Πώς είναι τα Χριστούγεννα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;

Πώς είναι τα Χριστούγεννα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;

Η 25η Δεκεμβρίου είναι και «διαστημική» αργία, περιλαμβάνοντας σχεδόν όλα τα έθιμα μίας τυπικής χριστουγεννιάτικης ημέρας για τους προσωρινούς και τις προσωρινές ενοίκους του ΔΔΣ. Από την άλλη, 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, τα Χριστούγεννα μπορεί να γιορτάζονται λίγο διαφορετικά, κάποιες φορές ίσως και εις διπλούν!

Από τη Βίκυ Τσούρτου

Για αρκετούς από εμάς η ημέρα των Χριστουγέννων περιλαμβάνει ένα πλουσιοπάροχο γεύμα με την οικογένεια και τους φίλους μας, ανταλλαγή ευχών και πολλές φωτογραφίες με φόντο ένα στολισμένο δέντρο. Ωστόσο, η 25η Δεκεμβρίου δεν είναι αργία μόνο στη Γη: Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και 400 χιλιόμετρα πάνω από τα κεφάλια μας!

final_ISSChristmas1

Photo credit: NASA

Η αστροναύτισσα Peggy Whitson, με εορταστική διάθεση, τα Χριστούγεννα του 2016 στον ΔΔΣ. Ωστόσο, τι συμβαίνει την υπόλοιπη χρονιά σε αυτό το εργαστήριο σε τροχιά 400 χιλιόμετρα πάνω από την Γη; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η αντιμετώπιση του καρκίνου «κρύβεται» στο διάστημα;».

Οι αστροναύτες και οι αστροναύτισσες που τυχαίνει να βρίσκονται την περίοδο των γιορτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ) στολίζουν, τρώνε όλοι και όλες μαζί, διασκεδάζουν και μοιράζονται ευχές και φωτογραφίες στα κοινωνικά δίκτυα, σαν να βρίσκονταν εδώ. Κάποιες φορές ίσως και εις διπλούν!

Τα Χριστούγεννα στον ΔΔΣ μπορεί να γιορτάζονται περισσότερες από μία φορές τον χρόνο

H Expedition 1 ήταν η πρώτη μακράς διάρκειας αποστολή αστροναυτών που έφτασε στον ΔΔΣ στις 2 Νοεμβρίου 2000. Λίγο καιρό αργότερα, το τριμελές πλήρωμά της, ένας Αμερικανός και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, πέτυχε ακόμη μια πρωτιά: Έδωσαν το παρών στα πρώτα Χριστούγεννα που γιορτάστηκαν στον σταθμό, εγκαινιάζοντας μία παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Έκτοτε, η 25η Δεκεμβρίου είναι και «διαστημική» αργία περιλαμβάνοντας σχεδόν όλα τα έθιμα μίας τυπικής χριστουγεννιάτικης ημέρας για τους προσωρινούς και τις προσωρινές ενοίκους του ΔΔΣ. Ίσως όχι και τόσο τυπική βέβαια, δεδομένου ότι 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, τα Χριστούγεννα μπορεί να γιορτάζονται περισσότερες από μία φορές, ανάλογα με την εθνικότητα και τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των πληρωμάτων.

Παραδείγματος χάρη, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ενώ η Καθολική Εκκλησία και οι διάφορες Προτεσταντικές ομολογίες χρησιμοποιούν το Γρηγοριανό ημερολόγιο. Στο πλαίσιο αυτό, το πλήρωμα του ΔΔΣ μπορεί να γιορτάσει τα Χριστούγεννα περισσότερες από μία φορές τον χρόνο, είτε στις 25 Δεκεμβρίου, είτε στις 6, στις 7 ή στις 19 Ιανουαρίου.

final_ISSChristmas2

Photo credit: NASA

Το πλήρωμα απολαμβάνει το χριστουγεννιάτικο γεύμα του 2019 στον ΔΔΣ. Στο προσεχές μέλλον, εκτός από τα συσκευασμένα γεύματα, οι αστροναύτες και οι αστροναύτισσες θα μπορούν να απολαμβάνουν τα δικά τους λαχανικά! Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η “καλλιέργεια” του διαστήματος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό».

Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι μια συναρπαστική δοκιμασία

Επί της Γης, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, ανάλογα με τον αριθμό των συνδαιτημόνων αλλά και τις ικανότητες και το μεράκι της οικοδέσποινας και του οικοδεσπότη, μπορεί να είναι από απλή διαδικασία, μέχρι πανδαισία καλαισθησίας, εδεσμάτων και ποτών. Από την άλλη, για τους κατοίκους του ΔΔΣ, κάθε γεύμα είναι και μια συναρπαστική δοκιμασία!

Πρώτα απ’ όλα, η κουζίνα και το μαγείρεμα δεν έχουν μεγάλη σχέση με αυτό που εννοούμε εδώ στη Γη: Ο Διαστημικός Σταθμός δεν έχει ψυγείο ή φούρνο, επομένως τα γεύματα δεν είναι φρέσκα. Είναι τρόφιμα μακράς διάρκειας, συσκευασμένα σε δοχεία μιας χρήσης, κατάλληλα ώστε να ζεσταίνονται εύκολα σε μικρές θερμάστρες. Τα εν λόγω δοχεία απαρτίζουν και το εορταστικό σερβίτσιο, το οποίο προσκολλάται στο τραπέζι με ιμάντες-«χταπόδια» και μαγνήτες, ενώ τα ροφήματα και οι σούπες σερβίρονται σε πλαστικές σακούλες και καταναλώνονται με καλαμάκια.

Χριστούγεννα 2007 στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η 25η Δεκεμβρίου είναι και «διαστημική» αργία οπότε το πλήρωμα στολίζει και μοιράζεται δώρα, απαθανατίζοντας τη στιγμή, όπως ακριβώς στη Γη.

final_ISSChristmas4

Photo credit: NASA

Όπως καταλαβαίνετε, συζητήσεις για το ποιος θα κόψει το κρέας, θα σερβίρει τις πατάτες ή θα αναλάβει ρόλο οινοχόου, δεν έχουν καμία θέση σε συνθήκες ελλιπούς βαρύτητας. Η κατανάλωση αλκοόλ, άλλωστε, απαγορεύεται ρητά στον ΔΔΣ.

Όσο για art de la table, ούτε λόγος: Αφενός δεν έχουν μαχαίρια και τα περισσότερα γεύματα τρώγονται με κουτάλι. Αφετέρου δεν υπάρχουν καρέκλες: Λόγω της μικροβαρύτητας, οι συνδαιτημόνες μπορούν να αιωρούνται γύρω από το τραπέζι. Αν θελήσουν να βολευτούν κάπου, μπορούν να «κολλήσουν» στο εν λόγω σημείο χρησιμοποιώντας Velcro.

Με αγάπη από το διάστημα

Όπως και σε κάθε Χριστουγεννιάτικο τραπέζι μεταξύ αγαπημένων φίλων και συγγενών, έτσι και στον ΔΔΣ, οι φωτογραφίες, οι ευχές και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν.

Τα μέλη του πληρώματος μπορεί να μην έχουν κοινή καταγωγή ή να μοιράζονται την ίδια γλώσσα. Ενώνονται όμως από μία κοινή αποστολή. Μοιράζονται τα γεύματα και τον χρόνο τους σε έναν περιορισμένο χώρο διαβίωσης και δημιουργούν από κοινού αναμνήσεις, ακριβώς όπως μια οικογένεια πίσω στη Γη.

Video credit: NASA Johnson

Χριστουγεννιάτικες ευχές από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Και όταν πρόκειται για ειδικές περιστάσεις, θα απαθανατίσουν τη στιγμή και θα τη μοιραστούν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στη Γη. Με αγάπη από το διάστημα. Καλά Χριστούγεννα!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.