Η θεραπεία με αντισώματα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας

Η θεραπεία με αντισώματα στην υπηρεσία της ανθρωπότητας

Οι νέες, καινοτόμες θεραπείες επικεντρώνονται στα αντισώματα που παράγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά παρασκευάζονται (και) στο εργαστήριο.

Εάν, καθώς βαδίζουμε στο τρίτο έτος μίας πρωτόγνωρης πανδημίας που επηρέασε δραματικά τη ζωή μας, πασχίζετε να ανακτήσετε την αισιοδοξία σας για ένα καλύτερο μέλλον, πάρτε παράδειγμα από τους επιστήμονες!

final_antibodies1

Photo credit: Artem Podrez from Pexels

Η εμφάνιση ενός νέου κορονοϊού στις αρχές του 2020, προκάλεσε ένα πρωτόγνωρο κύμα παγκόσμιας επιστημονικής συνεργασίας που οδήγησε σε καινοτόμα εμβόλια και πολλά υποσχόμενες νέες θεραπείες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς η πανδημία μεταμόρφωσε την επιστημονική έρευνα».

Τι εννοούμε; Το 2022, οι επιστήμονες επέστρεψαν (σχεδόν) στην κανονικότητά τους παραμένοντας αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνουμε μάρτυρες επαναστατικών ανακαλύψεων για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως το AIDS ή διάφοροι τύποι καρκίνου. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η αισιοδοξία τους αυτή πηγάζει από ιατροφαρμακευτικές εξελίξεις που επιταχύνθηκαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Η «στρατολόγηση» του ανοσοποιητικού στη μάχη κατά των ιών

Είναι πλέον γνωστό ότι η πανδημία οδήγησε στην ανάπτυξη νέου τύπου εμβολίων που βασίζονται στο mRNA και «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό προκειμένου να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Ωστόσο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, φαίνεται ότι θα αποτελέσει επίκεντρο έρευνας για την ανάπτυξη και άλλων καινοτόμων θεραπειών.

Photo credit: Alena Shekhovtcova from Pexels

Τα εμβόλια mRNA «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό προκειμένου να «αμυνθεί» έναντι της της COVID-19. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τεχνολογία mRNA: Πόσο ελπιδοφόρα είναι;».

Ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα ερευνητικά πεδία, επικεντρώνεται σε φαρμακευτικές θεραπείες που βασίζονται σε αντισώματα. Τα αντισώματα είναι πρωτεϊνικά μόρια που παράγονται από τα Β - λεμφοκύτταρα και χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό σύστημα προκειμένου να αναγνωρίσουν και να ακινητοποιήσουν «εισβολείς» όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί. Αν και παράγονται στον οργανισμό ως απόκριση σε λοίμωξη, πλέον οι επιστήμονες έχουν επεξεργαστεί τρόπους χρήσης αντισωμάτων που έχουν παρασκευαστεί τεχνητά στο εργαστήριο.

Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον αντιμετωπίσουμε τα εμβόλια ως εκπαιδευτές της «στρατιάς» του ανοσοποιητικού μας στην μάχη κατά των ιών, οι θεραπείες με αντισώματα είναι το αντίστοιχο των μισθοφόρων: Στρατιώτες που «δανειζόμαστε» ώστε να πολεμήσουν προσωρινά για εμάς (όταν οι δικοί μας «πολεμιστές» κοιμούνται).

Υγεία με δανεικά (αντισώματα)

Κάθε φορά που εμφανίζεται ένας νέος ιός όπως ο SARS-CoV-2, κάποιοι πραγματικά τυχεροί άνθρωποι, εμφανίζουν μια ισχυρή φυσική άμυνα. Οι φαρμακευτικές θεραπείες αντισωμάτων μας επιτρέπουν να «δανειζόμαστε τους αμυντικούς τους» (παράγοντες).

Για να επιτευχθεί αυτό –με απλά λόγια– οι ερευνητές πρέπει να εντοπίσουν ασθενείς, ο οργανισμός των οποίων τα κατάφερε καλύτερα από τους περισσότερους στην καταπολέμηση μιας ασθένειας. Αφού μελετήσουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, θα εξάγουν από τον οργανισμό τους τα αντισώματα που δημιουργήθηκαν κατά τη νόσησή τους. Στη συνέχεια, θα εντοπίσουν τα πιο αποτελεσματικά και θα τα χρησιμοποιήσουν ως προσχέδιο για να δημιουργήσουν ένα νέο φάρμακο για άτομα που θα αρρωστήσουν από τον ίδιο ιό.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς με κορονοϊό που έλαβαν επιτυχώς φαρμακευτική θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

final_antibodies3

Photo credit: Carlos Herrero from Pexels

Αν και τα αντισώματα αποτελούν ήδη τη βάση αρκετών φαρμακευτικών θεραπειών, οι εξελίξεις στη Γενετική Μηχανική και το επιτακτικό αίτημα για μία αποτελεσματική θεραπεία κατά του κορονοϊού, έδωσαν σημαντική ώθηση στο εν λόγω ερευνητικό πεδίο. Πλέον, τα αντισώματα προβάλλουν ως ελπιδοφόρες θεραπείες για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων όπως ο καρκίνος, το AIDS, αλλά και πολλές ανοσολογικές, μολυσματικές, νευρολογικές και μεταβολικές ασθένειες.

Οι επιστήμονες αισιοδοξούν λοιπόν. Ας εμπιστευτούμε την κρίση τους και ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.