Πόσο μακριά είναι το «Ίντερνετ των Εγκεφάλων»;

Πόσο μακριά είναι το «Ίντερνετ των Εγκεφάλων»;

Πώς θα σας φαινόταν εάν σας λέγαμε ότι στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, δεν θα χρειάζεστε το κινητό σας τηλέφωνο για να επικοινωνήσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας; Ότι θα είναι εφικτό να ανάψετε τα φώτα του σπιτιού χωρίς να πατήσετε ούτε ένα κουμπί; Ή ότι θα μπορείτε να καλείτε ταξί κι αυτό θα σας περιμένει στην είσοδο του σπιτιού σας, χωρίς να κάνετε τίποτα άλλο από το να το σκεφτείτε;

Από τη Βίκυ Τσούρτου

Χάρη στο Διαδίκτυο των Πραγμάτων, σήμερα δεν χρειαζόμαστε το τηλέφωνο για να επικοινωνήσουμε, προγραμματίζουμε το «έξυπνο» σπίτι μας ώστε να ανάβει μόνο του τα φώτα ή να ενεργοποιεί τον κλιματισμό, καλούμε ταξί μέσω μίας εφαρμογής και αφήνουμε ορισμένες πρωτοβουλίες στο «αυτόνομο» όχημα μας.

final_braininternet1

Photo credit: Siemens

Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό βρίσκονται προ των πυλών. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τα αυτόνομα οχήματα έρχονται για να αλλάξουν τον κόσμο».

Ωστόσο, οι παραπάνω ενέργειες απαιτούν κάποιου είδους φυσική εμπλοκή. Η υπόθεση ότι θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν μόνο με τη σκέψη μας, ακουγόταν μέχρι πρόσφατα εξωφρενική. Ίσως, όμως, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αναθεωρήσουμε!

Και αυτό, διότι η Neuralink, η εταιρεία νευροτεχνολογίας του Ίλον Μασκ, μετά από χρόνια πειραμάτων με ζώα (διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Γιατί ο Ίλον Μασκ θέλει την εμφύτευση τσιπ στον άνθρωπο;») παρουσίασε πρόσφατα σε ζωντανή μετάδοση έναν ασθενή να παίζει βιντεοπαιχνίδια χρησιμοποιώντας μόνο τις σκέψεις του. Φέρνοντας την ανθρωπότητα πιο κοντά στην μετάβαση από την εποχή του διαδικτύου των πραγμάτων στην περίοδο του internet των εγκεφάλων!

It's pretty cool, huh!

Το 2016 ο Noland Arbaugh υπέστη κάκωση νωτιαίου μυελού ενώ έκανε βουτιές σε μια λίμνη. Ως αποτέλεσμα, ο 21χρονος, μέχρι τότε αυτάρκης, φοιτητής κολεγίου, έμεινε παράλυτος από τους ώμους και κάτω: Αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι των γονιών του και να εξαρτάται από τη φροντίδα τους προκειμένου να αντεπεξέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες. Προσαρμόστηκε στο αναπηρικό καροτσάκι και έμαθε να χρησιμοποιεί με το στόμα μία γραφίδα, ώστε να χειρίζεται το τάμπλετ του. Παρόλα’ αυτά, δεν έπαυε να αισθάνεται πως αποτελούσε ένα επιπρόσθετο βάρος για την οικογένειά του.

Την ίδια χρονιά ιδρύθηκε και η Neuralink: Βασική αποστολή της ήταν να δημιουργήσει μία νέα τεχνολογία που επιτρέπει την άμεση επικοινωνία μεταξύ ενός ανθρώπινου εγκέφαλου και ενός υπολογιστή. Άμεσος στόχος της ήταν να αποκαταστήσει σήμερα την αυτονομία ατόμων με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες. Με μακροπρόθεσμο όραμα να «ξεκλειδώσει» αύριο το ανθρώπινο δυναμικό.

Οι παράλληλοι δρόμοι των δύο πλευρών διασταυρώθηκαν στις αρχές του 2024: Οχτώ χρόνια μετά τον τραυματισμό του, ο Noland Arbaugh έγινε ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε την τεχνολογία πάνω στην οποία εργαζόταν το ίδιο χρονικό διάστημα η Neuralink.

Video credit: Neuralink

Ο τηλεκινητικός φίλος μας Noland Arbaugh παίζει σκάκι με το μυαλό του. It's pretty cool, huh!

Ειδικότερα, η Neuralink εφηύρε ένα τσιπ που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο από ένα χειρουργικό ρομπότ, το οποίο επίσης ανέπτυξε η εταιρεία. Το τσιπ, άπαξ και τοποθετηθεί, δεν είναι ορατό εξωτερικά, ενώ μέσω του λογισμικού του, αναλύει τα σήματα του εγκεφάλου και τα μεταφράζει σε εντολές για τον έλεγχο εξωτερικών συσκευών.

Έτσι, ο Noland μπορεί πλέον να παίζει διαδικτυακό σκάκι χωρίς να έχει ανάγκη τη γραφίδα που χειριζόταν με το στόμα του: Στο βίντεο που παρουσίασε η εταιρεία, φαίνεται να μετακινεί ένα ψηφιακό πιόνι «με τη σκέψη του» δηλώνοντας με ενθουσιασμό: «Αν μπορείτε να δείτε τον κέρσορα να κινείται γύρω από την οθόνη, αυτός είμαι εγώ. It's pretty cool, huh?».

Ο τηλεκινητικός φίλος μας

Και ποιος δεν θα ήταν χαρούμενος στη θέση του; Για χρόνια, πριν την επέμβαση, ο Noland περνούσε τις περισσότερες ημέρες του ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Η κύρια επαφή του με τον ψηφιακό κόσμο ήταν η γραφίδα του τάμπλετ του, την οποία ωστόσο κάποιος έπρεπε να τοποθετήσει στο στόμα του. Επιπρόσθετα, η παρατεταμένη χρήση της του προκαλούσε δυσφορία, μυϊκή κόπωση, πληγές, ενώ τον εμπόδιζε και να μιλά παράλληλα.

Μετά την τοποθέτηση του τσιπ, ο 30χρονος πλέον άνδρας είναι σε θέση να ελέγχει με τη σκέψη του τον φορητό υπολογιστή του από διάφορες θέσεις, ακόμη και όταν βρίσκεται ξαπλωμένος στο κρεβάτι. Μπορεί έτσι να περιηγείται στο διαδίκτυο και να παίζει online παιχνίδια με φίλους, να κάνει ζωντανές μεταδόσεις καθώς και να χρησιμοποιεί διάφορες εφαρμογές, ελέγχοντας απλώς τον κέρσορα με το μυαλό του. Καθόλου τυχαία λοιπόν, ο μηχανικός της Neuralink που εμφανίζεται στο βίντεο του Noland, τον περιγράφει ως τον «μοναδικό τηλεκινητικό φίλο του».

Επόμενο βήμα για τον Noland; Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του, θα ήθελε να συνδεθεί με το ρομπότ της Tesla, Optimus, και να το μετατρέψει σε προσωπικό βοηθό του προκειμένου να μεταβιβάσει το βάρος της φροντίδας του από τους ώμους των γονιών του. Και γιατί όχι, να είναι από τους πρώτους που θα οδηγήσουν ένα αυτόνομο Tesla με το μυαλό τους!

Όλα είναι στο μυαλό μας;

Σήμερα, εκτιμάται ότι πάνω από 15 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με τετραπληγία. Ωστόσο, δεδομένης της ψηφιοποίησης της κοινωνίας μας, όπου μεγάλο μέρος της εργασίας, της ψυχαγωγίας και της κοινωνικής μας ζωής βασίζεται στη χρήση υπολογιστών και έξυπνων συσκευών, οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή, είναι πολλά υποσχόμενες ώστε να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Επί του παρόντος, η Neuralink επικεντρώνεται στο να δώσει στα άτομα με τετραπληγία τη δυνατότητα να ελέγχουν τους υπολογιστές και τις κινητές συσκευές τους με τη σκέψη τους. Παράλληλα, φέρεται να ερευνά την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δυνατοτήτων στα πεδία της όρασης, της ομιλίας και των κινητικών λειτουργιών.

final_braininternet2

Photo credit: Tesla Optimus

Το ρομπότ Tesla Optimus ίσως μια μέρα μπορεί να μας φτιάχνει πρωινό διαβάζοντας τη σκέψη μας! Ωστόσο, υπάρχουν ήδη ρομποτικές συσκευές που με το πάτημα ενός κουμπιού αναλαμβάνουν το νοικοκυριό. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «10 ρομπότ κάνουν διασκεδαστικές τις δουλειές του σπιτιού».

Απώτερος στόχος; Να επανακαθορίσει τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε σήμερα τον κόσμο μας. Φέρνοντας την ανθρωπότητα πιο κοντά στη μετάβαση από την εποχή του διαδικτύου των πραγμάτων στην περίοδο του internet των εγκεφάλων!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.