Η Τεχνητή Νοημοσύνη δύναται να αποτελέσει έναν ακούραστο συνεργάτη, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αναλάβει ανούσιες, πλην όμως κοπιαστικές, υποχρεώσεις, αφήνοντας περισσότερο χρόνο στους εργαζόμενους για το δημιουργικότερο κομμάτι της δουλειάς τους.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη δύναται να αποτελέσει έναν ακούραστο συνεργάτη, έτοιμο ανά πάσα στιγμή να αναλάβει ανούσιες, πλην όμως κοπιαστικές, υποχρεώσεις, αφήνοντας περισσότερο χρόνο στους εργαζόμενους για το δημιουργικότερο κομμάτι της δουλειάς τους.
Μήπως «τρέμετε» να επιστρέψετε στη δουλειά σας μετά από το Σαββατοκύριακο; Ε, δεν είστε μειοψηφία! Σύμφωνα με έρευνα 8 στους 10 εργαζόμενους και εργαζόμενες θεωρούν τη Δευτέρα ως την πιο αγχωτική ημέρα της εβδομάδας.
Photo credit: Pexels
Για περισσότερα σχετικά με το πως η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας διαβάστε το άρθρο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί τις εξελίξεις προς ένα ψηφιακό μέλλον».
Φανταστείτε λοιπόν ένα πρωί που αντί στο γραφείο να σας περιμένει ένα inbox γεμάτο email, ένα excel με ανακολουθίες ή μία στοίβα από εκκρεμότητες εξυπηρέτησης πελατών, να τα βρείτε όλα τακτοποιημένα: Ο ΑΙ βοηθός σας έχει ήδη ταξινομήσει τα εισερχόμενά σας, έχει διορθώσει τα υπολογιστικά φύλλα που εγκαταλείψατε ανολοκλήρωτα την προηγούμενη ημέρα και έχει απαντήσει στα συνήθη ερωτήματα των πελατών.
Φαντάζει σαν όνειρο; Κι όμως, είναι η πραγματικότητα που ήδη προσφέρει η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στον σύγχρονο χώρο εργασίας. Ένας ακούραστος συνεργάτης, έτοιμος ανά πάσα στιγμή να αναλάβει ανούσιες –πλην όμως κοπιαστικές– υποχρεώσεις, αφήνοντας περισσότερο χρόνο στους εργαζόμενους για το δημιουργικότερο κομμάτι της δουλειάς τους.
Επανάληψη, μονοτονία, έλλειψη ουσίας: Ακόμα και οι πιο δημιουργικές εργασίες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα κομμάτι διαχείρισης που τείνει να εξαντλεί την ενέργειά μας. Παραδείγματος χάρη, η απογραφή ή η εισαγωγή δεδομένων, η αναζήτηση πληροφοριών μέσα σε ατελείωτα αρχεία εγγράφων, οι κατατοπιστικές απαντήσεις σε πανομοιότυπες και επανειλημμένες ερωτήσεις πελατών.
Καταπώς έχουν δείξει οι έρευνες, η πλήξη στη δουλειά μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους εργαζόμενους: από μειωμένη ικανοποίηση και γενική έλλειψη δέσμευσης, μέχρι την πλήρη εξάντλησή τους. Βαλτώνοντας σε αναγκαία αλλά ανούσια καθήκοντα, η παραγωγικότητα και η ικανότητα για καινοτομία βυθίζεται. Παράλληλα, οι εταιρείες δεν μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δημιουργικότητα του δυναμικού τους, γεγονός που ενδέχεται να εμποδίζει την ανάπτυξη και την πρόοδο της επιχείρησης.
Όπως προέκυψε από ευρωπαϊκή μελέτη σε 87 οργανισμούς, η χρόνια πλήξη αποτελεί φαινόμενο που αφορά ένα ευρύ φάσμα επαγγελματιών, από εκείνους και εκείνες που εργάζονται στις μεταφορές και τις κατασκευές, μέχρι σε κάθε είδους δραστηριότητα που σχετίζεται με τις τέχνες και την ψυχαγωγία. Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εργαζόμενοι που δεν απολαμβάνουν τη δουλειά τους, εμφανίζουν πιο συχνά τάσεις αποφυγής των καθηκόντων τους, αλλά και πρόωρης συνταξιοδότησης. Παράλληλα, αυτοαξιολογούν την απόδοσή τους ως κακή, το ίδιο και την υγεία τους, ενώ εμφανίζουν συχνότερα συμπτώματα άγχους.
Η πλήξη στη δουλειά έχει σημαντικές επιπτώσεις, από μειωμένη ικανοποίηση και έλλειψη δέσμευσης, μέχρι εξάντληση. Βαλτώνοντας σε αναγκαία αλλά ανούσια καθήκοντα, η παραγωγικότητα και η ικανότητα για καινοτομία βυθίζεται.
