Επιπρόσθετα, ο ΠΟΥ εκτιμά ότι ο καπνός είναι βλαβερός και για το περιβάλλον: Περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια φίλτρα τσιγάρων, τα οποία περιέχουν πάνω από 7.000 τοξικές χημικές ουσίες, μολύνουν κάθε χρόνο τους ωκεανούς, τα ποτάμια, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα, το έδαφος και τις παραλίες μας. Ωστόσο, η θανατηφόρα και ρυπογόνος αυτή εξάρτηση, ίσως ενέχει τη λύση για την απεξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα!
Και αυτό, διότι ερευνητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Κάουνας (KTU) και του Λιθουανικού Ενεργειακού Ινστιτούτου (LEI) βρήκαν μια νέα λύση για τη μείωση του κόστους του βιοντίζελ, ενσωματώνοντας στη διαδικασία παραγωγής του ένα υποπροϊόν της ανακύκλωσης απορριμμάτων τσιγάρων.
«Εξαφανίζοντας» 4,5 τρισεκατομμύρια αποτσίγαρα
Βιοντίζελ αποκαλείται κάθε φυτικό έλαιο ή ζωικό λίπος που έχει συγκρίσιμες ιδιότητες ως καύσιμο με το πετρέλαιο ντίζελ. Δεδομένου όμως ότι διασπάται έως και τέσσερις φορές πιο γρήγορα από αυτό, αποτελεί ένα μη τοξικό, καθαρότερο υποκατάστατό του. Η δυνατότητα του βιοντίζελ να υποκαταστήσει το συμβατικό, σε κινητήρες εσωτερικής καύσης, είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, το υψηλό κόστος παραγωγής του, εμποδίζει μέχρι σήμερα την ευρεία χρήση του.
Αυτό που ανακάλυψαν οι Λιθουανοί ερευνητές, είναι πώς να ανακυκλώσουν την τριακετίνη, μια βασική ένωση που χρησιμοποιείται στην παραγωγή βιοντίζελ, και εμπεριέχεται στα φίλτρα τσιγάρων. Όπως αναφέρουν στην έρευνά τους, κατάφεραν να εξάγουν την εν λόγω ουσία από τα αποτσίγαρα μέσω της πυρόλυσης, μιας διαδικασίας θερμικής αποσύνθεσης.