Μήπως προσπαθείτε συχνά να συγκεντρωθείτε, αλλά η προσοχή σας αποσπάται γρήγορα και το μυαλό σας περιπλανιέται; Δοκιμάστε τα τρία επιστημονικά tips που ακολουθούν και ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας σε μόλις τρεις ημέρες.
Μήπως προσπαθείτε συχνά να συγκεντρωθείτε, αλλά η προσοχή σας αποσπάται γρήγορα και το μυαλό σας περιπλανιέται; Δοκιμάστε τα τρία επιστημονικά tips που ακολουθούν και ενισχύστε τη συγκέντρωσή σας σε μόλις τρεις ημέρες.
Πόση ώρα μπορείτε να συγκεντρωθείτε σε ένα βιβλίο χωρίς να κοιτάξετε το email σας; Ή να αφοσιωθείτε σε μία εργασία χωρίς να ενημερωθείτε για τις εξελίξεις στο Instagram; Μήπως έχετε την αίσθηση ότι η δυνατότητά σας να συγκεντρωθείτε σε κάτι διαρκώς μειώνεται;
Και η μνήμη θέλει την προπόνησή της; Διαβάστε στο άρθρο «Loci Method: Ενίσχυση μνήμης βασισμένη στην Αρχαία Ελλάδα» για την τεχνική ανάκλησης δεδομένων που εφευρέθηκε την εποχή που η μνήμη αποτελούσε το βασικό μέσο διατήρησης των πληροφοριών.
Δεν έχετε άδικο! Σύμφωνα με έρευνες το μέσο εύρος της ανθρώπινης προσοχής συρρικνώθηκε κατά σχεδόν ένα τέταρτο μεταξύ του 2000 και του 2015, κάνοντας την έκφραση «μνήμη χρυσόψαρου» περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, για την πλειονότητα των ανθρώπων.
Ωστόσο, προκειμένου να μην υστερείτε, ακόμα και σε σχέση με το ταπεινό χρυσόψαρο, όσον αφορά τη δυνατότητα εστίασης σε μια εργασία ή ένα αντικείμενο, υπάρχει λύση: Όπως προτείνει η γνωστική νευροεπιστήμονας Δρ. Τζούλι Φραταντόνι, αυτή βρίσκεται στα «διανοητικά» διαλλείματα.
Σύμφωνα με την Δρ. Φραταντόνι, ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να εστιάσει τη σκέψη σε βαθύτερο επίπεδο για περίπου 90 έως 120 λεπτά τη φορά, ακολουθούμενα ιδανικά από 20 λεπτά ανάπαυσης.
Όπως αναλύει στα podcasts της, η προσοχή είναι μια πεπερασμένη πηγή που χρήζει προστασίας: «Το να μην κάνετε διανοητικά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι σαν να προσπαθείτε να γεμίσετε το αυτοκίνητό σας με βενζίνη ενώ οδηγείτε. Πρέπει να σταματήσετε και να σβήσετε τον κινητήρα για να ανεφοδιαστείτε με ασφάλεια»!
Σε τι συνίσταται λοιπόν ένα «διανοητικό» διάλλειμα; Η Δρ. Φραταντόνι προτείνει τρεις απλούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να ενισχύσετε τη συγκέντρωσή σας σε μόλις τρεις ημέρες.
Όταν το συμπαθητικό νευρικό σύστημα του εγκεφάλου πιέζεται από αφόρητες καταστάσεις όπως μακρές συζητήσεις ή πιεστικές προθεσμίες, η ίδια η βιολογία μας, μάς οδηγεί προς τρεις εναλλακτικές κατευθύνσεις: Να παγώσουμε και να μην ξέρουμε πως να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Να «εγκαταλείψουμε» κάθε προσπάθεια και να φύγουμε ή να ανασυγκροτηθούμε και να «πολεμήσουμε».
Εντάξτε τακτικά, σύντομα διαλείμματα στην ρουτίνα σας ώστε να «επαναφορτίσετε» τον εγκέφαλό σας.
Σύμφωνα με την Δρ. Φραταντόνι, αρκεί να κοιτάξετε για λίγο έξω από το παράθυρο ή ακόμα και να εστιάσετε σε μια διαφορετική θέα, ώστε ο εγκέφαλός σας να ανακάμψει και να συνειδητοποιήσει ότι είναι ασφαλές να επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του.
Βρίσκεστε σε κάποια επαγγελματική συνάντηση; Χρησιμοποιήστε την περιφερειακή σας όραση για να κοιτάξετε λοξά και να καλμάρετε το νευρικό σας σύστημα.
Εντάξτε τακτικά, σύντομα διαλείμματα στη ρουτίνα σας ώστε να «επαναφορτίσετε» τον εγκέφαλό σας, προτείνει επίσης η Δρ. Φραταντόνι. Ωστόσο, μην αφιερώσετε τον χρόνο αυτό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στον έλεγχο των email σας: Τέτοιου είδους δραστηριότητες απαιτούν τα φίλτρα και τις λειτουργίες επεξεργασίας πληροφοριών του εγκεφάλου σας και δεν θα σας βοηθήσουν να αποφορτιστείτε.
Ποια είναι τα οφέλη του logout; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Logout: Πώς είναι η ζωή χωρίς social media».
Εάν, όπως περιγράφει η Δρ. Φραταντόνι «ξεμείνετε» από καύσιμα μετά από μία-μιάμιση ώρα πιεστικής δουλειάς, δοκιμάστε την τεχνική της ντομάτας-Πομοντόρο!
Πρόκειται για μια μέθοδο διαχείρισης χρόνου που βασίζεται στην ιδέα ότι τα συχνά διαλείμματα μπορούν να βελτιώσουν την νοητική εγρήγορση. Χρησιμοποιεί ένα χρονόμετρο για να σπάσει τον χρόνο εργασίας σε 25λεπτα χρονικά διαστήματα, που αποκαλούνται «πομοντόρο» (ντομάτα στα ιταλικά) τα οποία με την σειρά τους χωρίζονται με διαλείμματα.
Σύμφωνα με τον επινοητή της τεχνικής, η Πομοντόρο έχει βοηθήσει πάνω από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να μεταμορφώσουν τη ζωή τους, κάνοντάς τους πιο παραγωγικούς, πιο συγκεντρωμένους και ακόμη πιο έξυπνους.
Γιατί όχι κι εσάς; Δείτε το βίντεο και δοκιμάστε την!