Το εν λόγω βακτήριο τράβηξε την προσοχή των επιστημόνων διότι έδειξε ότι μπορεί να επιβιώσει από κάθε προσπάθεια απολύμανσης. Ως αποτέλεσμα, σκέφτηκαν ότι θα ήταν καλύτερο αντί να το «εξολοθρεύσουν», να το χρησιμοποιήσουν προς όφελός μας!
Ένας Ακραιόφιλος ήρθε απόψε από το διάστημα
Όπως περιγράφει η NASA, πριν από χρόνια, ο Δρ. Kasthuri Venkateswaran, ως επιστημονικός υπεύθυνος για την απολύμανση των διαστημικών σκαφών που σχεδιάζονται για τον Άρη, εντόπισε στον μεγεθυντικό φακό του μικροσκοπίου του έναν περίεργο μικροοργανισμό: Ένα μικρόβιο, το οποίο ονόμασε Bacillus pumilus SAFR-032, που ήταν τόσο ανθεκτικό ώστε οι συνηθισμένες μέθοδοι καθαρισμού δεν μπορούσαν να το εξουδετερώσουν.
Αντί για τον Άρη, ένα δείγμα του μικροβίου στάλθηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Εκεί οι αστροναύτες, αφού το κράτησαν «έξω από την πόρτα τους» για 18 μήνες –εκτεθειμένο δηλαδή στην ακτινοβολία και τις ακραίες θερμοκρασίες του διαστήματος– το μελέτησαν εξονυχιστικά, παράγοντας πάνω από 30 σχετικές δημοσιεύσεις σε διάστημα δύο δεκαετιών.
Εν συντομία, αυτό που ανακάλυψαν ήταν ένας Ακραιόφιλος, ένας οργανισμός που μπορεί να ευδοκιμήσει κάτω από ακραίες συνθήκες: Είναι ανθεκτικός στο υπεροξείδιο του υδρογόνου και στην υπεριώδη (UV) και γάμμα ακτινοβολία, αποτελώντας στην πραγματικότητα, ένα από τα πιο ανθεκτικά μικρόβια που είναι σήμερα γνωστά.