Photo credit: Pexels
Η τεχνολογία έχει κυριολεκτικά μεταμορφώσει πολλούς επαγγελματικούς χώρους. Τόσο που να μη θυμίζουν σε τίποτα πια το περιβάλλον που βλέπουμε σε ταινίες παλαιότερων δεκαετιών ή γνωρίζουμε από τα βιώματα των οικείων μας. Πιο πρόσφατα, το διαδίκτυο, τα smartphones και το cloud computing, δημιούργησαν επαναστατικές νέες συνθήκες, όχι μόνο στον τρόπο που ζούμε αλλά και εργαζόμαστε.
Ωστόσο, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης την κάνει ήδη να ξεχωρίζει από τους «προκατόχους» της. Η εκπληκτική αυτή νέα τεχνολογία προσφέρει κάτι περισσότερο από πρόσβαση σε πληροφορίες. Μπορεί να συνοψίσει, να κωδικοποιήσει, να αναπτύξει επιχειρήματα, να λάβει μέρος σε διάλογο, ακόμα και να κάνει επιλογές.
Χάρη στα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της, μπορεί επίσης να δώσει ουσία σε κάθε ανούσια εργασία! Πώς; Ήδη, η τεχνητή νοημοσύνη έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση πολλών μονότονων και ανιαρών εργασιών. Αυτοματοποιώντας συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλάζει το επαγγελματικό τοπίο σε διάφορους τομείς.
Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εισάγουν δεδομένα με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, να επικυρώνουν πληροφορίες και να εντοπίζουν σφάλματα, εξοικονομώντας αμέτρητες ώρες χειρωνακτικής εργασίας.
Ομοίως, μπορούν να αναλύσουν γρήγορα μεγάλα σύνολα δεδομένων για να εντοπίσουν τάσεις, μοτίβα και ανωμαλίες, που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους στην περαιτέρω αξιολόγηση και τη λήψη αποφάσεων.
Photo credit: Pexels
Τα ΑΙ chatbots χειρίζονται τις συνήθεις ερωτήσεις, παρέχουν άμεση υποστήριξη και προωθούν πιο σύνθετα ζητήματα σε εξειδικευμένους εκπροσώπους της επιχείρησης.
Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οργανώσει και να αυτοματοποιήσει τον προγραμματισμό συναντήσεων, τη διαχείριση ημερολογίων και τη δημιουργία report, επιτρέποντας στο διοικητικό προσωπικό να επικεντρωθεί σε πιο στρατηγικά καθήκοντα. Μπορεί παράλληλα να βοηθήσει στην ιεράρχηση των εργασιών, στη διαχείριση των ροών εργασίας και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, καθιστώντας το προσωπικό πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό.
Από την άλλη, καθώς αποτελεί μία αναδυόμενη τεχνολογία, το δυναμικό της οποίας δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, η τεχνητή νοημοσύνη εγείρει επίσης ανησυχίες για το μέλλον της εργασίας σε σχέση με την ανθρώπινη απασχόληση.
Σύμφωνα με ανάλυση του ΟΟΣΑ, οι ραγδαίες εξελίξεις στο πεδίο της ΑΙ αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο στον κόσμο της εργασίας, με δυνητικά εκτεταμένες συνέπειες για χώρες και επιχειρήσεις. Ειδικότερα, καταπώς εκτιμούν οι αναλυτές, τα επαγγέλματα που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο αντιπροσωπεύουν περίπου το 28% των θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό και υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη λήψη μέτρων και τη θέσπιση πολιτικών που θα επιτρέπουν σε όλους να επωφεληθούν από τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, περιορίζοντας παράλληλα πιθανούς κινδύνους.
Photo credit: Pexels
Εκτός από την εργασία, η εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης επηρεάζει τις εξελίξεις και στον τομέα της εκπαίδευσης. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το μέλλον της εκπαίδευσης;».
Εντούτοις, το μέλλον της εργασίας, επί του παρόντος διαγράφεται συνεργατικό προς όφελος των ανθρώπων: Η τεχνητή νοημοσύνη χειρίζεται τις επαναλαμβανόμενες, κοπιαστικές και ανούσιες εργασίες, επιτρέποντας στον ανθρώπινο παράγοντα να συνεισφέρει σε επίπεδο δημιουργικότητας, κριτικής σκέψης και συναισθηματικής νοημοσύνης. Επί του παρόντος λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη βάζει τέλος στην βαρετή εργασία. Τι μέλλει γενέσθαι; Μένει να το ανακαλύψουμε.
Ανακαλύψτε περισσότερα για την «υπερδύναμη» του 21ου αιώνα που αναδιαμορφώνει αθόρυβα αλλά δυναμικά τον κόσμο μας, στο ειδικό αφιέρωμα του Pencil On the Moon «Τα Πάντα για την Τεχνητή Νοημοσύνη».