Πρόβλεψη σεισμού μέσω… δορυφόρου: Η καινοτόμος έρευνα

Πρόβλεψη σεισμού μέσω… δορυφόρου: Η καινοτόμος έρευνα

Σύμφωνα με νέα μελέτη, οι σεισμοί μπορεί να προδώσουν την επικείμενη παρουσία τους μέχρι και 19 ημέρες νωρίτερα, μέσω ανωμαλιών που εντοπίζονται στο έδαφος, την ατμόσφαιρα και την ιονόσφαιρα και θα μπορούσαν να ανιχνευθούν με δορυφόρους.

«Όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά» υποστηρίζει η λαϊκή σοφία. Και παρόλο που στο παρελθόν, το σινιάλο για την αντιμετώπισή της έδινε η καμπάνα του χωριού, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, έχουμε πλέον στη φαρέτρα μας, καινοτόμες εφαρμογές για τον έγκαιρο εντοπισμό (του καπνού) και την αποτελεσματικότερη κατάσβεση των πυρκαγιών, προτού ξεφύγουν του ελέγχου μας.

final_satel1

Photo credit: Free to use from Pexels

Μια νεοφυής ελληνική εταιρεία προτείνει την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η μηχανική όραση και τα αυτόνομα συστήματα για τη δημιουργία μίας πρώτης γραμμής πρόληψης και άμυνας από τις πυρκαγιές. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

Ωστόσο, τι γίνεται με τους σεισμούς; Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα περισσότεροι από 500 χιλιάδες σεισμοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι τόσο αδύναμοι που ανιχνεύονται μόνο με σεισμόμετρα. Από την άλλη, ορισμένες φορές, ειδικά σε σεισμογενείς περιοχές όπως η χώρα μας, ενδέχεται να εκδηλωθούν πολύ ισχυρότερες δονήσεις, με καταστροφικό μάλιστα αντίκτυπο. Γιατί δεν υπάρχουν λοιπόν «καμπάνες» που θα μπορούσαν να μας προειδοποιήσουν εγκαίρως για το επόμενο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου;

Πρόβλεψη μέχρι και 19 ημέρες νωρίτερα;

Κι όμως υπάρχουν, υποστηρίζει μια νέα μελέτη, αρκεί να ξέρουμε πώς και πού να τις «ακούσουμε»: Ανωμαλίες που εντοπίζονται στο έδαφος, την ατμόσφαιρα και την ιονόσφαιρα και θα μπορούσαν να «προδώσουν» την επικείμενη εκδήλωση σεισμών μέχρι και 19 ημέρες νωρίτερα. Με την ανίχνευση τους να γίνεται μέσω δορυφόρων.

Ειδικότερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, ανέλυσαν δεδομένα που συνέλεξαν από δορυφόρους, τους μήνες πριν από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τον Φεβρουάριο του 2023 την Τουρκία, αφήνοντας πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς.

Επιστρατεύοντας τον κινεζικό δορυφόρο CSES-01 και τους ευρωπαϊκούς Swarm, οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν πληθώρα φυσικών και χημικών παραμέτρων σχετικών με το έδαφος, την ατμόσφαιρα καθώς και το στρώμα φορτισμένων σωματιδίων που υπάρχει πάνω από αυτή και ονομάζεται ιονόσφαιρα.

Photo credit: Free to use from Pexels

Οι δορυφόροι μπορεί σύντομα να αξιοποιούνται για την πρόβλεψη των σεισμών. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια για την απομακρυσμένη παρακολούθηση οχημάτων, καθώς και τη συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια οδήγησης, κυρίως για επαγγελματικούς στόλους οχημάτων. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τηλεματική: Οδηγήστε ασφαλέστερα με τη βοήθεια ενός smartphone».

Τα «καμπανάκια» του σεισμού

Εξετάζοντας το σημείο όπου καταγράφηκε η δόνηση, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές ανωμαλίες στη θερμοκρασία της επιφάνειας της γης, 12 έως 19 ημέρες πριν την εκδήλωσή του.

Εντόπισαν επίσης ανωμαλίες στην ατμόσφαιρα της εν λόγω περιοχής, 5-10 ημέρες πριν από τον σεισμό, όπως προέκυψε από μετρήσεις υδρατμών, καθώς και των επιπέδων μεθανίου, όζοντος και μονοξειδίου του άνθρακα. Ενώ τα «καμπανάκια» της ιονόσφαιρας, ως αποτέλεσμα των μετρήσεων παραμέτρων όπως η πυκνότητα και η θερμοκρασία των ηλεκτρονίων, «ήχησαν» περίπου 1-5 ημέρες πριν από τον σεισμό.

final_satel3

Photo credit: Free to use from Pexels

Ο σεισμός των 7,8 Ρίχτερ που έπληξε τον Φεβρουάριο του 2023 την Τουρκία, άφησε πίσω του δεκάδες χιλιάδες νεκρούς. Τι θα γινόταν εάν υπήρχε Google alert για σεισμούς; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Είναι εφικτή η έγκαιρη πρόγνωση των σεισμών;».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η μελέτη αντίστοιχων φαινομένων και παραμέτρων, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία αξιόπιστων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών. Άλλωστε, όσο νωρίτερα ηχήσουν τα «καμπανάκια», τόσο καλύτερα μπορεί να οργανωθεί η έγκαιρη εκκένωση περιοχών, εφόσον κριθεί απαραίτητο, καθώς και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, θα χρειαστεί να αξιολογήσουν δεδομένα και από άλλους σεισμούς, προκειμένου να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν πληρέστερα αυτά τα μοτίβα.

Συνδυάζοντας τα «μάτια» των δορυφόρων και τη «λογική» των αλγορίθμων για την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές αισιοδοξούν ότι η δημιουργία συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης σεισμών θα είναι σύντομα πραγματικότητα. Και στο προσεχές μέλλον, θα είναι σε θέση να «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» έως και 19 ημέρες νωρίτερα από το επόμενο χτύπημα του Εγκέλαδου.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.