Η επιστήμη υποδεικνύει ότι μερικές φορές η (ελεγχόμενη) γκρίνια και το παράπονο είναι ευεργετικά
Η επιστήμη υποδεικνύει ότι μερικές φορές η (ελεγχόμενη) γκρίνια και το παράπονο είναι ευεργετικά
Έχετε παρατηρήσει ότι η ερώτηση «Πώς είσαι;» είναι η πρώτη που θα σας απευθύνει ένα μέλος της οικογένειάς σας ή ένα φιλικό πρόσωπο κάθε φορά που επικοινωνείτε; Είναι η πλέον ενδεδειγμένη ατάκα προκειμένου να ανοίξει την κουβέντα καθώς επιδέχεται ατελείωτων απαντήσεων και μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία πολλαπλών συζητήσεων. Ωστόσο, αν επιλέξετε να απαντήσετε μηχανικά «Όλα καλά» η συζήτηση θα οδηγηθεί γρήγορα σε ένα άδοξο τέλος. Έχετε λύσει όλα τα προβλήματά σας, δεν σας απασχολεί τίποτα, είστε ένα ευτυχισμένο άτομο. Άλλα νέα;
Θυμηθείτε, εάν ένας συγγενής ή φίλος επιδιώξει να επικοινωνήσει μαζί σας, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενδιαφέρεται για εσάς. Έτσι, όταν ρωτά «Πώς είσαι;» πιθανότατα επιδιώκει πραγματικά να μάθει πώς περνάτε και τι σας απασχολεί.
Αν λοιπόν δεν είναι «όλα καλά», γιατί να προσπαθήσετε να ξεγελάσετε κάποιον που νοιάζεται για σας, προσποιούμενοι ότι δεν έχετε τίποτα να παραπονεθείτε; Όταν κρύβετε τα συναισθήματά σας για θέματα που αντιμετωπίζετε, στερείτε από ένα αγαπημένο σας πρόσωπο την ευκαιρία να σας κάνει να νιώσετε λίγο καλύτερα.
Πολλοί άνθρωποι απαντούν «όλα καλά» επειδή απλώς αισθάνονται ενοχές όταν παραπονούνται. Πώς θα μπορούσατε πιθανώς να εκφράσετε το γεγονός ότι αισθάνεστε μοναξιά ενώ υπάρχουν εκατομμύρια ορφανά παιδιά στον κόσμο; Πράγματι, υπάρχουν πολύ χειρότερα. Όμως, η αναγνώριση της δυστυχίας των άλλων δεν θα οδηγήσει με έναν μαγικό τρόπο στην εξαφάνιση των δικών σας προβλημάτων.
Χρειάζεται να ακουστούν και τα δικά σας προβλήματα. Γιατί λοιπόν να μην εκφράσετε ανοιχτά τα παράπονα και τους προβληματισμούς σας; Γιατί να μην επιτρέψετε σε κάποιον που ενδιαφέρεται για εσάς να προσφέρει μια νέα προοπτική για το θέμα που σας απασχολεί;
Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος που ενδιαφέρεται για σας, θα σας ρωτήσει «Πώς είσαι;» σκεφτείτε μια εναλλακτική απάντηση από το τετριμμένο «Όλα καλά». Ανταποκριθείτε απαντώντας κάτι όπως «Η αλήθεια είναι ότι με απασχολεί ένα θέμα. Έχεις λίγο χρόνο στη διάθεσή σου να μ' ακούσεις;»
Αυτό από μόνο του θα αναζωογονήσει τη συνομιλία και η εμπιστοσύνη που δείχνετε στον συνομιλητή σας, θα τον ευαισθητοποιήσει και θα τον φέρει πιο κοντά σας. Στο τέλος τέλος, το να εκφράσετε ανοιχτά τα παράπονά σας, μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία ενδοσκόπησης και να σας επιτρέψει να βρείτε λύση σε ορισμένα από αυτά.
Άλλα νέα;