Διαβάστε τις αναλυτικές απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ στις συχνές ερωτήσεις των καταναλωτών αναφορικά με την σιτοπαραγωγή ρεύματος μέσω φωτοβολταϊκών.
Αν πάντως θελήσετε πλήρη αυτονομία –κάτι που συνεπάγεται ότι δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από τα πρόσθετα τέλη, φόρους και επιβαρύνσεις– οφείλετε να επιλέξετε μια λύση με μπαταρίες αποθήκευσης.
Σε αυτή την περίπτωση το κόστος ανεβαίνει αισθητά (έως και τριπλασιάζεται), ενώ η απόσβεση της επένδυσης απαιτεί περισσότερα χρόνια: από 6-7 έτη για ένα σύστημα που συνδέεται στο δίκτυο, σε περίπου τα διπλάσια, λόγω και του κόστους των μπαταριών.
Στο άμεσο μέλλον όμως, οι τιμές θα μειωθούν αισθητά και θα παρουσιάζονται ολοένα και περισσότερες εναλλακτικές λύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα φωτοβολταϊκά κεραμίδια Solar Roof και οι μπαταρίες Power Wall που παρουσίασε πέρυσι η Tesla και βρήκαν γρήγορα μιμητές. Το βέβαιο είναι ότι αντίστοιχες λύσεις θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται λόγω (και) των προφανών αισθητικών πλεονεκτημάτων τους σε σύγκριση με τα συμβατικά πάνελ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το οικονομικό κίνητρο μετάβασης σε μια τέτοια λύση δεν είναι ακόμη ισχυρό. Αντίθετα, το περιβαλλοντικό κίνητρο είναι σαφώς ισχυρότερο, κάτι όμως που δύσκολα παρακινεί τους περισσότερους από μας.