Εάν συνηθίζετε να γιορτάζετε τον Άγιο Βαλεντίνο δωρίζοντας σοκολατάκια, πλέον έχετε έναν ακόμη λόγο για να «γλυκάνετε» το πιο αγαπημένο σας πρόσωπο.
Εάν συνηθίζετε να γιορτάζετε τον Άγιο Βαλεντίνο δωρίζοντας σοκολατάκια, πλέον έχετε έναν ακόμη λόγο για να «γλυκάνετε» το πιο αγαπημένο σας πρόσωπο.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, οι φλαβανόλες –φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχονται στο κακάο– μπορούν να ενισχύσουν την ταχύτητα γνωστικής επεξεργασίας, δηλαδή το χρόνο που χρειάζεται ένα άτομο προκειμένου να εκτελέσει μια νοητική εργασία από τη στιγμή που θα λάβει ένα ερέθισμα.
Οι φλαβανόλες είναι φυτικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα και ροφήματα, όπως στο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα, τα μήλα, τα αχλάδια, τα κεράσια κ.ά. ενώ αφθονούν στους σπόρους του κακάο, η σκόνη του οποίου χρησιμοποιείται για την παραγωγή σοκολάτας.
Οι φλαβανόλες που περιέχονται στο κακάο έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης εδώ και πολλά χρόνια και μέσω ερευνών έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και στην καρδιά, στην πρόληψη θρόμβων αίματος και στην καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων. Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αποφάσισαν να εξετάσουν εάν η κατανάλωση φλαβανολών μπορεί να βελτιώσει και τη γνωστική απόδοση.
Με επικεφαλής την Δρ. Catarina Rendeiro, η επιστημονική ομάδα σχεδίασε ένα πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 18 εθελοντές ηλικίας 18 έως 40 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν ένα φλιτζάνι ζεστής σοκολάτας. Μέρος των συμμετεχόντων ήπιαν ένα ρόφημα εμπλουτισμένο με φλαβανόλες, ενώ οι υπόλοιποι ένα ρόφημα που περιείχε επεξεργασμένο κακάο με πολύ χαμηλά επίπεδα φλαβανολών.
Μέσα από μία σειρά σωματικών και γνωστικών εξετάσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ήπιαν ζεστή σοκολάτα με ενισχυμένες φλαβανόλες είχαν υψηλότερα επίπεδα οξυγόνωσης στο αίμα και βελτιωμένη νοητική απόδοση.
Αν και το δείγμα του πειράματος ήταν περιορισμένο και σύμφωνα με τους ερευνητές χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση, τα ευρήματα που προέκυψαν αρκούν προκειμένου να επηρεάσουν σημαντικά τις διατροφικές στρατηγικές για διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες. Η κατανάλωση φυτικών φλαβανολών για την ενίσχυση της οξυγόνωσης του αίματος και της γνωστικής απόδοσης, μπορεί να ωφελήσει τόσο υγιείς ανθρώπους όσο και πληθυσμούς υψηλού κινδύνου όπως καπνιστές, υπερτασικούς ή διαβητικούς.
Εάν λοιπόν δωρίσετε σοκολατάκια την ημέρα των ερωτευμένων στο πιο αγαπημένο σας πρόσωπο, εκτός από αγάπη θα το «γεμίσετε» και με φλαβανόλες;
Εξαρτάται, διότι η ποσότητα κακάο που χρησιμοποιείται στη σοκολάτα ποικίλλει ανάλογα με τον κατασκευαστή, ενώ και οι φλαβανόλες μπορεί να ελαχιστοποιηθούν ή να καταστραφούν κατά τη διάρκεια παραγωγής της σοκολάτας. Ο γενικός κανόνας πάντως, υποδεικνύει ότι η μαύρη σοκολάτα έχει περισσότερο κακάο και περισσότερες φλαβανόλες σε σχέση με τη σοκολάτα γάλακτος.
Προσοχή όμως διότι η σοκολάτα μπορεί να κρύβει και πολλές θερμίδες. Γι’ αυτό ξανασκεφτείτε την ποσότητα και –γιατί όχι;– ενισχύστε το δώρο σας με φλαβανόλες από άλλες πηγές όπως το κόκκινο κρασί.
Καλή σας διασκέδαση!