Τα έξυπνα ρολόγια προειδοποιούν για συμπτώματα Πάρκινσον

Τα έξυπνα ρολόγια προειδοποιούν για συμπτώματα Πάρκινσον

Σύμφωνα με νέα έρευνα, τα έξυπνα ρολόγια θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες προκειμένου να προβλέψουν ποιος είναι πιθανό να αναπτύξει τη νόσο Πάρκινσον, έως και επτά χρόνια πριν από την κλινική διάγνωσή της.

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στην Ουαλία, ανακάλυψαν έναν τρόπο να προβλέπουν την εμφάνιση της νόσου Πάρκινσον χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα κλινικά συμπτώματα: Αναλύοντας τα δεδομένα κίνησης που καταγράφουν τα έξυπνα ρολόγια.

final_parkinson1

Photo credit: Fitbit

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα smartwatch και η ΑΙ μπορούν να εντοπίσουν το Πάρκινσον. Από την άλλη, και το Αλτσχάιμερ προσεγγίζεται πλέον θεραπευτικά μέσω της AI. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Αλτσχάιμερ: H AI «διαβάζει» στα χείλη μας τα πρώιμα συμπτώματα».

Όπως ανακοίνωσαν πρόσφατα, οι ερευνητές επιστράτευσαν έναν τύπο μηχανικής μάθησης που εκπαιδεύτηκε σε πραγματικά δεδομένα επιταχυνσιόμετρου, δεδομένα, δηλαδή που είχαν ληφθεί από smartwatch: Ως αποτέλεσμα, η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) ήταν σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης Πάρκινσον έως και επτά χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση.

Η δεύτερη –μετά το Αλτσχάιμερ– χρόνια εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου

Η νόσος Πάρκινσον είναι η δεύτερη σε συχνότητα εμφάνισης χρόνια εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου, μετά το Αλτσχάιμερ, επηρεάζοντας πάνω από 8,5 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως (WHO, 2019).

Τα κινητικά συμπτώματα της νόσου, μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν τρέμουλο στα χέρια, βραδύτητα στις κινήσεις, όπως στο περπάτημα και το ντύσιμο, δυσκαμψία των μυών και αστάθεια ή διαταραχή στην ισορροπία. Εντούτοις, παρόλο που η Πάρκινσον αναγνωρίζεται σε μεγάλο βαθμό λόγω των κινητικών συμπτωμάτων της, μη κινητικές αλλαγές σε ένα πρώιμο στάδιο της νόσου, ενδέχεται να προηγούνται της εμφάνισης των εν λόγω συμπτωμάτων, και μάλιστα κατά πολλά χρόνια.

Photo credit: Apple

Η μελέτη του Κάρντιφ

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες. Ειδικότερα, αξιοποίησαν στοιχεία που έλαβαν από την UK Biobank, μία μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων, σχετικά με άτομα που φορούσαν ένα έξυπνο ρολόι με βιοδείκτες για μια περίοδο επτά ημερών, από το 2013 έως το 2016.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία από ένα υποσύνολο συμμετεχόντων που είχαν ήδη διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον, με μια άλλη ομάδα που έλαβε διάγνωση έως και επτά χρόνια μετά τη συλλογή τους από τα smartwatch. Αυτές οι ομάδες συγκρίθηκαν επίσης με υγιή άτομα, αντιστοίχου ηλικίας και φύλου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εκπαίδευσαν την τεχνητή νοημοσύνη με δεδομένα που συνέλλεξαν από τα επιταχυνσιόμετρα των smartwatch που φορούσαν οι συμμετέχοντες. Βάσει των στοιχείων αυτών, ο αλγόριθμος διέκρινε τόσο τους ασθενείς με κλινικά διαγνωσμένη Πάρκινσον, όσο κι εκείνους που βρίσκονταν σε πρόδρομο στάδιο.

Ένα σημαντικό άλμα προς την έγκαιρη διάγνωση

Τα αίτια της Πάρκινσον παραμένουν άγνωστα και στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων η νόσος δεν κληρονομείται. Η ασθένεια εξελίσσεται αργά με την πάροδο του χρόνου, γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντική η έγκαιρη διάγνωσή της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι υπάρχει ανάγκη για φθηνές, αξιόπιστες και εύκολα προσβάσιμες μεθόδους για την ανίχνευση πρώιμων αλλαγών στη συμπεριφορά του ασθενή. Έτσι, θα γίνεται δυνατή η ιατρική παρέμβαση προτού η ασθένεια προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στον εγκέφαλο.

Οι έξυπνες συσκευές που συλλέγουν δεδομένα επιταχυνσιομέτρου φοριούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους

final_parkinson3

Photo credit: Fitbit

Η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ χρειάζεται περαιτέρω ανάπτυξη προτού εφαρμοστεί στην κλινική πράξη, ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές σηματοδοτεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός για την έγκαιρη διάγνωση της Πάρκινσον.

Και παρόλο που σε κλινικό περιβάλλον, η συνεχής παρακολούθηση των ατόμων δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω χρόνου, κόστους, προσβασιμότητας και ευαισθησίας δεδομένων, οι έξυπνες συσκευές που συλλέγουν data επιταχυνσιομέτρου φοριούνται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους. Έτσι, ένα μέλλον που το έξυπνο ρολόι μας θα μας προειδοποίει για την Πάρκινσον είναι ίσως είναι πιο κοντά απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Μέχρι τότε, μην αμελείτε να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.