Ακόμη πιο επαναστατικές θεραπείες για την τριχόπτωση εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες.
Ακόμη πιο επαναστατικές θεραπείες για την τριχόπτωση εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες.
Παρότι έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από τη δημοσίευση του άρθρου μας για τις επιστημονικές θεραπείες για την τριχόπτωση, το ενδιαφέρον των αναγνωστών παραμένει αμείωτο. Ελπίζουμε το ίδιο να συμβαίνει και με τις τρίχες της κεφαλής τους! Αν όμως αυτό δεν ισχύει και οι απώλειες συνεχίζονται, δεν χρειάζεται απελπισία: οι νέες επιστημονικές και τεχνολογικές λύσεις που παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες είναι ακόμη πιο υποσχόμενες.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει και η διαφημιστική καμπάνια για ένα νέο θεραπευτικό σχήμα, «η φαλάκρα είναι επιλογή». Για να μη βιαζόμαστε βέβαια να υιοθετήσουμε τους ισχυρισμούς ενός τμήματος μάρκετινγκ, ας δούμε πόσο κοντά είναι η οριστική θεραπεία της τριχόπτωσης, εστιάζοντας σε δύο επαναστατικές μελέτες που παρουσιάστηκαν πρόσφατα.
Η πιο πρόσφατη πηγή ελπίδας ήρθε από τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων μιας σειράς επιστημονικών πειραμάτων. Οι επιστήμονες του SBP (Sanford Burnham Prebys Lab Sites) κατόρθωσαν να δημιουργήσουν φυσικά μαλλιά από βλαστοκύτταρα. Τα εν λόγω βλαστοκύτταρα προήλθαν από τη συνένωση πολυδύναμων ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων με κύτταρα ποντικών.
Το πείραμα κρίθηκε άκρως επιτυχημένο, αφού τα ποντίκια ανέπτυξαν τριχοφυΐα, και περιμένουμε να δούμε αν θα συμβεί το ίδιο και στους ανθρώπους που θα δοκιμάσουν τη θεραπεία. «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη στην εξέλιξη των κυτταρικών θεραπειών για την απώλεια μαλλιών, αλλά και γενικότερα για τον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής», δήλωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Alexey Terskikh.
Οι επιστήμονες επέλεξαν αυτή τη μέθοδο, προκειμένου αφενός να γίνει ευκολότερη η ενσωμάτωση των βλαστικών κυττάρων στο ανθρώπινο δέρμα, και αφετέρου να αναπτυχθούν φυσιολογικά οι τρίχες. Εξάλλου, τα κύτταρα που παράγονται μέσω της πρωτοποριακής μεθόδου (απαιτείται μια απλή αιμοληψία) είναι απεριόριστα, κάτι που αναμένεται να μειώσει αισθητά το κόστος.
Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα Βλαστικών Κυττάρων ISSCR στο Λος Άντζελες. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται και η επιστημονική δημοσίευση που αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό κεφάλαιο στη μάχη της ανθρωπότητας με την τριχόπτωση.
Τα βλαστοκύτταρα έχουν χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Το ίδιο και οι 3D εκτυπωτές, αλλά με υψηλό κόστος, και με αμφίβολη αποτελεσματικότητα. Για πρώτη φορά όμως δοκιμάστηκε μια επαναστατική τεχνική για την αναγέννηση του τριχωτού της κεφαλής με τη βοήθεια του 3D-printing.
H Angela Christiano, καθηγήτρια γενετικής και δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο Columbia, χρησιμοποίησε έναν 3D εκτυπωτή προκειμένου να δημιουργήσει από ανθρώπινο ιστό ένα «υποστήριγμα» που κρατάει τα τριχοθυλάκια στη θέση τους καθώς τα μαλλιά μακραίνουν. Ουσιαστικά, κατασκεύασε στο εργαστήριο ένα φυσικό μικροπεριβάλλον στο οποίο μπορούν να μεγαλώσουν τα μαλλιά μετά τη μεταμόσχευση.
Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, και σύμφωνα με την εισηγήτρια, μια επιτυχημένη εφαρμογή «θα έχει μεταμορφωτικό αντίκτυπο στην ιατρική διαχείριση διαφόρων τύπων αλωπεκίας». Ας ευχηθούμε να επιβεβαιωθεί.