Το χαρακτηριστικό αυτό μελετά ήδη η φαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb, η οποία τον προηγούμενο Μάρτιο έστειλε στον ΔΔΣ βιολογικά φάρμακά της για κρυστάλλωση. Με απώτερο στόχο να μετατρέψει τη διαδικασία των χρονοβόρων ενδοφλέβιων (IV) εγχύσεων, η οποία διεξάγεται μόνο σε κλινικές, σε μια γρήγορη ένεση που θα γίνεται με μια απλή επίσκεψη στο ιατρείο. Πρόκειται για μία εξέλιξη, που θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο, καθώς και να μειώσει σημαντικά το κόστος των θεραπειών. Ως προς την ίδια κατεύθυνση, εργάζεται στον ΔΔΣ και η φαρμακευτική εταιρεία Merck.
Μικροβαρύτητα εναντίον βλαστοκυττάρων
Τα βλαστοκύτταρα είναι ένας άλλος πολλά υποσχόμενος τομέας έρευνας στον ΔΔΣ. Η μικροβαρύτητα θέτει τα κύτταρα σε απίστευτο στρες, με αποτέλεσμα να γερνούν πιο γρήγορα. Στο πλαίσιο αυτό, το Sanford Stem Cell Institute από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, έστειλε στο διάστημα μικροσκοπικά οργανοειδή όγκων, δηλαδή 3D καλλιέργειες που προέρχονται από βλαστοκύτταρα καρκινοπαθών. Έτσι, θα μελετήσουν πιθανά προειδοποιητικά συμπτώματα για την καλύτερη πρόβλεψη και θεραπεία της νόσου.
Παράλληλα, η νεοφυής εταιρεία βιοτεχνολογίας MicroQuin χρησιμοποιεί τις συνθήκες μικροβαρύτητας για να αναπτύξει τρισδιάστατες καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων προστάτη και μαστού. Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτός ο τύπος κυτταρικής ανάπτυξης είναι δύσκολο να επιτευχθεί στη Γη. Ωστόσο, η μελέτη του είναι σημαντική, διότι τα κύτταρα συμπεριφέρονται διαφορετικά στη μικροβαρύτητα, σχηματίζοντας τρισδιάστατες δομές που μοιάζουν περισσότερο με την ανάπτυξη και τη συμπεριφορά τους μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Όπως δηλαδή οι όγκοι.