Μία μέθοδο ακόμη πιο ασφαλή από τα δακτυλικά αποτυπώματα και την αναγνώριση προσώπου εφηύραν ειδικοί στην Ιαπωνία. Μάλιστα, η εν λόγω τεχνολογία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαγνωστικό εργαλείο.
Μία μέθοδο ακόμη πιο ασφαλή από τα δακτυλικά αποτυπώματα και την αναγνώριση προσώπου εφηύραν ειδικοί στην Ιαπωνία. Μάλιστα, η εν λόγω τεχνολογία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως διαγνωστικό εργαλείο.
Μία νέα και ιδιαίτερα εξελιγμένη βιομετρική τεχνολογία έρχεται να φέρει επανάσταση στον τομέα της ασφάλειας, προσφέροντας έναν από τους πιο καινοτόμους τρόπους για την αναγνώριση ατόμων σε τελωνεία, τράπεζες και άλλες υπηρεσίες. Η μέθοδος συνδυάζει τη χρήση της υπερφασματικής απεικόνισης με την τεχνητή νοημοσύνη (AI), προκειμένου να καταγράφει και να αναγνωρίζει τα μοναδικά για κάθε άνθρωπο αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται στις παλάμες των χεριών του.
Photo credit: Pexels
Αναγνώριση ίριδας, δακτυλικού αποτυπώματος ή προσώπου έχουν ήδη μπει στην ημερήσια διάταξη πολλών αεροδρομίων, προκειμένου να επιταχύνουν τις χρονοβόρες και αγχωτικές διαδικασίες, αλλά και να βελτιώσουν την ασφάλεια. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα επιταχύνει τους ελέγχους στο αεροδρόμιο».
Η νέα τεχνολογία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους αναγνώρισης, όπως η αναγνώριση προσώπου ή τα δακτυλικά αποτυπώματα, καθώς οι φλέβες της παλάμης παρέχουν ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του κάθε ατόμου, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιγραφεί.
Η υπερφασματική απεικόνιση είναι μία προηγμένη τεχνολογία που μπορεί να καταγράψει δεδομένα όχι μόνο στην ορατή περιοχή του φωτός, αλλά και σε υπέρυθρη περιοχή, επιτρέποντας τη λήψη περισσότερων από 100 εικόνων σε μία μόνο σάρωση.
Αυτές οι εικόνες περιλαμβάνουν δεδομένα που το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να δει, όπως οι μικρές διαφορές στις αποχρώσεις του φωτός που αντανακλούν διάφορα χαρακτηριστικά του αντικειμένου, σε αυτή την περίπτωση την παλάμη του ανθρώπου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα ισχυρή, καθώς επιτρέπει τη διαπίστωση λεπτομερειών που δεν εντοπίζονται με τις συμβατικές κάμερες, προσφέροντας πολύ μεγαλύτερη ανάλυση.
Η υπερφασματική απεικόνιση είναι μία προηγμένη τεχνολογία που μπορεί να καταγράψει δεδομένα που το ανθρώπινο μάτι δεν είναι σε θέση να δει και δεν εντοπίζονται με συμβατικές κάμερες.
Infographic: Takashi Suzuki "Personal identification using a cross-sectional hyperspectral image of a hand," Journal of Biomedical Optics
Το γεγονός ότι τα μοτίβα των φλεβών διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τους προσδίδει μοναδικότητα, καθιστώντας την τεχνολογία αυτή μία από τις πιο αξιόπιστες μορφές αναγνώρισης.
Η τεχνολογία εξελίχθηκε και δοκιμάστηκε από τον Δρ. Takashi Suzuki, αναπληρωτή καθηγητή στο Κέντρο Καινοτομίας Επιστημών Υγείας του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα. Ο Δρ. Suzuki και η ομάδα του χρησιμοποίησαν υπερφασματική κάμερα για να καταγράψουν εικόνες από τις παλάμες ανθρώπων, με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση των δεδομένων.
Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στο σύστημα να αναγνωρίζει ακόμα και μικρές παραλλαγές στη θέση ή τον προσανατολισμό της παλάμης, προσφέροντας μεγαλύτερη ακρίβεια στις εικόνες και στις αναλύσεις τους. Αυτό το σύστημα μπορεί να εντοπίσει και να καταγράψει τα αιμοφόρα αγγεία με εξαιρετική λεπτομέρεια, διασφαλίζοντας έτσι την ακριβή αναγνώριση του ατόμου.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας είναι η ικανότητά της να μην εξαρτάται από τη θέση ή τον προσανατολισμό της παλάμης κατά την αναγνώριση (μπορεί το χέρι να τοποθετηθεί πλάγια ή ευθεία), κάτι που καθιστά το σύστημα πιο ευέλικτο και λειτουργικό σε πολλές καταστάσεις. Επιπλέον, η υπερφασματική απεικόνιση δίνει τη δυνατότητα συλλογής πιο ακριβών και πλούσιων σε πληροφορίες δεδομένων από τις παραδοσιακές μεθόδους βιομετρικής αναγνώρισης.
Photo credit: Pexels
Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει στο σύστημα να εντοπίζει και να καταγράφει τα αιμοφόρα αγγεία με εξαιρετική λεπτομέρεια, διασφαλίζοντας έτσι την ακριβή αναγνώριση του ατόμου. Εντούτοις, πώς μαθαίνει μια μηχανή να αναγνωρίζει πρόσωπα μόνο από μία εικόνα; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Deep Learning: Τι είναι και πώς λειτουργεί;».
Η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας δεν περιορίζεται μόνο στην αναγνώριση ατόμων. Ο Δρ. Suzuki σημειώνει ότι αν αναπτυχθεί περαιτέρω, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για τη διάγνωση ή παρακολούθηση της υγείας. Ο ίδιος αναφέρει ότι με τη βοήθεια της υπερφασματικής απεικόνισης, μπορεί να ανιχνευθεί η κατάσταση της υγείας ενός ατόμου μέσω της παρατήρησης των αιμοφόρων αγγείων στην παλάμη του χεριού, ανοίγοντας έτσι νέες δυνατότητες για την καθημερινή παρακολούθηση της υγείας.
Η εφαρμογή της υπερφασματικής απεικόνισης για βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας είναι ήδη σε δοκιμαστικό στάδιο και παρουσιάζει πολύ υποσχόμενα αποτελέσματα. Αν, μάλιστα, συνδυαστεί με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για νέες συσκευές ασφαλείας, όπως τα «έξυπνα κλειδιά» για σπίτια ή ακόμα και συστήματα υγειονομικής παρακολούθησης, προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες για την πρόληψη και τη διαχείριση της υγείας.
Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Biomedical Optics και θεωρούνται μία σημαντική πρόοδος στην ανάπτυξη ασφαλέστερων και πιο αξιόπιστων μεθόδων αναγνώρισης και παρακολούθησης της υγείας.