Πως τα smartphones μας έκαναν να ξεχάσουμε όσα ξέραμε…για τα smartphones

Πως τα smartphones μας έκαναν να ξεχάσουμε όσα ξέραμε…για τα smartphones

Τι κι αν έχουν υιοθετήσει εδώ και χρόνια all-in-one ρόλο καθιστώντας παρωχημένες κάμποσες άλλες τεχνολογικές συσκευές; Τα smartphones βρήκαν τον τρόπο να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη θέση τους εσχάτως.

Από τον Τίμο Κουρεμένο

Τα smartphones αποτελούν εδώ και χρόνια τα ντε φάκτο πολυεργαλεία της καθημερινότητάς μας. Με σπουδαία χαρακτηριστικά και πλήθος δυνατοτήτων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας αλλά και του lifestyle, έχοντας αφήσει τις υπόλοιπες συσκευές σε ρόλους κομπάρσων. Όπως όλα δείχνουν όμως, ακόμα κι αυτό βρίσκεται υπό συζήτηση και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις πιο πρόσφατες αλλαγές που έχουν υποστεί τα κινητά τηλέφωνα.

final_smartphone1

Photo credit: Pexels

Επί του παρόντος, τα smartphones με μικρή οθόνη είναι με κάθε επισημότητα παρελθόν! Ωστόσο, πώς θα είναι στο μέλλον; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς θα είναι τα κινητά του μέλλοντος;».

ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΟΘΟΝΕΣ

Τα smartphones με μικρή οθόνη είναι με κάθε επισημότητα παρελθόν. Με την Apple να αντικαθιστά το «μικρό» της iPhone SE με το iPhone 16e και τις 4,7 ίντσες του πρώτου να δίνουν τη θέση τους σε 6,1 είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει θέση στην αγορά για μοντέλα μικρού μεγέθους. Τουναντίον, με τις ναυαρχίδες των εταιρειών να έρχονται με οθόνες που φτάνουν και τις 6,9 ίντσες και δίχως φυσικά να ξεχνάμε τα foldables με την ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια, τα smartphones βρίσκονται ένα κλικ από τα tablets των επτά ιντσών.

Ως εκ τούτου το κινητό είναι πια η go-to συσκευή για streaming περιεχομένου, ανάγνωση κειμένων και browsing, έχοντας και την ποιότητα και το απαραίτητο real estate οθόνης για πραγματικά εντυπωσιακές αλλά και ξεκούραστες εμπειρίες θέασης. Η σύνταξη emails, η επεξεργασία αρχείων και η συμμετοχή σε τηλεδιασκέψεις μπορούν πλέον να γίνουν χωρίς κανένα πρόβλημα μέσω smartphone, εκτοξεύοντας έτσι την παραγωγικότητα του σύγχρονου επαγγελματία και δημιουργού περιεχομένου, ακόμα κι αν εκείνος δεν έχει καν tablet ή laptop μαζί του.

Tο κινητό είναι πια η go-to συσκευή για streaming περιεχομένου, ανάγνωση κειμένων και browsing.

final_smartphone2

Photo credit: Pexels

ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΣΤΟ GAMING

Στο φετινό Mobile World Congress της Βαρκελώνης, η Xiaomi και η realme παρουσίασαν δύο πρότζεκτ που αν και σε επίπεδο κόνσεπτ, δεν έμοιαζαν να είναι και πολύ μακριά από την εμπορική τους διάθεση. Ο λόγος για συστήματα εξωτερικών φακών που εφάρμοζαν μαγνητικά στο πίσω τμήμα των συσκευών, προσδίδοντάς τους δυνατότητες που θα ζήλευαν ακόμα και κάμερες DSLR. Το αποτέλεσμα του συνδυασμού υλικού και αλγορίθμων ήταν συγκλονιστικό και έχει πράγματι τα φόντα να χαρίσει σε ένα smartphone επιδόσεις εφάμιλλες μίας επαγγελματικής μηχανής.

Ένας άλλος τομέας που τα τελευταίας γενιάς μοντέλα καταπλήσσουν, είναι εκείνος του gaming. Οι επιδόσεις των νέων chipsets είναι πραγματικά εκπληκτικές, καθώς έχουν τη δυνατότητα να τρέξουν ακόμα και τους πλέον απαιτητικούς τίτλους με τα settings στο max, σταθερό frame rate σε τριψήφια νούμερα και μάλιστα δίχως ιδιαίτερη αύξηση στη θερμοκρασία των συσκευών, απόρροια των προηγμένων συστημάτων ψύξης. Με τέτοια απόδοση, το mobile gaming κάνει level up.

Photo credit: Pexels

Τα τελευταίας γενιάς μοντέλα smartphones καταπλήσσουν με τις επιδόσεις τους στη φωτογραφία και το gaming.

ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Όλα τα παραπάνω φυσικά ενισχύονται ακόμα περισσότερο από την τεχνητή νοημοσύνη. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης που ενσωματώνουν πλέον πολλές – και όχι απαραίτητα μόνο high-end – συσκευές, επιτρέπουν στις τελευταίες να προσαρμόζουν κάθε τους λειτουργία έτσι ώστε ο χρήστης να απολαμβάνει ανά πάσα στιγμή τη βέλτιστη εμπειρία χρήσης. Κερασάκι στην τούρτα η σπουδαία αυτονομία, καθώς το κινητό μαθαίνει τις συνήθειες του χρήστη και διαχειρίζεται τους πόρους του ανάλογα.

final_smartphone4

Photo credit: Pexels

Ενισχυμένο από την Τεχνητή Νοημοσύνη το smartphone επανεφηύρε τον εαυτό του. Ωστόσο, οι δυνατότητές της ΤΝ φτάνουν μέχρι εκεί που έχει εκπαιδευτεί. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Trust but verify».

Γρήγορες αναζητήσεις στο ChatGPT ή με Circle to Search, φωνητικός έλεγχος μέσω Google Assistant ή Siri, αποτελεσματική πλοήγηση κατά την οδήγηση, ανέπαφες πληρωμές, σύνοψη σημειώσεων και emails. Το smartphone επανεφηύρε τον εαυτό του και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τον ρόλο του ως η απόλυτη all-in-one συσκευή, αποτελώντας πια αναπόσπαστο στοιχείο κάθε πτυχής του lifestyle μας. Αλήθεια μπορείτε να φανταστείτε έστω κι ένα κομμάτι της ημέρας σας χωρίς αυτό;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βασική αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δέσμευσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.