Ο βιώσιμος καφές & η ανάγκη δημιουργίας του από τους επιστήμονες

Ο βιώσιμος καφές & η ανάγκη δημιουργίας του από τους επιστήμονες

Η αυξανόμενη ζήτηση και οι πολυάριθμες προκλήσεις βιωσιμότητας γύρω από τη σχετική βιομηχανία, οδήγησαν τους επιστήμονες στην αναζήτηση του τέλειου eco-friendly καφέ στο εργαστήριο.

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πλέον δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως με την κατανάλωσή του να ανέρχεται σε περισσότερα από 600 δισεκατομμύρια φλιτζάνια ετησίως. Ωστόσο, η κατανάλωση καφέ –όπως και κάθε άλλου προϊόντος– έχει ένα κόστος πλέον αυτού που πληρώνουμε για την απόκτησή του: Συνεπάγεται επίσης περιβαλλοντικό τίμημα.

Ειδικότερα, λόγω της μεγάλης ζήτησης, απαιτούνται ολοένα και μεγαλύτερες εκτάσεις για την παραγωγή του, γεγονός που οδηγεί σε αποψίλωση των δασών, και μάλιστα των απαραίτητων, για την ατμόσφαιρα της Γης, τροπικών δασών.

final_Coffee_1

Photo credit: Jess Bailey Designs from Pexels

Σύμφωνα με μελέτη η κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά λίπους. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι γυναίκες που πίνουν συχνά καφέ έχουν λιγότερο σωματικό λίπος».

Πλέον, η αυξανόμενη ζήτηση και οι πολυάριθμες προκλήσεις βιωσιμότητας γύρω από την παραδοσιακή καλλιέργεια του καφέ έχουν κάνει επιτακτικότερη την ανάγκη για εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής του. Στο πλαίσιο αυτό, νεοφυείς επιχειρήσεις πειραματίζονται με καινοτόμες μεθόδους προκειμένου να συνεχίσουμε να απολαμβάνουμε καθημερινά τον καφέ μας, ακόμα και χωρίς τους κόκκους!

Ένα φλιτζάνι «κυτταρικής γεωργίας»

Οι Φινλανδοί κατατάσσονται στην κορυφή της κατά κεφαλήν κατανάλωσης καφέ στον κόσμο –οι Έλληνες βρίσκονται στην 17η θέση– οπότε δεν είναι καθόλου τυχαίο που η πρώτη απόπειρα εργαστηριακής παραγωγής του προέρχεται από εκεί.

Πρόσφατα το Ερευνητικό Κέντρο VTT παρουσίασε στο Ελσίνκι τον πρώτο καφέ που είναι αποτέλεσμα κυτταρικής γεωργίας: με γεύση μεταξύ καφέ και μαύρου τσαγιού, το προϊόν του VTT προήλθε από καλλιέργειες κυττάρων. Αυτό σημαίνει ότι η παραγωγή ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε στο εργαστήριο: αρχικά έγιναν καλλιέργειες κυττάρων καφέ τα οποία μεταφέρθηκαν σε βιοαντιδραστήρες για την παραγωγή βιομάζας. Στη συνέχεια, η βιομάζα διασπάστηκε και έγινε αντικείμενο επεξεργασίας κατά τα πρότυπα ψησίματος των κόκκων καφέ.

Photo credits: VTT

Η πρώτη παραγωγή καφέ σε ευρωπαϊκό εργαστήριο είναι πλέον γεγονός. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα δρόμος για την τελειοποίηση του προϊόντος. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή Heiko Rischer, την επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση της διαδικασίας από τις ρυθμιστικές αρχές, η οποία και θα οδηγήσει στην εύλογη αύξηση της παραγωγής.

Photo credit: Free to use (CC0) Pexels

Γνωρίζατε ότι ο καφές σχετίζεται γενετικά με την υγεία της καρδιάς σας; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Καφές και πίεση: μήπως ο καφές λέει τελικά το μέλλον;».

Το «Άτομο» που θα σώσει τον καφέ μας

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική εταιρεία Atomo Coffee, έχει αναπτύξει μία άλλη βιώσιμη προσέγγιση για τη διάσωση του αγαπημένου ροφήματος: Τον «μοριακό» καφέ.

Η εταιρεία με το ελληνικής έμπνευσης όνομα, αξιοποιεί φυτικά απόβλητα από αγροτικές υποδομές και κατοικίες της περιοχής που δραστηριοποιείται. Μέσω μιας διαδικασίας κατοχυρωμένης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, τα απόβλητα διασπώνται και μετατρέπονται στις ίδιες μοριακές ενώσεις που συναντώνται στους κόκκους πράσινου καφέ. Στη συνέχεια, το υλικό που προκύπτει ψήνεται και αλέθεται όπως ο συμβατικός καφές.

Video credit: Atomo Coffee

Η δυναμικότητα της Atomo επί του παρόντος περιορίζεται σε 1.000 φλιτζάνια καφέ την ημέρα με στόχο να φτάσει τα 10.000 ημερησίως τον επόμενο χρόνο – ποσότητα αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες μιας γειτονιάς. Η κλιμάκωση της παραγωγής από την εταιρεία αλλά και η ευρύτερη ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, πάντως, θα χρειαστεί ακόμη αρκετά χρόνια.

Ωστόσο, η βιώσιμη ανάπτυξη του διατροφικού τομέα αποτελεί μονόδρομο. Η διάσωση του πλανήτη χρειάζεται τη συμβολή μας, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι μελλοντικά θα απολαμβάνουμε τον καφέ μας χωρίς τους κόκκους.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.