Μια «έξυπνη» πόλη στην έρημο του Ομάν

Μια «έξυπνη» πόλη στην έρημο του Ομάν

Μια υπό ανέγερση πόλη στο Σουλτανάτο του Ομάν, λίγο μεγαλύτερη σε έκταση από το Μαρούσι, σχεδιάζεται από το μηδέν προκειμένου να χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο των Πραγμάτων προς όφελος των 100.000 κατοίκων της.

Μία πόλη που –μεταξύ άλλων– θα ελέγχει την ποιότητα του αέρα και του νερού που απολαμβάνουν οι δημότες της, ενώ θα τους ειδοποιεί σε πραγματικό χρόνο για το ποιοι δρόμοι έχουν υπερβολική κίνηση ώστε να τους αποφύγουν, ετοιμάζεται να «αναδυθεί» από την έρημο του Ομάν.

final_oman1

Visual credit: ATCHAIN

Η «έξυπνη» πόλη του Ομάν ετοιμάζεται να «αναδυθεί» από την έρημο. Ωστόσο, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει σταθερά, διεθνείς φορείς επανασχεδιάζουν το μέλλον των παράκτιων οικισμών. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Οι πλωτές πόλεις του μέλλοντος σχεδιάζονται σήμερα».

Πρόκειται για την «έξυπνη» επέκταση της πρωτεύουσας του Σουλτανάτου, Μασκάτ, σε μία έκταση λίγο μεγαλύτερη από το Μαρούσι, η οποία όταν ολοκληρωθεί, θα φιλοξενεί μέχρι και 100.000 νέους κατοίκους.

Από το μηδέν στο «Ομάν 2040»

Η εν λόγω πόλη αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της χώρας για το μέλλον, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά του Ομάν, αλλά παράλληλα εκμοντερνισμό των δομών του. Στο πλαίσιο λοιπόν του έργου «Ομάν 2040» η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση του υψηλότερου ουρανοξύστη στον κόσμο, του Burj Khalifa στο Ντουμπάι, εμπνεύστηκε εκ του μηδενός τη δημιουργία ενός αστικού κέντρου «στη μέση του πουθενά» σε μια αναξιοποίητη περιοχή δυτικά του Μασκάτ.

Εκεί θα χτιστούν 20.000 κατοικίες και κάθε είδους εγκαταστάσεις – από πανεπιστήμιο και σχολεία μέχρι θεραπευτήρια και χώροι λατρείας. Για την ανοικοδόμηση θα αξιοποιηθούν τοπικές, φυσικές πρώτες ύλες, όπως τούβλα και ξύλο, σε ουδέτερη χρωματική παλέτα ώστε να εναρμονίζεται με την αρχιτεκτονική κληρονομιά του Ομάν.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική εταιρεία SOM (Skidmore, Owings & Merrill) ο σχεδιασμός της πόλης είναι πλήρως ευθυγραμμισμένος με την ανάγκη αντιμετώπισης των υψηλών θερμοκρασιών και της υγρασίας του Ομάν. Τόσο τα κτίρια όσο και οι δρόμοι θα είναι προσανατολισμένοι ώστε να μεγιστοποιείται η σκιά και να επιτυγχάνεται φυσικός εξαερισμός.

Visual credit: ATCHAIN

Ως βασικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης, η SOM έχει προβλέψει τη μετατροπή μίας πρώην κοιλάδας ποταμού μήκους 7,5 χιλιομέτρων, σε ένα δημόσιο, καταπράσινο πάρκο, το οποίο θα μπορεί επίσης να συγκρατεί το νερό σε περιπτώσεις σοβαρών πλημμυρών. Ωστόσο, δεν θα είναι αυτό το «εξυπνότερο» σημείο της.

Πόσο «έξυπνη» θα είναι η νέα πόλη του Ομάν;

Μία πόλη θεωρείται «έξυπνη» εφόσον αξιοποιεί αισθητήρες, κάμερες και κάθε είδους συσκευές με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο για τη συλλογή και τη χρήση δεδομένων από το ευρύτερο περιβάλλον. Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στην πράξη!

Στο πλαίσιο αυτό, όπως έχει ανακοινώσει η επιτροπή του «Ομάν 2040», η νέα, υπό ανοικοδόμηση πόλη της χώρας, θα αποτελείται από «έξυπνες» υποδομές που θα της επιτρέπουν να παρακολουθεί διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες προς όφελος των πολιτών της: Παραδείγματος χάρη, την ποιότητα του αέρα ή την αποτελεσματικότερη διαχείριση των υδάτινων πόρων της.

Από την άλλη, ένα υπερσύγχρονο σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας θα χρησιμοποιεί δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από κάμερες και αισθητήρες ταχύτητας. Ως αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα επιτυγχάνεται καλύτερη ροή της κυκλοφορίας, αποφυγή συμφορήσεων και βελτιωμένη κινητικότητα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παράλληλα, ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει τη δυνατότητα ασφαλούς πλοήγησης για ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια ώστε να προτιμώνται έναντι των αυτοκινήτων.

Video credit: Oman News Center

Οι έξυπνες πόλεις βασίζονται στη συνδεσιμότητα. Ωστόσο, πόσο ασφαλές είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πόσο ασφαλές είναι το Internet of Things;».

Επειδή, βέβαια, η «εξυπνάδα» χρειάζεται ενέργεια για να επιτευχθεί, η SOM έχει ενσωματώσει στο αρχιτεκτονικό σχέδιο της πόλης, εγκαταστάσεις αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, σε ό,τι αφορά το οικολογικό αποτύπωμα της, η πόλη περιλαμβάνει επίσης συστήματα ανακύκλωσης λυμάτων, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από απόβλητα.

Σαγκάη, η «εξυπνότερη» πόλη του 2023

Οι εργασίες για την ανοικοδόμηση της «έξυπνης» πόλης του Ομάν αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα και να εκτελεστούν σταδιακά σε τρεις με τέσσερις φάσεις ανάπτυξης. Ωστόσο, το έργο στο σύνολό του, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2045.

Προς το παρόν, εξυπνότερη πόλη στον κόσμο παραμένει η Σαγκάη, (αναδείχθηκε σε αυτή τη θέση για δεύτερη διαδοχική χρονιά) δείχνοντας σε όλο τον κόσμο τον δρόμο για τη συνδεσιμότητα στους τομείς των μεταφορών, των υποδομών και της καθημερινότητας προς όφελος των πολιτών.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.