Εκτιμάται ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι φωτιές κατέκαψαν μια έκταση περίπου διπλάσια από το Λουξεμβούργο, ενώ και σε παγκόσμια κλίμακα, το 2023 σημαδεύτηκε από άνευ προηγουμένου δασικές πυρκαγιές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Καναδάς, όπου η καμένη γη της περσινής χρονιάς εκτιμάται ότι ανέρχεται σε πάνω από 18 εκατομμύρια εκτάρια. Δηλαδή μία έκταση ίση με δύο φορές το μέγεθος της Πορτογαλίας!
Σε όλη την υφήλιο, οι δασικές πυρκαγιές είναι περισσότερες, συχνότερες και σφοδρότερες και σύμφωνα με τους ειδικούς, γι’ αυτό ευθύνεται σε σημαντικό βαθμό και η κλιματική αλλαγή.
Πα(ΓΗ)γιδευμένη σε έναν φαύλο κύκλο;
Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το 70% των πυρκαγιών οφείλονται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, είτε πρόκειται για αμέλεια, είτε για εμπρησμό. Επιπρόσθετα, οι πολλαπλές συνέπειες της αλληλεπίδρασής του ανθρώπου με το περιβάλλον αποτελούν μακροπρόθεσμες εστίες «πυροδότησης». Μεταξύ αυτών, η υποβάθμιση του οικοσυστήματος, η αποψίλωση των δασών, μη ενδεδειγμένες γεωργικές και δασικές πρακτικές και η εγκατάλειψη της υπαίθρου.