Μια νεοφυής εταιρεία επιστρατεύει την Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εντοπισμό σπάνιων πρώτων υλών – απαραίτητων για την κατασκευή των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα.
Μια νεοφυής εταιρεία επιστρατεύει την Τεχνητή Νοημοσύνη για τον εντοπισμό σπάνιων πρώτων υλών – απαραίτητων για την κατασκευή των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα.
Τα ηλεκτρικά οχήματα εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο για την άμεση απαλλαγή των συστημάτων μεταφορών από τον άνθρακα ώστε μακροπρόθεσμα να αποφευχθούν και οι βαρύτερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης είναι κομβική για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Θα σώσουν πράγματι τον κόσμο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;».
Ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) λόγω αυξημένης ζήτησης, για την κατασκευή των μπαταριών που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρικά οχήματα, θα χρειαστούν όλα τα παγκόσμια αποθέματα κοβαλτίου, νικελίου, χαλκού και λιθίου. Και μία νεοφυής εταιρεία αποφάσισε να επιστρατεύει την Τεχνητή Νοημοσύνη για το γεωγραφικό εντοπισμό τους.
Η KoBold Metals, η οποία ιδρύθηκε το 2018, έχει εμπνευστεί το όνομά της από το κοβάλτιο, το μέταλλο που συμβάλλει στην απόδοση των μπαταριών λιθίου. Οι εν λόγω μπαταρίες έφεραν πραγματική επανάσταση στα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Σήμερα, χρησιμοποιούνται πλέον σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα για την τροφοδοσία των ηλεκτρικών οχημάτων, ενώ το κοβάλτιο τους δίνει μεγαλύτερη εμβέλεια και διάρκεια ζωής, καθώς και καλύτερη προστασία στο ενδεχόμενο πυρκαγιάς.
Η ανάπτυξη των ηλεκτρικών μεταφορών –αλλά και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας– έχει δημιουργήσει έντονη ζήτηση για αποθηκευτικά μέσα όπως οι μπαταρίες λιθίου. Κατά συνέπεια, η εύρεση και η εξόρυξη τεράστιων ποσοτήτων ορυκτών πρώτων υλών όπως το κοβάλτιο είναι πλέον επιτακτική ανάγκη.
Στο πλαίσιο αυτό, η KoBold διαβλέποντας ότι οι παραδοσιακοί τρόποι εύρεσης κοιτασμάτων δεν συμβαδίζουν με τη σύγχρονη και μελλοντική ζήτηση για ορυκτά καθαρής ενέργειας, αποφάσισε να αναζητήσει βοήθεια στα Μεγάλα Δεδομένα (Big Data) αλλά και από μεγάλα «πορτοφόλια».
Με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια, η KoBold ανακοίνωσε πρόσφατα ότι συγκέντρωσε χρηματοδότηση που ξεπερνάει τα 190 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμμετοχή επενδυτών όπως η BHP και η Equinor, κορυφαίες εταιρείες στους κλάδους των εξορύξεων και της ενέργειας, η Mitsubishi και η Breakthrough Energy Ventures του Μπιλ Γκέιτς.
Με τα χρήματα που συγκέντρωσε, η εταιρεία στοχεύει να δημιουργήσει αυτό που οι επενδυτές της περιγράφουν ως «χάρτες Google» για το φλοιό της Γης. Με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης, η KoBold θα αναλύσει τεράστιες ποσότητες υπαρχόντων δεδομένων, συνδυάζοντάς τις με σύγχρονες τοπογραφικές έρευνες, δειγματοληψίες και μικρής έκτασης πιλοτικές γεωτρήσεις για την εύρεση νέων κοιτασμάτων.
Μετά την ταχύτατη διείσδυση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, ακολουθούν οι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Oι ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες έχουν «ρεύμα»».
Σε αντίθεση με τις συμβατικές μεθόδους ανίχνευσης, η KoBold θα χρησιμοποιήσει τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν –από δείγματα εδάφους και έρευνες στην ατμόσφαιρα έως ακόμη και ιστορικές πηγές–ως δομικά στοιχεία για την κατάρτιση σύνθετων γεωλογικών μοντέλων. Η σουίτα αλγορίθμων της, αξιοποιώντας μια σειρά τεχνικών με αιχμή του δόρατος την μηχανική μάθηση και την ανάλυση πεδίου, θα αναδημιουργήσει τη σύνθεση του υπεδάφους με στατιστικά έγκυρο τρόπο.
Στο πλαίσιο αυτό, τόσο η KoBold, όσο και οι υποστηρικτές της, στοιχηματίζουν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα προβλέψει με τον πλέον έγκυρο τρόπο πού έχουν σχηματιστεί νέα μεταλλεύματα και τελικά θα ξεκλειδώσει βαθύτερα, ανεξερεύνητα κοιτάσματα.
Και το timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο! Αν και οι μετακινήσεις επανέρχονται στα προ πανδημίας επίπεδα, οι τιμές στα καύσιμα και το φυσικό αέριο συνεχώς αυξάνονται, διαγράφοντας την ανάγκη για υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης όλο και πιο επιτακτική.