The Lunar Codex: Γιατί η ανθρωπότητα στέλνει "μολύβια" στη Σελήνη;

The Lunar Codex: Γιατί η ανθρωπότητα στέλνει "μολύβια" στη Σελήνη;

Διαφόρων ειδών σύγχρονα έργα που προέρχονται από τις «πένες» 30.000 δημιουργών, θα ψηφιοποιηθούν και θα αποθηκευτούν στο φεγγάρι περιμένοντας να τα ανακαλύψουν οι αρχαιολόγοι του μέλλοντος.

Καθώς η ανθρωπότητα προετοιμάζεται ήδη για ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της με «διαπλανητική» διάσταση, παγκόσμια φαινόμενα όπως η ρύπανση του περιβάλλοντος, η κλιματική αλλαγή, πανδημίες και πόλεμοι, αλλά και η επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης, έχουν οδηγήσει πολλούς να ανησυχούν για τη διατήρηση του παρελθόντος της.

final_lcodex1

Photo credit: Astrobotic

Ένα σκάφος όπως το εικονιζόμενο θα στείλει στη Σελήνη διαφόρων ειδών έργα που προέρχονται από τις πένες 30.000 δημιουργών. Από την άλλη, ένας γιαπωνέζος δισεκατομμυριούχος φιλοδοξεί να στείλει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι οκτώ καλλιτέχνες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «The Dearmoon Project: Ταξίδι στη σελήνη μετά από μισό αιώνα».

Ένας από αυτούς είναι και ο Samuel Peralta, ένας φυσικός, συγγραφέας, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης από τον Καναδά, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο αρχείο της ανθρώπινης δημιουργικότητας και ως άλλο «μήνυμα σε μπουκάλι» να το εκτοξεύσει στο διάστημα, με τη φιλοδοξία να εντοπιστεί από τους αρχαιολόγους του μέλλοντος.

Το μήνυμα στο ψηφιακό μπουκάλι

Το «μπουκάλι» του Peralta ονομάζεται Lunar Codex (Σεληνιακός Κώδικας) και δεν θα αφεθεί απλά να πλέει στο διάστημα μέχρι κάποιος να το ανακαλύψει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα ψηφιακό αρχείο που θα περιλαμβάνει περισσότερα από 30.000 έργα εικαστικών, συγγραφέων, μουσικών, κινηματογραφιστών και κάθε είδους δημιουργών από 161 χώρες.

Τα έργα έχουν ψηφιοποιηθεί και καταχωρισθεί σε κάρτες μνήμης και NanoFiche, μια τεχνολογία φιλμ με βάση το νικέλιο, η οποία μπορεί να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες αναλογικών πληροφοριών σε μικροσκοπικό μέγεθος. Σε συνεργασία με τη NASA, οι εν λόγω συλλογές θα ταξιδέψουν στο φεγγάρι και θα «εγκατασταθούν» μόνιμα εκεί.

Photo credits: THE LUNAR CODEX

Τα ψηφιοποιημένα έργα του Lunar Codex απευθύνονται στους γήινους –και όχι μόνο– μελλοντικούς επισκέπτες της Σελήνης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «ΑΤΙΑ στον Γαλαξία μας: Υπάρχουν πράγματι εξωγήινοι εκεί έξω;».

Κατά τον Peralta, πρόκειται για ένα αρχείο-παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ένα μήνυμα ελπίδας που θα τους υπενθυμίζει ότι δυσμενή γεγονότα όπως οι πόλεμοι, οι πανδημίες, η περιβαλλοντική και οι οικονομικές κρίσεις δεν εμπόδισαν τους ανθρώπους του 21ου αιώνα να ονειρεύονται και να δημιουργούν.

Χρονοκάψουλες με ημερομηνία λήψης μετά από αυτή της ανθρωπότητας;

Ο Κώδικας του Peralta αναπτύσσεται σε τέσσερις συλλογές, η πρώτη από τις οποίες ταξίδεψε ήδη στο διάστημα, ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες τρεις. Σύμφωνα με τον επιμελητή τους, όλες τους αποτελούν χρονοκάψουλες σύγχρονης, συμπεριληπτικής δημιουργίας, διότι δίνουν έμφαση σε πονήματα δημιουργών από κοινωνικές ομάδες, μειονότητες και χώρες που υποεκπροσωπούνται στον κόσμο της τέχνης.

Η πρώτη χρονοκάψουλα του Lunar Codex μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη το 2022, ταξιδεύοντας με το διαστημικό σκάφος της NASA, Artemis 1. Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι επόμενες τρεις αποστολές.

final_lcodex5

Ωστόσο, πως είναι δυνατόν οι χρονοκάψουλες αυτές να διατηρηθούν ακόμα και μετά το τέλος της παρούσας φάσης της ανθρωπότητας; Αυτό είναι εφικτό διότι τα πλέον σημαντικά τμήματα του Σεληνιακού Κώδικα είναι αρχειοθετημένα σε αναλογική μορφή έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν σε ακραίες θερμοκρασίες, υγρασία και κοσμική ακτινοβολία για περισσότερα από 10.000 χρόνια. Υπό προϋποθέσεις μέχρι και 100.000!

Εάν αναλογιστούμε ότι ο πολιτισμός μας είναι περίπου 6.000 ετών, ενώ η βιομηχανική εποχή ξεκίνησε μόλις το 1800, ποιος ξέρει τι μπορεί να επιφυλάσσει το μέλλον για την ανθρωπότητα; Στο πλαίσιο αυτό, η ανακάλυψη 30.000 έργων που θα προέρχονται από τις «πένες» γήινων δημιουργών του 21ου αιώνα ίσως είναι μια καλή αρχή για τους αρχαιολόγους του μέλλοντος που θα επισκεφθούν τη Σελήνη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.