Μπείτε στη νέα χρονιά κάνοντας «ένα βήμα προς τα πίσω» και ασκηθείτε περπατώντας με πρόσθετα οφέλη για την υγεία σας.
Μπείτε στη νέα χρονιά κάνοντας «ένα βήμα προς τα πίσω» και ασκηθείτε περπατώντας με πρόσθετα οφέλη για την υγεία σας.
Η σωματική δραστηριότητα δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη. Ακόμα και ένας γρήγορος, καθημερινός περίπατος διάρκειας 10-20 λεπτών μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Επίσης, θα σας βοηθήσει να «πιάσετε» τον στόχο των τουλάχιστον 150 λεπτών αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα που συνίσταται για τους ενήλικες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Το περπάτημα είναι η ιδανική δραστηριότητα όχι μόνο για το σώμα αλλά και για το μυαλό. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Περπάτημα: Τα οφέλη του και στην εποχή της πανδημίας».
Για τους περισσότερους, το περπάτημα είναι κάτι που κάνουμε αυτόματα. Δεν απαιτεί συνειδητή προσπάθεια, με αποτέλεσμα να «προσπερνάμε» τα οφέλη του για την υγεία. Ωστόσο, τι συμβαίνει αν σταματήσουμε το μηχανικό περπάτημα –στον αυτόματο πιλότο– και δοκιμάσουμε να περπατήσουμε ανάποδα, δημιουργώντας μία πρόκληση τόσο για το σώμα όσο και για τον εγκέφαλό μας;
Το περπάτημα, είναι μία διαδικασία περισσότερο περίπλοκη απ’ όσο συνειδητοποιούμε. Απαιτεί τριπλό συντονισμό: Πρώτον, μεταξύ του συστήματος της όρασής μας. Δεύτερον, του αιθουσαίου συστήματος (ή συστήματος της ισορροπίας), το οποίο πληροφορεί το μυαλό μας για το πού βρισκόμαστε σε σχέση με τον χώρο και τα αντικείμενα γύρω μας και επηρεάζεται από κάθε κίνηση του κεφαλιού μας.
Και τρίτον, του ιδιοδεκτικού συστήματος, το οποίο μας βοηθάει να έχουμε επίγνωση του σώματος μας. Χάρη σε αυτό, γνωρίζουμε πού βρίσκεται το κάθε μέλος του σώματος μας σε σχέση με τα υπόλοιπα, αλλά και πώς κινούνται το ένα σε σχέση με το άλλο.
Όταν περπατάμε προς τα πίσω, χρειάζεται περισσότερος χρόνος προκειμένου ο εγκέφαλος να επεξεργαστεί τις επιπλέον απαιτήσεις για τον συντονισμό των τριών αυτών συστημάτων. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αγαπάει τις προκλήσεις, η αυξημένη δυσκολία του ανάποδου περπατήματος έχει και πρόσθετα οφέλη για την υγεία.
Το βέβαιο είναι ότι εφόσον αποφασίσετε να δοκιμάσετε το ανάποδο περπάτημα θα βελτιώσετε σταδιακά τη σταθερότητα και την ισορροπία σας. Σύμφωνα με έρευνα, το περπάτημα προς τα πίσω μπορεί να βελτιώσει το βάδισμα εν γένει, δηλαδή και προς τα εμπρός, καθώς και την ισορροπία για υγιείς ενήλικες αλλά και άτομα που αντιμετωπίζουν θέματα οστεοαρθρίτιδας στα γόνατα. Παράλληλα, επειδή απαιτεί πιο σύντομα και συχνά βήματα, το περπάτημα προς τα πίσω ενισχύει την αντοχή των μυών στο κάτω μέρος του ποδιού, ελαττώνοντας την επιβάρυνση των αρθρώσεων.
Το χειμώνα, εκτός από το περπάτημα και το τρέξιμο στο κρύο μπορεί να είναι ευεργετικό για την υγεία σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τρέξιμο το Χειμώνα: Οι λόγοι για να το καθιερώσετε».
Στα θεραπευτικά οφέλη του ανάποδου περπατήματος συγκαταλέγεται και η καλύτερη υποστήριξη της σπονδυλικής στήλης: Στο πλαίσιο αυτό, όπως προέκυψε από πρόσφατη μελέτη, αποτελεί μια ιδιαίτερα ευεργετική άσκηση για άτομα με χρόνιο πόνο στη μέση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τα ευρήματα αμερικανικής έρευνας, φαίνεται ότι το ανάποδο περπάτημα είναι πιο αποτελεσματικό –σε σχέση με το κανονικό– στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, καθώς συνεπάγεται 40% υψηλότερη κατανάλωση ενέργειας από την πλευρά του περιπατητή.
Το περπάτημα προς τα πίσω ακούγεται απλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και εύκολο. Όταν περπατάτε ανάποδα, είναι πιο πιθανό να μην αντιληφθείτε πιθανά εμπόδια και κινδύνους. Επομένως για λόγους ασφάλειας, είναι καλύτερο να ξεκινήσετε σε εσωτερικούς χώρους μέχρι να εξοικειωθείτε με αυτού του είδους την άσκηση.
Τρία βασικά tips:
Όταν αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και αισθανθείτε ασφαλείς να περπατάτε προς τα πίσω, μπορείτε να αρχίσετε να επιταχύνετε το ρυθμό σας, να το δοκιμάσετε σε διάδρομο ή ακόμα και να βγείτε σε εξωτερικούς χώρους με άπλα και χωρίς εμπόδια.
Καλό περπάτημα!