Ωστόσο, η υπερθέρμανση του πλανήτη συνοδεύεται και από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι σφοδρές βροχοπτώσεις και οι σαρωτικές πλημμύρες, τον αντίκτυπο των οποίων γνωρίσαμε πέρυσι και στη χώρα μας, με καταστροφικές επιπτώσεις για χιλιάδες πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι στις κακοκαιρίες του Σεπτεμβρίου 2023 σημειώθηκαν ρεκόρ ημερήσιας βροχόπτωσης, με ύψη που δεν είχαν καταγραφεί έως τότε στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ένα αναδυόμενο είδος αστικής ανάπτυξης, που προβλέπει τη μετατροπή των τσιμεντουπόλεων σε πόλεις «σφουγγάρια» ακούγεται πολλά υποσχόμενο.
Που πάνε τα απόνερα της κλιματικής αλλαγής;
Η έννοια της πόλης «σφουγγάρι» επινοήθηκε από τον Κινέζο αρχιτέκτονα τοπίου Δρ. Yu Kongjian, ιδρυτή του πολυβραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου Turenscape. Εμπνευσμένος από τις παραδοσιακές μεθόδους διαχείρισης του νερού στον τόπο του, αποφάσισε να μην πάει κόντρα στο ρεύμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά να προσπαθήσει να συμβαδίσει μαζί της ώστε να αναχαιτίσει την ορμή της.
Η ιδέα μιας πόλης «σφουγγάρι», σύμφωνα με τον Δρ. Yu, είναι εξαιρετικά απλή: Αντί να χρησιμοποιούμε σκυρόδεμα για τη διοχέτευση του νερού της βροχής στη φύση, γιατί να μη «συνεργαστούμε» απευθείας μαζί της ώστε το νερό να απορροφηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί όπου χρειάζεται; Άλλωστε, κατά τον Δρ. Yu, «οι πλημμύρες δεν είναι εχθροί των πόλεων» αρκεί, ωστόσο, να διανθίσουμε το γκρι αστικό τοπίο μας με «πράσινες και μπλε υποδομές» όπως πάρκα, κήπους, λίμνες και υγροτόπους.