Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Οι φουτουριστικές λύσεις του σήμερα

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: Οι φουτουριστικές λύσεις του σήμερα

Το μέλλον της παραγωγής «καθαρής» ενέργειας πηγάζει από την ευρηματικότητα του σύγχρονου ανθρώπου και οδηγεί –με σεβασμό– πίσω στη φύση και το περιβάλλον του.

Η παραγωγή «καθαρής» ενέργειας με κόστος χαμηλότερο από την καύση ορυκτών, και τελικά η απεξάρτηση από το εν λόγω είδος καυσίμων, αποτελούν το ιερό δισκοπότηρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

final_renewables1

Photo credit: World Wide Wind

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αποτελούν μία καινοτόμο λύση για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τι Περιμένουμε από την Επιστημονική Έρευνα το 2023».

Στο πλαίσιο αυτό, οι σύγχρονοι ερευνητές και πρωτοπόροι του κλάδου προτείνουν ευρηματικές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες αξιοποιούν φυσικούς πόρους όπως τον αέρα, τις θάλασσες και τον ήλιο, για την παραγωγή ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Δαμάζοντας τους υψηλής ταχύτητας ανέμους των βαθύτερων θαλασσών

Οι Νορβηγοί είναι ένας ιδιαίτερα ευρηματικός λαός: Ήδη, από τον καιρό των προγόνων τους, των Βίκινγκς, αξιοποίησαν τη δύναμη του ανέμου και της θάλασσας, προκειμένου να κατακτήσουν τον κόσμο. Σήμερα, μία νεοφυής εταιρεία από τη Νορβηγία, φιλοδοξεί να κατακτήσει την κορυφή της παραγωγής ενέργειας, δαμάζοντας τους ανέμους που κατακλύζουν τις βαθύτερες θάλασσες του πλανήτη.

Ο λόγος για τη World Wide Wind (WWW), η οποία παρουσίασε πρόσφατα ένα καινοτόμο είδος πλωτής ανεμογεννήτριας κατακόρυφου άξονα. Βάσει του σχεδιασμού της, η ανεμογεννήτρια της WWW, θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή σε κάθε σχεδιαζόμενο υπεράκτιο αιολικό πάρκο. Και αυτό διότι χρησιμοποιεί δύο σετ ανακλινόμενων, αντίθετα περιστρεφόμενων πτερυγίων, τα οποία εξασφαλίζουν διπλάσια απόδοση από τη μεγαλύτερη τουρμπίνα που βρίσκεται σήμερα σε λειτουργία.

Η ανεμογεννήτρια της WWW φέρει τα βαρύτερα εξαρτήματά της στο κάτω μέρος της, γεγονός που της επιτρέπει να κινείται τόσο με την ενέργεια της θάλασσας, όσο και του ανέμου.

final_renewables2

Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε ανεμογεννήτριά της, η οποία μπορεί να φτάσει και τα 400 μέτρα σε ύψος, έχει την ικανότητα να παράξει απαράμιλλης ισχύος ενέργεια, μειώνοντας παράλληλα το κόστος. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι αν και αποτελεί μία από τις λιγότερο επιζήμιες για το περιβάλλον λύσεις, η υπεράκτια παραγόμενη αιολική ενέργεια είναι επίσης πολύ κοστοβόρα.

Το πρωτότυπο που δοκίμασε η WWW ήταν ενθαρρυντικό: Πλέον η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία συγκέντρωσης πόρων για να φέρει το αρχικό σχέδιο σε προσαρμοσμένη κλίμακα μέχρι το 2026. Τελικός στόχος: Μία θηριώδης –ύψους 400 μέτρων– ανεμογεννήτρια, η οποία αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στα νέας γενιάς υπεράκτια αιολικά πάρκα μέχρι το 2029.

«Μαγνητίζοντας» τα κύματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

Η κυματική ενέργεια αναγνωρίζεται σήμερα ως ένας πολύ ελκυστικός τομέας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Είναι καθαρή, αστείρευτη και σχεδόν ανεκμετάλλευτη. Στο πλαίσιο αυτό, μία αγγλο-κυπριακή εταιρεία υποστηρίζει πως η λύση για την παραγωγή αποδοτικής, χαμηλού κόστους και μηδενικών ρύπων ενέργειας βρίσκεται στα κύματα.

Photo credit: SWEL

Πιο συγκεκριμένα, με περισσότερα από δέκα χρόνια έρευνας και ανάπτυξης στο ενεργητικό της, η Sea Wave Energy Limited (SWEL), έχει αναπτύξει μία νέα τεχνολογία μετατροπής της ενέργειας των κυμάτων την οποία ονομάζει Waveline Magnet – Μαγνήτη Κυματογραμμής. Πρόκειται για μία πλωτή εξέδρα που μοιάζει με σπονδυλική στήλη η οποία επιπλέει στο νερό και εκμεταλλεύεται τη δύναμη των κυμάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

O Μαγνήτης Κυματογραμμής μπορεί να κατασκευαστεί εξ’ ολοκλήρου από ανακυκλώσιμα υλικά και διαθέτει πληθώρα εφαρμογών, πλέον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στην αφαλάτωση νερού, την προστασία από τη διάβρωση των ακτών, τη θαλάσσια γεωργία, ακόμα και την υπεράκτια παραγωγή και αποθήκευση υδρογόνου.

Video credit: SWEL

Η εξέδρα της SWEL επί τω έργω στη Λάρνακα της Κύπρου. Σύμφωνα με το UN-Habitat, το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για αειφόρους ανθρώπινους οικισμούς, η ανάπτυξη πλωτών υποδομών είναι πολύ σημαντική. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι πλωτές πόλεις του μέλλοντος σχεδιάζονται σήμερα».

Υπό κατάλληλες συνθήκες η SWEL εκτιμά ότι ισχύς που παράγεται από μία και μόνο εξέδρα, μπορεί να φτάσει τα 100 MW. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία είναι αισιόδοξη ότι η καινοτόμα τεχνολογία της μπορεί να δώσει τη λύση στο αίνιγμα της αποτελεσματικής εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας, μεταμορφώνοντας τη βιομηχανία των ΑΠΕ!

Συνδυάζοντας τον αέρα και τον ήλιο στην ταράτσα

Όταν η ηλιακή και η αιολική ενέργεια ενώσουν τις δυνάμεις τους, οι πόλεις και οι πολίτες μπορούν να επωφεληθούν από ένα εξαιρετικά αποδοτικό ενεργειακό σύστημα, όπως αυτό που σχεδίασε η γαλλική startup Unéole.

Κατασκευασμένο για να τροφοδοτεί με ενέργεια τα κτίρια μίας πόλης, το σύστημα «μικτής ενέργειας» της Unéole ενισχύει την ικανότητα φόρτισης των ανεμογεννητριών με μία φωτοβολταϊκή οροφή που συλλέγει ηλιακή ενέργεια. Συνδυάζοντας έτσι την ηλιακή με την αιολική ενέργεια, η εταιρεία ελπίζει να δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό και οικονομικό σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για κτίρια.

Photo credits: Unéole

Τα έξυπνα και βιώσιμα σπίτια –όπως αυτά που οραματίζεται η Unéole– είναι επωφελή για τους κατοίκους τους, αλλά και για το περιβάλλον. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Βιώσιμο & έξυπνο σπίτι: Πώς και γιατί να το κάνετε;».

Ο συνδυασμός των δύο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δίνει τη δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ τους ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Καθώς η απόδοση των φωτοβολταϊκών βασίζεται στην ηλιακή ακτινοβολία, οι ανεμογεννήτριες μπορούν να αναλάβουν δράση κατά τη διάρκεια της νύχτας ή τους χειμερινούς μήνες, όταν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι αυτό το σύστημα αυξάνει την παραγωγή ενέργειας κατά 40%. Ωστόσο, το κόστος εγκατάστασής του είναι ιδιαίτερα υψηλό: Για μία στέγη 1.000 τετραγωνικών μέτρων ανέρχεται σε 300.000 έως 500.000 ευρώ. Εντούτοις, η εταιρεία σχεδιάζει να διαθέσει την τεχνολογία της στη γαλλική αγορά έως τα τέλη του 2023, ενώ για τους ενδιαφερόμενους γειτονικών χωρών, το σύστημα μικτής ενέργειας της Unéole εκτιμάται ότι θα γίνει διαθέσιμο το 2024.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.