Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού έχει ευεργετικές συνέπειες για το σώμα και το πνεύμα.
Η καθημερινή κατανάλωση τσαγιού έχει ευεργετικές συνέπειες για το σώμα και το πνεύμα.
Όσοι πίνουν τακτικά τσάι απολαμβάνουν τις ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό τους. Σειρά επιστημονικών μελετών έχει αποδείξει τη σύνδεση της κατανάλωσης τσαγιού με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων (καθώς μειώνει την LDL χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια) αλλά και ορισμένων τύπου καρκίνου.
Αρκετοί ειδικοί ισχυρίζονται ότι εκτός από το σώμα, η συχνή κατανάλωση τσαγιού είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη και για το πνεύμα. Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα μάλιστα, οι φανατικοί του τσαγιού διαθέτουν πολύ πιο υγιείς εγκεφαλικές λειτουργίες και αυξημένες γνωστικές ικανότητες, συγκριτικά με όσους δεν πίνουν. Εν ολίγοις, το μυαλό τους αργεί αισθητά να παρουσιάσει σημάδια γήρανσης.
«Τα αποτελέσματα μας δίνουν μια σαφή συσχέτιση της κατανάλωσης τσαγιού με προστατευτική δράση στη μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας λόγω ηλικίας», δηλώνει ο Feng Lei, καθηγητής ψυχιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το 2015 έως το 2018 σε δείγμα 36 ενηλίκων άνω των 60 ετών και συγκέντρωσε λεπτομερή στοιχεία αναφορικά με τη σωματική και ψυχική υγεία τους, αλλά και τον τρόπο ζωής και ευημερίας τους. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε νευρολογικές και ψυχολογικές εξετάσεις, αλλά και μαγνητικές τομογραφίες.
Μετά την ανάλυση των γνωστικών επιδόσεων των συμμετεχόντων, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν πράσινο ή μαύρο τσάι τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα επί περίπου 25 χρόνια, είχαν πολύ πιο βελτιωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες (μνήμη, γνωστικές ικανότητες κ.ά.) σε σχέση με όσους το απέφευγαν. Όσοι ηλικιωμένοι μάλιστα κατανάλωναν καθημερινά τσάι, είδαν τον κίνδυνο γνωστικής «απόκλισης» να μειώνεται κατά περίπου 50%.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aging, και σε αυτή συνέβαλαν ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Essex και του Cambridge.
Η παραδοσιακή τέχνη του τσαγιού έχει διανύσει διαδρομή αιώνων, αλλά η τεχνολογία την έχει επηρεάσει ελάχιστα. Τα τελευταία χρόνια όμως αρκετές συσκευές και gadgets επιχειρούν να κάνουν τη διαδικασία παρασκευής πιο εύκολη και διασκεδαστική.
Για παράδειγμα, το 42tea, ένας έξυπνος κύβος που συνδέεται μέσω Bluetooth με το smartphone, προκειμένου να σας βοηθήσει στην κατάλληλη επιλογή και προετοιμασία του τσαγιού, μεταξύ 1.500 διαφορετικών ειδών και ποικιλιών.
Υπάρχει όμως και η έξυπνη τσαγιέρα της Teplo που υπόσχεται να μετατρέψει την παρασκευή και κατανάλωση τσαγιού σε ξεχωριστή εμπειρία. Συνεργάζεται με το ειδικό app για smartphones, και εκτός των άλλων μπορεί να καταγράφει τον καρδιακό σας ρυθμό και κατ’ επέκταση την ψυχολογική σας κατάσταση, ώστε να εξατομικεύει πλήρως το ρόφημα που παρασκευάζει.
Ιδανικός για gadget-maniacs είναι και ο βραστήρας iKettle, που είναι τηλεχειριζόμενος μέσω Wi-Fi, με αποτέλεσμα να σας επιτρέπει να δώσετε εντολή για να βράσει το νερό ακόμη και πριν πάτε στο σπίτι ή το γραφείο.