Το τρέξιμο και η ποδηλασία ωφελούν, αλλά ακόμη πιο θετικές επιπτώσεις έχουν τα ομαδικά αθλήματα.
Το τρέξιμο και η ποδηλασία ωφελούν, αλλά ακόμη πιο θετικές επιπτώσεις έχουν τα ομαδικά αθλήματα.
Η συσχέτιση της σωματικής άσκησης με την ψυχική υγεία θεωρείται δεδομένη. Όπως γράφαμε και πρόσφατα, αρκετοί ειδικοί συνταγογραφούν τη σωματική άσκηση αντί για φάρμακα.
Αυτό όμως που ανακάλυψαν ερευνητές των Πανεπιστημίων του Yale και της Οξφόρδης είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η άσκηση αποδεικνύεται πιο σημαντική για την ψυχική σας υγεία, ακόμη και από την οικονομική σας κατάσταση.
Πρόκειται για μια από τις πλέον εκτεταμένες και αναλυτικές μελέτες, καθώς οι επιστήμονες συγκέντρωσαν πληθώρα δεδομένων και στοιχείων για τη φυσική κατάσταση και την ψυχική διάθεση περισσότερων από 1,23 εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας άνω των 18.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ 75 διαφορετικών τύπων σωματικής άσκησης: από την ποδηλασία και το τρέξιμο, μέχρι το ποδόσφαιρο και την άρση βαρών, αλλά και λιγότερο προβλέψιμες δραστηριότητες, όπως οι εργασίες στον κήπο ή το παιχνίδι με τα παιδιά.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, όσοι ασκούνται τακτικά δήλωσαν ότι αισθάνονται άσχημα περίπου 18 ημέρες το χρόνο, ενώ όσοι δεν ασκούνται καθόλου αισθάνονται άσχημα περισσότερες από 35 ημέρες κατά μέσο όρο. Σημειώνεται ότι επειδή η έννοια «αισθάνομαι άσχημα» είναι μάλλον γενική και εν πολλοίς αυθαίρετη, οι ειδικοί εξειδίκευσαν σε συμπτώματα που συνδέονται με το άγχος, την κατάθλιψη και τα ποικίλα συναισθηματικά προβλήματα.
Η βελτίωση της διάθεσης που συνδέεται με την εξάσκηση, συγκρίνεται σύμφωνα με τους ερευνητές, με τα αντίστοιχα θετικά συναισθήματα που κατά δήλωσή τους έχουν οι άνθρωποι που κερδίζουν περισσότερα χρήματα (έθεσαν μάλιστα το όριο της αύξησης σε περισσότερα από 25.000 δολάρια ετησίως).
Αν και οι περισσότεροι ειδικοί ψυχικής υγείας αναφέρουν το τρέξιμο και το γρήγορο περπάτημα ως «πανάκεια», η συγκεκριμένη έρευνα απέδειξε ότι ακόμη πιο ευεργετικά είναι τα ομαδικά αθλήματα (μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ) – ή έστω τα σπορ που προϋποθέτουν ή ενθαρρύνουν την κοινωνικοποίηση.
Αρκετά ωφέλιμη φαίνεται να είναι η αεροβική γυμναστική, ειδικά αν γίνεται σε ομάδες (π.χ. στο γυμναστήριο), αλλά και η ποδηλασία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τα ατομικά αθλήματα δεν έχουν αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το τρέξιμο, ειδικά αν γίνεται σε υπαίθριο χώρο.
Από τη μελέτη προκύπτει ότι η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με βελτίωση της ψυχικής υγείας μόνο όταν εντάσσεται σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο που οι επιστήμονες ορίζουν σε τρεις έως πέντε προπονήσεις την εβδομάδα, μέσης διάρκειας 30 έως 60 λεπτών.
Διαπίστωσαν μάλιστα ότι η πολύ πιο εντατική εξάσκηση ενδέχεται να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς κατέγραψαν ότι όσοι ασκούνταν για περισσότερες από τρεις ώρες καθημερινά ήταν πιο ευάλωτοι συναισθηματικά σε σύγκριση με όσους ήταν εντελώς ανενεργοί σωματικά.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό The Lancet και είναι διαθέσιμη εδώ.