Σε μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ένας νέος τύπος διέγερσης του εγκεφάλου με μαγνητικούς παλμούς έφερε ταχεία ύφεση – σχεδόν στο 80% των συμμετεχόντων με σοβαρή κατάθλιψη.
Σε μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, ένας νέος τύπος διέγερσης του εγκεφάλου με μαγνητικούς παλμούς έφερε ταχεία ύφεση – σχεδόν στο 80% των συμμετεχόντων με σοβαρή κατάθλιψη.
Η κατάθλιψη είναι μια κοινή ασθένεια παγκοσμίως, η οποία επηρεάζει περίπου το 3,8% του πληθυσμού, ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε 5,0% μεταξύ των ενηλίκων και 5,7% μεταξύ όσων έχουν περάσει τα 60. Ειδικότερα για τη χώρα μας, τα στοιχεία είναι αρκετά αποθαρρυντικά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 χωρών με τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης διεθνώς, με συχνότητα εμφάνισης 5,7% στον γενικό πληθυσμό.
Η πρωτοποριακή μελέτη του Στάνφορντ είναι ιδιαίτερα υποσχόμενη για ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη. Διαβάστε για παλαιότερη σχετική μελέτη του διακεκριμένου Πανεπιστημίου στο άρθρο «Αντιμετώπιση κατάθλιψης με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης».
Κι ενώ πολλοί από τους ασθενείς που αναζητούν βοήθεια, καταφέρνουν να βελτιώσουν την ψυχική υγεία τους μέσω συνεδριών ή φαρμακευτικής αγωγής, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν βοηθιούνται επαρκώς από τις υπάρχουσες θεραπείες. Ωστόσο, σε μια πρόσφατη μελέτη από το την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, για την αντιμετώπιση της σοβαρής κατάθλιψης με τη χρήση διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, καταγράφηκε σημαντική βελτίωση για το79% των συμμετεχόντων.
Η θεραπευτική μέθοδος που ακολουθήθηκε από τους ερευνητές του Στάνφορντ ονομάζεται Stanford Accelerated Intelligent Neuromodulation Therapy (SAINT). Πρόκειται για μία εντατική θεραπεία διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης, που εξατομικεύεται βάσει του προφίλ του ασθενή: οι μαγνητικοί παλμοί που λαμβάνει καθώς και ο ρυθμός της θεραπείας εξαρτώνται από το νευροκύκλωμά του.
Μέσω του θεραπευτικού πρωτοκόλλου SAINT κάθε ασθενής λαμβάνει εξατομικευμένη θεραπεία με μαγνητικούς παλμούς.
Στη μελέτη συμμετείχαν 29 άτομα με βαριά κατάθλιψη, δηλαδή ανθεκτική σε παραδοσιακά θεραπευτικά πρωτόκολλα. Οι μισοί συμμετέχοντες έλαβαν τη θεραπεία SAINT, ενώ οι υπόλοιποι υποβλήθηκαν σε μία εικονική διαδικασία η οποία μιμήθηκε την πραγματική. Μετά από πέντε ημέρες, το 78,6% των συμμετεχόντων στην ομάδα θεραπείας δεν αντιμετώπιζαν πλέον κατάθλιψη, ενώ η ύφεση διήρκεσε για αρκετούς μήνες. Οι μόνες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν προσωρινή κόπωση και πονοκέφαλοι.
Ο επικεφαλής της μελέτης παρουσιάζει το SAINT για τη θεραπεία της βαριάς κατάθλιψης. Ωστόσο, για ηπιότερα προβλήματα, η σύγχρονη ψυχολογία θεωρεί ότι η ευτυχία είναι μια συνήθεια που μπορείτε να καλλιεργήσετε. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Πώς να σκέφτομαι θετικά "χακάροντας" το μυαλό μου».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, επίκουρο καθηγητή ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών στο Στάνφορντ, Νόλαν Γουίλιαμς, το νέο αυτό θεραπευτικό πρωτόκολλο λειτουργεί γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ είναι μη επεμβατικό. Γι’ αυτό και θεωρεί ότι θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για ασθενείς με βαριά κατάθλιψη: «Θέλουμε να το μεταφέρουμε σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και ψυχιατρικές πτέρυγες όπου μπορούμε να θεραπεύσουμε άτομα που βρίσκονται σε ψυχιατρική έκτακτη ανάγκη. Κατά την περίοδο αμέσως μετά τη νοσηλεία υπάρχει ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτοκτονίας».
Η έρευνα συνεχίζεται, δεδομένου ότι απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα του πρωτοκόλλου, καθώς και η σύγκρισή του με άλλες θεραπείες. Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα κάνουν τους επιστήμονες να αισιοδοξούν.