Αισθητήρες που εισπνέονται ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα

Αισθητήρες που εισπνέονται ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα

Μία καινοτόμα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) δίνει νέες ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Αν και ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την πλέον θανατηφόρα μορφή καρκίνου παγκοσμίως, με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας τόσο μεταξύ ανδρών όσο και γυναικών, η πρώιμη διάγνωσή του συνδέεται με αυξημένο προσδόκιμο επιβίωσης.

final_inhalable1

Photo credit: Free to use from Pexels

Για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα απαιτείται αξονική τομογραφία θώρακα. Από την άλλη, στο προσεχές μέλλον ίσως είναι εφικτή η ακριβής στόχευση καρκινικών όγκων με τα νανορομπότ. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Νανορομποτική: Τα μικροσκοπικά ρομπότ που μάχονται τον καρκίνο».

Ωστόσο, συνήθως η νόσος εντοπίζεται σε προχωρημένα στάδια μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα επαρκούς αντιμετώπισής της. Αφενός, διότι ο ασθενής αργεί να εκδηλώσει τα συμπτώματα εκείνα που θα τον οδηγήσουν εγκαίρως στο ιατρείο. Και αφετέρου λόγω της ανάγκης πρόσβασης σε απεικονιστικά μηχανήματα για τον εντοπισμό της. Στο πλαίσιο αυτό, ένα «εισπνεόμενο» τεστ που ανιχνεύει με ακρίβεια τον καρκίνο του πνεύμονα μέσα σε 20 λεπτά, ακούγεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

Εισπνοή, διούρηση, 20 λεπτά αναμονή & διάγνωση

Πρόκειται για μία καινοτόμα τεχνολογία που εφηύραν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT). Παρουσιάζοντας μια απλοποιημένη προσέγγιση για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, το διαγνωστικό τεστ του ΜΙΤ βασίζεται σε 4 βήματα: Εισπνοή, διούρηση, 20 λεπτά αναμονή και διάγνωση.

Οι εισπνεόμενοι νάνο-αισθητήρες σαρώνουν την πνευμονική περιοχή για την ύπαρξη πρωτεϊνών που παράγονται από καρκινικά κύτταρα.

final_inhalable2

Photo credit: MIT researchers

Ειδικότερα, το τεστ απαρτίζεται από μικροσκοπικούς νάνο-αισθητήρες με ένα είδος barcode που «σκανάρει» το DNA του εξεταζόμενου. Τα διαγνωστικά αυτά σωματίδια εισπνέονται και ξεκινούν την επιθεώρηση της υγείας των πνευμόνων του.

Πώς το επιτυγχάνουν αυτό; Οι αισθητήρες σαρώνουν την πνευμονική περιοχή για την ύπαρξη πρωτεϊνών οι οποίες παράγονται μόνο από καρκινικά κύτταρα. Εφόσον εντοπίσουν τέτοιου είδους πρωτεΐνες, ένα μέρος τους αποκόπτεται και μέσω της κυκλοφορίας του αίματος συγκεντρώνεται στα ούρα.

Περιπολία της υγείας των πνευμόνων μας

Αφού λοιπόν ολοκληρωθεί η «περιπολία» - PATROL (point-of-care aerosolizable nanosensors with tumor-responsive oligonucleotide barcodes), όπως ονομάστηκε το διαγνωστικό τεστ από τους ερευνητές του ΜΙΤ, σειρά έχει η διάγνωση.

Για το στάδιο αυτό, η ερευνητική ομάδα δημιούργησε μια ειδική, χάρτινη ταινία η οποία ανιχνεύει τις καρκινικές πρωτεΐνες από τους αισθητήρες που συγκεντρώνονται στα ούρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν απαιτείται καμία επεξεργασία του δείγματος ούρων πριν από την ανάλυση, ενώ τα αποτελέσματα εξάγονται μέσα σε περίπου 20 λεπτά από τη λήψη του.

Photo credit: Free to use from Pexels

Προς το παρόν, το PATROL έχει δοκιμαστεί μόνο σε ποντίκια τα οποία είναι γενετικά τροποποιημένα ώστε να αναπτύσσουν όγκους στους πνεύμονες παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται στον άνθρωπο. Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι θα είναι σύντομα σε θέση να προσαρμόσουν το διαγνωστικό τεστ για κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους.

Και αισιοδοξούν ότι η τεχνολογία που εφηύραν θα μπορούσε να συνεισφέρει στην περαιτέρω εξάπλωση του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του πνεύμονα, ειδικά για εκείνες τις περιοχές του πλανήτη όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση στην αξονική τομογραφία. Με απώτερη ελπίδα, σύντομα να μετατρέψουν την «περιπολία» της υγείας των πνευμόνων μας, σε υπόθεση μιας σύντομης επίσκεψης στον ή στη γιατρό μας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.