To Ouranos είναι ένα πρωτοποριακό μη επανδρωμένο σκάφος αρθρωτού σχεδιασμού, που ανοίγει τον δρόμο (και τους ουρανούς) για αντίστοιχες υλοποιήσεις made-in-Greece.
To Ouranos είναι ένα πρωτοποριακό μη επανδρωμένο σκάφος αρθρωτού σχεδιασμού, που ανοίγει τον δρόμο (και τους ουρανούς) για αντίστοιχες υλοποιήσεις made-in-Greece.
Tο πρώτο drone ελληνικής κατασκευής που πιστοποιήθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δοκιμάστηκε και πετάει ήδη στους αιθέρες. Το όνομά του είναι Ouranos, και την κατασκευή του ανέλαβε η εταιρεία Altus.
Αν θέλουμε να είμαστε απολύτως τυπικοί αντί για drone, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε τον ελληνικό όρο ΣμηΕΑ (Συστήματα μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών), αν και κάτι μας λέει ότι ο όρος θα μείνει στα αζήτητα.
Αυτό που σίγουρα θα έχει ιδιαίτερη ζήτηση, είναι το πρωτοποριακό αεροσκάφος Ouranos που έχει ήδη μαγνητίσει το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με τα drones.
O Ouranos είναι ένα σύστημα αρθρωτού σχεδιασμού που επιτρέπει τη γρήγορη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση, ενώ είναι και ιδιαίτερα εύχρηστο. Είναι ένα σκάφος σταθερής πτέρυγας και υψηλών αεροδυναμικών επιδόσεων, και ενσωματώνει κινητήρα τύπου EFI (Electronic Fuel Injection).
Η ευελιξία και η ανθεκτικότητά του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο βάρους έως 10 κιλών, το καθιστούν ιδανικό για πληθώρα αποστολών. Ο κατασκευαστής αναφέρει ενδεικτικά την εναέρια επιτήρηση και τη συλλογή δεδομένων, αλλά στην πράξη μπορεί να επιτελέσει σχεδόν οποιαδήποτε εναέρια δραστηριότητα που απαιτεί μη επανδρωμένο σκάφος.
Διαθέτει αυτονομία άνω των 10 ωρών και εμβέλεια περίπου 100 χιλιομέτρων. Έχει μήκος 2,27 μέτρων και άνοιγμα φτερών 3,3 μ. Η μέγιστη ταχύτητά του, μάλιστα, φτάνει στα 130 χλμ./ώρα. Περισσότερες πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Ouranos, μπορείτε να βρείτε στο site της Altus.
Ο κανονισμός χρήσης drones που ισχύει, επιτάσσει τη διαδικασία πιστοποίησης για όλα τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατασκευάζονται στη χώρα μας. Το Ouranos ήταν το πρώτο σκάφος που πιστοποιήθηκε από την ΥΠΑ σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Όπως λένε παράγοντες του κλάδου, η πρώτη πιστοποίηση drone ελληνικής κατασκευής, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος (και η όρεξη) και άλλων κατασκευαστών. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και από εργαστήρια Πανεπιστημίων, με αποτέλεσμα το μέλλον στους ελληνικούς αιθέρες να αναμένεται συναρπαστικό.