Το νέο, υπό διερεύνηση, φάρμακο για την απώλεια βάρους, δεν επηρεάζει την όρεξη ή την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε αλλά «ξεγελάει» τον οργανισμό μας ώστε να νομίζει ότι ασκείται περισσότερο.
Το νέο, υπό διερεύνηση, φάρμακο για την απώλεια βάρους, δεν επηρεάζει την όρεξη ή την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε αλλά «ξεγελάει» τον οργανισμό μας ώστε να νομίζει ότι ασκείται περισσότερο.
Εάν σας προβληματίζουν κάποια παραπανίσια κιλά αλλά η γυμναστική δεν είναι και το φόρτε σας, σας έχουμε ευχάριστα νέα: Ένα πειραματικό φάρμακο με σημαντικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους, ενδέχεται σύντομα να προστεθεί στη φαρέτρα των νέων θεραπειών για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.
Μήπως καλωσορίσατε τη νέα χρονιά λίγο βαρύτεροι από όσο αφήσατε την προηγούμενη; Όλοι οι τύποι άσκησης ωφελούν, αλλά ποιοι είναι οι πιο αποτελεσματικοί για την απώλεια βάρους; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Κάψιμο θερμίδων μετά τις γιορτές: Τα 10 καλύτερα είδη ασκήσεων».
Η πολλά υποσχόμενη θεραπεία λειτουργεί διαφορετικά από τα «φάρμακα που εξαφανίζουν τις σειρήνες του φαγητού» τα οποία κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην αγορά: Δεν περιορίζει την όρεξη ή την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε, αλλά «ξεγελάει» τον οργανισμό ώστε να νομίζει ότι κάνει περισσότερη άσκηση.
Η τακτική άσκηση έχει αποδεδειγμένα πολλαπλά οφέλη για την υγεία: Ο θετικός αντίκτυπος της σωματικής δραστηριότητας καλύπτει κάθε πτυχή του οργανισμού: από την υγεία της καρδιάς και του ανοσοποιητικού, μέχρι την καλή ψυχολογία και την μακροζωία.
Εντούτοις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότερο από το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού δεν ασκείται επαρκώς. Ειδικότερα, περίπου μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους τέσσερις άνδρες δεν κάνουν αρκετή σωματική δραστηριότητα ώστε να παραμένουν υγιείς, ποσοστά που αυξήθηκαν σημαντικά στις χώρες υψηλού εισοδήματος τις τελευταίες δεκαετίες.
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 4 άνδρες παγκοσμίως δεν ασκούνται αρκετά ώστε να παραμένουν υγιείς.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο, λοιπόν, το γεγονός ότι οι επιστήμονες αναζητούσαν εδώ και χρόνια τρόπους προκειμένου να αναπαράγουν έστω και μερικώς τα πλεονεκτήματα της άσκησης για την υγεία. Και μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ φαίνεται ότι μπορεί να τα κατάφερε.
Όπως ανακοινώθηκε από το Πανεπιστήμιο, οι ερευνητές δοκίμασαν με επιτυχία σε ποντίκια ένα νέο φάρμακο που μπορεί να μιμηθεί τα οφέλη μιας αυστηρής προπόνησης. Όπως προέκυψε από την έρευνα, η λήψη του φαρμάκου οδήγησε σε τόνωση του μεταβολισμού των παχύσαρκων τρωκτικών, αύξηση της μυϊκής μάζας τους και απώλεια βάρους.
Ειδικότερα, το φάρμακο, ένα μόριο που ονομάζεται SLU-PP-332, βοήθησε τα υπέρβαρα ποντικάκια να αδυνατίσουν «πείθοντας» τους μύες του σώματός τους ότι ασκούνται περισσότερο από ό,τι ίσχυε στην πραγματικότητα και ενισχύοντας τον μεταβολισμό τους. Παράλληλα, αύξησε την αντοχή τους: Τα ποντίκια ήταν σε θέση να τρέξουν κατά σχεδόν 50% περισσότερο από ό,τι μπορούσαν πριν. Και όλα αυτά χωρίς να κουνήσουν το ποδαράκι τους.
Εάν έχετε βαρεθεί την αερόβια άσκηση και τα βάρη δεν είναι το φόρτε σας, το δράμι ή kettlebell είναι μία ενδιάμεση εναλλακτική που μπορεί να αποτελέσει τη βάση μιας ιδανικής προπόνησης για εσάς. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Προπόνηση με kettlebell: Γιατί να γυμναστείτε με αυτό».
Η νέα φαρμακευτική ουσία ανήκει σε μία κατηγορία θεραπειών που μιμούνται τις φυσιολογικές προσαρμογές του οργανισμού που σχετίζονται με την σωματική δραστηριότητα (exercise mimetics). Ως αποτέλεσμα της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα ποντίκια μετά τη λήψη του φαρμάκου όχι μόνο έκαιγαν περισσότερες θερμίδες –χωρίς καμία αλλαγή στις συνήθειές τους– αλλά συσσώρευσαν επίσης λιγότερο λίπος στο σώμα τους και βελτίωσαν το μεταβολικό τους σύστημα.
Βεβαίως, τα ποντίκια δεν είναι άνθρωποι, οπότε προς το παρόν δεν γνωρίζουμε πώς το εν λόγω φάρμακο θα επηρέαζε τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό και παρά τα πρώτα ενθαρρυντικά ευρήματα, απαιτείται πρόσθετη έρευνα, προτού ξεκινήσουν οι δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι: Το «χάπι γυμναστικής» θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα εποχή για τα άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία ή διαβήτη, αλλά και για τους ηλικιωμένους, η μυϊκή μάζα των οποίων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Μια εποχή όπου η άσκηση θα συνταγογραφείται.