Στοχεύοντας να βελτιώσει το εν λόγω ποσοστό, μία ερευνήτρια του MIT σχεδίασε έναν «στηθόδεσμο» που ανιχνεύει πιθανούς όγκους όταν ακόμη βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο. Μία φορέσιμη συσκευή, ιδιαίτερα σημαντική για ασθενείς με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, ακόμα και μεταξύ των τακτικών ραντεβού τους για μαστογραφία.
Η συχνότερη μορφή καρκίνου στον ενήλικο πληθυσμό
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περισσότερες από 2.300.000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού, γεγονός που τον καθιστά τη συχνότερη μορφή καρκίνου στον ενήλικο πληθυσμό. Ειδικότερα στην Ελλάδα, o καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη μορφή της νόσου στις γυναίκες, με περισσότερες από 7.000 νέες περιπτώσεις να καταγράφονται ετησίως.
Το θετικό είναι ότι, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας, είναι πλέον αρκετά προηγμένες. Εφόσον λοιπόν η νόσος εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο, οι πιθανότητες πλήρους ίασης είναι συντριπτικές. Ωστόσο, αυτό δεν ίσχυσε για την Fatma Caliskanoglu: Μία γυναίκα, η οποία στα 49 της χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού σε τελευταίο στάδιο, παρά το γεγονός ότι δεν αμελούσε τις τακτικές εξετάσεις της. Η Fatma έχασε τη ζωή της έξι μήνες μετά τη διάγνωσή της, έχοντας στο πλευρό της την ανιψιά της Canan Dagdeviren, ερευνήτρια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης (ΜΙΤ).