Το εντυπωσιακό επιστημονικό εύρημα για τη σύνδεση της –έστω σύντομης– εξόδου στη φύση με τη ρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό.
Το εντυπωσιακό επιστημονικό εύρημα για τη σύνδεση της –έστω σύντομης– εξόδου στη φύση με τη ρύθμιση των επιπέδων της κορτιζόλης στον οργανισμό.
Μια βόλτα στο δάσος ή ένας περίπατος στην παραλία φαίνεται ότι έχουν εκπληκτικές επιδράσεις στην ψυχική μας υγεία. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, μόλις είκοσι λεπτά επαφής με τη φύση καθημερινά είναι αρκετά για να μειωθεί αισθητά το επίπεδο των ορμονών του στρες.
Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι τα ευρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα από τους ειδικούς της ψυχικής υγείας, που θα μπορούν στο εξής να συστήνουν στους ασθενείς τους (όπως γράφαμε και πρόσφατα, ακόμη και να συνταγογραφούν) την τακτική επαφή με τη φύση.
«Γνωρίζαμε ότι το άγχος μειώνεται αν περνάμε χρόνο στη φύση, αλλά μέχρι τώρα δεν ήταν σαφές πόσος χρόνος είναι αρκετός, πόσο συχνά πρέπει να το κάνουμε ή ακόμα και ποιες είναι οι εμπειρίες στη φύση που θα μας ωφελήσουν», δήλωσε η επικεφαλής της συγκεκριμένης έρευνας MaryCarol Hunter.
Το πείραμα που σχεδίασαν οι επιστήμονες προέβλεπε ότι οι συμμετέχοντες επί δύο μήνες θα έβγαιναν στη φύση για τουλάχιστον 10 λεπτά, τρεις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα. Πριν και μετά από κάθε «συνεδρία» έδιναν ένα δείγμα σάλιου, προκειμένου να προσδιοριστούν τα επίπεδα της κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνης του άγχους, και της α-αμυλάσης, που θεωρείται από τους ειδικούς ως βιοδείκτης του στρες.
Οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι να επιλέξουν την ώρα της ημέρας (αρκεί να υπήρχε φυσικό φως), όπως και τη διάρκεια αλλά και τον τόπο της εμπειρίας τους στη φύση. Απαγορευόταν όμως να χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (ώστε να μη συνδέονται σε social media ή να μιλούν). Προκειμένου μάλιστα να μην αλλοιωθούν τα ευρήματα της μελέτης, τους συστηνόταν να μην ασκούνται κατά τη διάρκεια της επαφής τους με τη φύση.
«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι για το μέγιστο όφελος όσον αφορά την αποτελεσματική μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, επιτυγχάνεται εφόσον περάσετε τουλάχιστον 20 λεπτά σε φυσικό περιβάλλον», σημείωσε η Hunter. Το επίπεδο κορτιζόλης ήταν πάντως αισθητά χαμηλότερο σε όσους παρέμεναν έως και 30 λεπτά σε φυσικό περιβάλλον.
Μετά από το όριο της μισής ώρας, πάντως, κατά κανόνα επιβραδύνεται ο ρυθμός μείωσης της ορμόνης. Κατά μέσο όρο, πάντως, τα επίπεδα κορτιζόλης μειώθηκαν κατά 21%, ενώ τα επίπεδα της α-αμυλάσης κατά περίπου 28%.
H καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διευκρίνισε μάλιστα ότι δεν είναι απαιτούμενη η φυσική δραστηριότητα στη φύση, παρά τα διαπιστωμένα οφέλη της. Ακόμη κι αν κάθεστε σε ένα παγκάκι, λέει χαρακτηριστικά, τα αποτελέσματα στη μείωση του στρες είναι ανάλογα με τα επίπεδα των ασκούμενων.
Προφανώς, η «συνταγή» μπορεί να μην ισχύει για όλους τους ανθρώπους: «Η πειραματική μας προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για να εκτιμηθεί πώς η ηλικία, το φύλο, η εποχικότητα, η σωματική ικανότητα, ακόμη και η κουλτούρα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της επαφής με τη φύση στην ψυχική υγεία», σχολιάζει η Hunter.
Επισημαίνει πάντως ότι η μια βόλτα στη φύση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνετε ή την ψυχοθεραπεία που ακολουθείτε. Γι’ αυτό και απαιτείται να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers.