Και μπορεί προς το παρόν η εικόνα αυτή να αποτελεί αποκύημα «επιστημονικής» φαντασίας, ωστόσο περιγράφει μία από τις αναρίθμητες δυνατότητες που περιμένουμε με ανυπομονησία από την έλευση της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης (Artificial General Intelligence – AGI).
Από τη Στενή στη Γενική Τεχνητή Νοημοσύνη «ένας καφές δρόμος»
Όλα αυτά που σήμερα ονομάζουμε τεχνητή νοημοσύνη, θεωρούνται τεχνητή «στενή» νοημοσύνη, καθώς μπορεί να εκτελέσει περιορισμένα σύνολα ενεργειών με βάση τον προγραμματισμό και την εκπαίδευσή της. Εάν, παραδείγματος χάρη, χρησιμοποιείτε το Google Search, ή προσωπικούς βοηθούς όπως τη Siri, την Alexa και το Gemini, τότε η Τεχνητή Στενή Νοημοσύνη, είναι ήδη κομμάτι της καθημερινότητάς σας.
Από την άλλη, η έννοια της Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης, αναφέρεται στην ικανότητα μιας μηχανής να «αισθάνεται, να σκέφτεται και να ενεργεί» ακριβώς όπως ένας άνθρωπος. Για παράδειγμα, άλλο το κομπιουτεράκι τσέπης και άλλο ένα «επιστημονικό» μυαλό: Μια αριθμομηχανή μπορεί να εκτελέσει σύνθετους υπολογισμούς, αλλά ένας ή μία επιστήμονας μπορούν να εφαρμόσουν τις υπολογιστικές γνώσεις τους προκειμένου να λύσουν συνδυαστικά προβλήματα, να καινοτομήσουν και να πραγματοποιήσουν νέες ανακαλύψεις.