Πώς μια τεχνητή μήτρα μπορεί να βοηθήσει τα πρόωρα βρέφη

Πώς μια τεχνητή μήτρα μπορεί να βοηθήσει τα πρόωρα βρέφη

Ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν τεχνολογίες, μεταξύ των οποίων και «τεχνητές μήτρες», για να βοηθήσουν τα πρόωρα μωρά να επιβιώσουν και να ζήσουν πιο υγιή.

Ο πρόωρος τοκετός, που συμβαίνει πριν από την 37η εβδομάδα της κύησης, είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά κάτω των πέντε ετών παγκοσμίως. Το 2020, 13,4 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν πρόωρα, με εκείνα που γεννήθηκαν πριν από τις 27 εβδομάδες να θεωρούνται εξαιρετικά πρόωρα. Τα βρέφη αυτά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αναπνοή, τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις λοιμώξεις.

final_baby1

Photo credit: Free to use from Pexels

Ένα εκ γενετής κωφό αγόρι, άκουσε, για πρώτη φορά στα 11 του χρόνια, τις φωνές των γονιών του, χάρη σε μία πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η γονιδιακή θεραπεία που αντιμετωπίζει την κώφωση».

Οι «τεχνητές μήτρες» έχουν ως στόχο να προσφέρουν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης και καλύτερη υγεία στο μέλλον σε αυτά τα μωρά, ενώ παράλληλα ερευνητές εστιάζουν στα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης για να κατανοήσουν πώς μπορούν να αναπτυχθούν βλαστικά κύτταρα εκτός μήτρας. Πόσο σύντομα όμως θα μπορούσαν αυτές οι τεχνολογίες να χρησιμοποιηθούν στα νοσοκομεία;

Θερμοκοιτίδα υγρού

Στην Ολλανδία, ομάδα ειδικών αναπτύσσει μια θερμοκοιτίδα-τεχνητή μήτρα για να κρατήσει ένα έμβρυο στον υγρό σάκο του, εμποδίζοντάς το να αναπνεύσει αέρα και επιτρέποντάς του να αναπτυχθεί όπως ακριβώς θα συνέβαινε αν ήταν στη μήτρα. Αυτή η τεχνολογία δεν είναι ακόμα έτοιμη για δοκιμές σε ανθρώπους. Η πρόκληση δεν είναι μόνο η δημιουργία της τεχνολογίας, αλλά και η εκπαίδευση των γιατρών και η εξασφάλιση ότι τα μωρά θα λαμβάνουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες και φάρμακα μέσω του τεχνητού συστήματος.

Ο καθηγητής Frans van de Vosse από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν πιστεύει ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια, αν όχι δεκαετίες, για να γίνει πραγματικότητα. Ωστόσο, καταπώς σημειώνει, ακόμη και αν η τεχνολογία δεν υλοποιηθεί ποτέ πλήρως, η έρευνα αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά τη φροντίδα των πρόωρων βρεφών.

Photo credit: Free to use from Pexels

Έρευνα βλαστοκυττάρων

Άλλοι ερευνητές μελετούν τον τρόπο ανάπτυξης βλαστικών κυττάρων εκτός της μήτρας. Τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρου, υπόσχονται πολλά για τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αναγέννησης ιστών και της θεραπείας ασθενειών. Το 2021, η ομάδα του καθηγητή Jacob Hanna κατάφερε να καλλιεργήσει έμβρυα ποντικιών εκτός μήτρας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων. Ωστόσο, η δημιουργία μιας πλήρους ανθρώπινης εγκυμοσύνης εκτός μήτρας απέχει ακόμη πολύ από την πραγματικότητα. Ο Hanna περιγράφει την ιδέα ως «επιστημονική φαντασία» λόγω της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εμβρύου και της μεγάλης διάρκειας των ανθρώπινων κυήσεων.

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι η έρευνά του δεν αφορά τη δημιουργία τεχνητής μήτρας, αλλά την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην υγειονομική περίθαλψη, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις στην ιατρική και όχι στην αντικατάσταση της εγκυμοσύνης.

Video credit: Science Magazine

Το 2021, η ομάδα του καθηγητή Jacob Hanna κατάφερε να καλλιεργήσει έμβρυα ποντικιών εκτός μήτρας, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην έρευνα των βλαστικών κυττάρων. Από την άλλη, μία εταιρεία βιοτεχνολογίας από την Αυστραλία, υποστηρίζει ότι στα βλαστοκύτταρα βρίσκεται η λύση για την οριστική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τα βλαστοκύτταρα στη μάχη κατά της οστεοαρθρίτιδας».

Φορητές μήτρες

Μια άλλη προσέγγιση είναι η ανάπτυξη φορητής τεχνολογίας που θα βοηθήσει τις μητέρες πρόωρων μωρών να παραμείνουν σωματικά συνδεδεμένες με τα βρέφη τους. Η Elisabeth Krenkler από το Ινστιτούτο Υγείας του Βερολίνου εργάζεται πάνω σε ένα σχέδιο που θα επιτρέπει στις μητέρες να μεταφέρουν τα μωρά τους σε μια φορητή θερμοκοιτίδα. Η τεχνολογία αυτή έχει ως στόχο να προσφέρει 24ωρη εγγύτητα, προσομοιάζοντας καλύτερα το φυσικό περιβάλλον της μήτρας από ό,τι οι παραδοσιακές θερμοκοιτίδες.

Ηθικές και νομικές ανησυχίες

Ενώ οι τεχνητές μήτρες υπόσχονται πολλά, εγείρουν πολλά ηθικά και νομικά ζητήματα. Η Δρ. Chloe Romanis, ειδικός στο βιολογικό δίκαιο, επισημαίνει ότι η δοκιμή της τεχνητής μήτρας δεν πρέπει να θεωρείται λύση έκτακτης ανάγκης, αλλά μια προσεκτικά μελετημένη διαδικασία. Προειδοποιεί, επίσης, να μην παρουσιάζονται οι τεχνητές μήτρες ως θαυματουργή θεραπεία για τα πρόωρα μωρά, τονίζοντας την ανάγκη για ισορροπημένη ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη. Επιπλέον, το ζήτημα της πρόσβασης σε μια τέτοια τεχνολογία, ιδίως όταν δεν είναι άμεσα αναγκαία, θέτει περαιτέρω ηθικά διλήμματα. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ζητά επί του παρόντος τη γνώμη του κοινού σχετικά με τη δοκιμή τεχνητών μητρών σε ανθρώπους.

Στόχος της αναδυόμενης αυτής τεχνολογίας δεν είναι η αντικατάσταση της εγκυμοσύνης, αλλά να αναπαραχθούν οι συνθήκες της μήτρας προκειμένου να βοηθηθούν τα βρέφη που γεννιούνται πρόωρα.

final_baby3

Αμφιλεγόμενη ονομασία

Ο ίδιος ο όρος «τεχνητή μήτρα» είναι αμφιλεγόμενος, καθώς μπορεί να υπονοεί μια προσπάθεια αντικατάστασης της φυσικής εγκυμοσύνης, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με την «ιερότητα» της ζωής.

Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν ότι ο στόχος δεν είναι να αντικατασταθεί η εγκυμοσύνη, αλλά να αναπαραχθούν οι συνθήκες της μήτρας για να βοηθηθούν τα πρόωρα βρέφη. Παρά την ονομασία, κανένας από τους εμπλεκόμενους επιστήμονες δεν προσπαθεί να αντικαταστήσει τη φυσική εγκυμοσύνη.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βασική αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δέσμευσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.