Η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Παρά τις δυσκολίες όμως, αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο για κάθε χώρα που διατηρεί αεροδιαστημικό πρόγραμμα. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο!
Η εξερεύνηση του πλανήτη Άρη, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Παρά τις δυσκολίες όμως, αποτελεί το ιερό δισκοπότηρο για κάθε χώρα που διατηρεί αεροδιαστημικό πρόγραμμα. Και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο!
Ο Άρης γοήτευε τους γήινους ήδη από την αρχαιότητα, όταν πρωτοπαρατήρησαν την ερυθρόμορφη ύπαρξή του και του έδωσαν το όνομα του θεού του πολέμου. Με την εξέλιξη των τηλεσκοπίων, που αποκάλυψαν πως η επιφάνεια του πλανήτη είναι διάσπαρτη με ενδιαφέροντα μοτίβα και σχηματισμούς, η φαντασία της ανθρωπότητας άρχισε να οργιάζει ανακαλύπτοντας κανάλια νερού και «δημιουργήματα» νοημόνων όντων.
Μετά από 49 αποστολές στον κόκκινο πλανήτη, μόνο 11 από τις οποίες προσεδαφίστηκαν επιτυχώς, σήμερα είμαστε βέβαιοι ότι δεν υπάρχουν τεχνητές κατασκευές στον Άρη. Ωστόσο, μάθαμε επίσης ότι, πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια, ο άνυδρος, τοξικός πλανήτης με τον οποίο ήρθαμε σε επαφή μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, ίσως ήταν κατοικήσιμος όπως η Γη.
Το 1976 μια φωτογραφία του Viking 1 φαινόταν να απεικονίζει ένα τεχνητό δημιούργημα που έμοιαζε με κεφάλι στην περιοχή Cydonia. Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τα επόμενα χρόνια αποκάλυψαν ότι επρόκειτο για ένα βραχώδη σχηματισμό.
Η προσεδάφιση του οχήματος Perseverance – Επιμονή των ΗΠΑ στις 18 Φεβρουαρίου στον Άρη, αποτελεί την ένατη επιτυχημένη αποστολή της NASA στον κόκκινο πλανήτη. Ο στόχος είναι να εξερευνήσει τον κρατήρα Jezero, μια περιοχή του Άρη που κάποτε ήταν πολύ πιο ζεστή και υγρή. Ενδεχομένως να φιλοξενούσε και ζωή.
Σήμερα ο κρατήρας είναι διάσπαρτος με γεωλογικούς σχηματισμούς που υπονοούν ότι κατά το παρελθόν μπορεί να ήταν λίμνη ή το δέλτα ενός ποταμού, οπότε η μελέτη της σύνθεσης των πετρωμάτων αυτών, ίσως αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη NASA προκειμένου να απαντήσει στο διαχρονικό ερώτημα εάν υπήρξε ποτέ ζωή στον Άρη.
Το ρομποτικό όχημα της NASA, θα εξερευνήσει την περιοχή συλλέγοντας γεωλογικά δείγματα, τα οποία θα αποθηκεύει στο σκελετό του, προκειμένου να περισυλλεγούν από επόμενες διαστημικές αποστολές και να έρθουν στη Γη για ανάλυση.
Ωστόσο το Perseverance δεν θα είναι για καιρό μόνο του στον Άρη. Τον Φεβρουάριο, το κινεζικό σκάφος Tianwen-1 εισήλθε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη και σε περίπου τρεις μήνες, θα αποπειραθεί να στείλει μια κάψουλα προσεδάφισης που θα μεταφέρει ένα ρομποτικό όχημα 240 κιλών σε μια μεγάλη πεδιάδα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη. Πρόκειται για την πρώτη κινεζική αποστολή στον κόκκινο πλανήτη, με στόχο να αναζητήσει την αλήθεια του ουρανού, όπως μαρτυράει και το όνομά του Tianwen.
Ένα ακόμη, διαστημικό σκάφος, έφτασε τον Φεβρουάριο στον Άρη. Το διαστημικό σκάφος Hope – Ελπίδα, μπήκε σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, αναδεικνύοντας τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (HAE) ως την πρώτη αραβική χώρα που πραγματοποιεί ένα τέτοιο επίτευγμα. Το Hope θα κάνει μετεωρολογικές μετρήσεις, αλλά σε αντίθεση με το αμερικανικό και το κινεζικό σκάφος, δεν θα επιχειρήσει προσεδάφιση.
Όλος αυτός ο συνωστισμός στον Άρη δεν προέκυψε ξαφνικά και φυσικά δεν είναι τυχαίος, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για την αποστολή ανθρώπων σε έναν καινούριο πλανήτη. Η NASA ήδη κατασκευάζει μία νέα γενιά διαστημόπλοιων, τα Orion, με στόχο την επιστροφή του ανθρώπου στη Σελήνη και την κατάκτηση του Άρη, ενώ και ιδιωτικές εταιρείες διαστημικών πτήσεων όπως η SpaceX, εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση.
Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Mission to Mars» (2000) η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη πραγματοποιείται το 2020 και οδηγεί στην ανακάλυψη νοήμονος ζωής
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk, έχει έκφρασει πολλές φορές την πεποίθησή του ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να γίνει «πολυπλανητικό είδος» προκειμένου να επιβιώσει. Αν μπορεί ο Άρης να αποτελέσει τη νέα μας πατρίδα, το μέλλον της ανθρωπότητας φαντάζει ήδη επικό.