Οι επιστήμονες εστιάζουν στους σωστούς τρόπους μαγειρέματος για να διασφαλίζετε την υγεία σας χωρίς να θυσιάζετε τη γεύση.
Οι επιστήμονες εστιάζουν στους σωστούς τρόπους μαγειρέματος για να διασφαλίζετε την υγεία σας χωρίς να θυσιάζετε τη γεύση.
Ορισμένοι ισχυρίζονται, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι τα μαθήματα υγιεινής μαγειρικής θα έπρεπε να συνταγογραφούνται. Όπως λένε χαρακτηριστικά, θα ήταν σκόπιμο οι γιατροί και οι ειδικοί διατροφολόγοι να μας εκπαιδεύουν στην επιλογή των κατάλληλων τροφίμων, στον προγραμματισμό των γευμάτων μας, και βέβαια στην εκμάθηση μαγειρικών τεχνικών. Γιατί όπως είναι λογικό, δεν αρκεί να μαγειρεύει κανείς στο σπίτι, αλλά πρέπει να το κάνει με τρόπο που θα προστατεύει και θα βελτιώνει την υγεία του, στο πρότυπο του παλιού ρητού «το φαγητό σου είναι το φάρμακό σου».
Η βασική επιστημονική οδηγία δεν είναι άλλη από το να μαγειρεύουμε στο σπίτι, ώστε να αποφεύγουμε τα έτοιμα τρόφιμα. Όσο λιγότερα προμαγειρεμένα γεύματα καταναλώνουμε, τόσο περισσότερο θωρακίζουμε την υγεία μας. Είναι άλλωστε διαπιστωμένο ότι όταν δεν τρώμε τακτικά έξω προσλαμβάνουμε σημαντικά λιγότερες θερμίδες. Ακόμη και όταν καταναλώνουμε τις ίδιες ποσότητες.
Όπως εξάλλου προκύπτει από σειρά μελετών, όσοι μαγειρεύουν στο σπίτι, σε συντριπτικό ποσοστό τρώνε πιο υγιεινά, και κατ’ επέκταση κινδυνεύουν λιγότερο να πάρουν περιττό βάρος και να γίνουν παχύσαρκοι. Παράλληλα ελαττώνονται αισθητά οι πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακά, σακχαρώδη διαβήτη και άλλες νόσους.