Ανοίγοντας το δρόμο για πιο αποτελεσματικές και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, οι βιοτεχνολογικές συσκευές απειροελάχιστου μεγέθους θα διατρέχουν τις φλέβες μας, μεταφέροντας φάρμακα και κρατώντας μας υγιείς.
Ανοίγοντας το δρόμο για πιο αποτελεσματικές και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες, οι βιοτεχνολογικές συσκευές απειροελάχιστου μεγέθους θα διατρέχουν τις φλέβες μας, μεταφέροντας φάρμακα και κρατώντας μας υγιείς.
Είναι μικροσκοπικά, αυτόνομα και αναλαμβάνουν επικίνδυνες αποστολές με την εξουσιοδότηση να σκοτώσουν. Όχι δεν πρόκειται για ένα ακόμη κεφάλαιο στα franchise δημοφιλών ταινιών του Χόλιγουντ. Αλλά για τα νέας γενιάς προϊόντα βιοτεχνολογίας που ονομάζονται νανορομπότ.
Τα ρομπότ αναλαμβάνουν όλο και συχνότερα επικίνδυνες αποστολές: Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα μικροσκοπικό και ευέλικτο ρομπότ, το οποίο κινείται, τεντώνεται, λιώνει και εκτελεί διάφορες εργασίες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Ένα μικρό ρομπότ που «εξολοθρεύει» ανθρώπινα προβλήματα».
Τα μικροσκοπικά ρομπότ που δημιούργησαν και προγραμμάτισαν Αμερικανοί και Κινέζοι επιστήμονες προκειμένου να αναζητήσουν και να καταστρέψουν καρκινικούς όγκους ποντικιών στο εργαστήριο.
Η ακτινοβολία και η χημειοθεραπεία αποτελούν σήμερα δύο από τις πλέον κοινές μεθόδους καταπολέμησης του καρκίνου. Και συχνά είναι νικηφόρες στην μάχη κατά των καρκινικών κυττάρων. Ωστόσο, μπορούν να επίσης να οδηγήσουν σε «παράπλευρες απώλειες» με συνηθέστερες τις βλάβες σε υγιείς ιστούς, με μακροπρόθεσμες συνέπειες για τους ασθενείς.
Στο πλαίσιο αυτό, ερευνητές και ερευνήτριες από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, σκέφτηκαν να αναζητήσουν μία λιγότερο επικίνδυνη θεραπευτική λύση για τους πάσχοντες. Και η έρευνα τους οδήγησε στην ανακάλυψη ενός νέου τρόπου «επίθεσης» στους καρκινικούς όγκους: Τα νανορομπότ τους εντοπίζουν και τους καταστρέφουν, διακόπτοντας την παροχή αίματος σε αυτούς, αλλά χωρίς να βλάπτεται ο υγιής ιστός.
Αν και η χρήση μικροσκοπικών ρομπότ ερευνάται ήδη σε διάφορα επιστημονικά πεδία, πρόκειται για την πρώτη στο είδος της μελέτη σε θηλαστικά: Οι ερευνητές δημιούργησαν, προγραμμάτισαν και δοκίμασαν με επιτυχία τα νανορομπότ για τη συρρίκνωση όγκων σε ποντίκια.
Τα νανορομπότ αντιπροσωπεύουν ήδη μια νέα και πολλά υποσχόμενη ιατρική τεχνολογία, σε μέγεθος αντισώματος. Ειδικότερα, το βιοτεχνολογικά αυτά προϊόντα, είναι μικρότερα ακόμη και από τα κύτταρα του αίματός μας: Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 1 έως 100 νανόμετρα. Είναι δηλαδή απειροελάχιστα, αν σκεφτείτε παραδείγματος χάρη ότι μια τρίχα από τα μαλλιά σας έχει πλάτος μεταξύ 80.000-100.000 νανομέτρων.
Το βασικό πλεονέκτημα του μικροσκοπικού μεγέθους τους είναι ότι μπορούν να πλοηγούνται στα τριχοειδή αγγεία που βρίσκονται στο αίμα και να «περιπολούν» την κυκλοφορία του, αναζητώντας ενδείξεις κινδύνου.
Μικρότερα ακόμη και από τα κύτταρα του αίματος, τα νανορομπότ ταξίδεψαν στον οργανισμό των ποντικιών μέσω της κυκλοφορίας του.
Όπως συνέβη και με το πείραμα στα ποντίκια. Αρχικά, οι ερευνητές εισήγαγαν τα μικροσκοπικά ρομπότ στην κυκλοφορία του αίματος των τρωκτικών. Στη συνέχεια, τα νανορομπότ ταξίδεψαν στον οργανισμό των ποντικιών μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Όταν εντόπισαν τους καρκινικούς όγκους, στόχευσαν τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονταν γύρω τους και απελευθέρωσαν φάρμακα για την πήξη του αίματος. Έτσι κατάφεραν να διακόψουν την παροχή αίματος στους όγκους και σύμφωνα με τη μελέτη, πέτυχαν τη συρρίκνωση και την αναστολή της εξάπλωσής τους.
Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, ο τομέας της νανο-ιατρικής αναμένεται να αναπτυχθεί ταχύτατα τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο, πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μικροσκοπικά μηχανήματα που θα διατρέχουν τις φλέβες μας, μεταφέροντας φάρμακα και κρατώντας μας υγιείς;
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι πολύ πιο περίπλοκος από αυτόν των ποντικιών και η δημιουργία ενός μικροσκοπικού ρομπότ-γιατρού που θα εργαστεί για αυτόν εκ των έσω, συνιστά μια τεράστια πρόκληση.
Η ακριβής στόχευση καρκινικών όγκων με τα νανορομπότ ίσως είναι εφικτή στο προσεχές μέλλον. Επί του παρόντος, ένα ηλεκτρικό νυστέρι ενημερώνει σε πραγματικό χρόνο τους χειρουργούς εάν ο ιστός στον οποίο επεμβαίνουν είναι καρκινικός. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «iKnife: Το έξυπνο χειρουργικό εργαλείο που ανιχνεύει τον καρκίνο».
Σε κάθε περίπτωση, παρότι δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι για την ευρεία εφαρμογή των νανορομπότ, τα πρώτα δείγματα είναι ελπιδοφόρα: Η ακριβής στόχευση των καρκινικών όγκων σε ποντίκια, καταδεικνύει ότι στο μέλλον τα νανορομπότ θα μπορούν να πάνε εκεί όπου το νυστέρι του χειρουργού δεν μπορεί να φτάσει, ανοίγοντας τον δρόμο για πιο αποτελεσματικές και ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες.