Γιατί οι ημικρανίες «προτιμούν» τις γυναίκες;

Γιατί οι ημικρανίες «προτιμούν» τις γυναίκες;

Οι γυναίκες υποφέρουν από ημικρανίες πιο συχνά, ενώ τα επεισόδια που βιώνουν είναι περισσότερο έντονα και παρατεταμένα σε διάρκεια. Αν και δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, καταπώς φαίνεται ο ρόλος που παίζουν οι ορμόνες στον οργανισμό, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ημικρανίες «προτιμούν» τις γυναίκες.

Από τη Βίκυ Τσούρτου

Δυνατός πόνος στα μηνίγγια, ευαισθησία στο φως, αίσθηση ναυτίας… Και ποιος δεν έχει αναφωνήσει κάποια στιγμή με απόγνωση «το κεφάλι μου πάει να σπάσει», στην προσπάθειά του να αποκρούσει μία δριμεία επίθεση κεφαλαλγίας;

final_migraine1

Photo credit: Free to use from Pexels

Εκτός από το γιατί οι ημικρανίες «προτιμούν» τις γυναίκες, οι επιστήμονες ερευνούν επίσης γιατί οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;».

Καθώς οι ημικρανίες υπολογίζεται ότι επηρεάζουν περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περίπου 800 εκατομμύρια ανθρώπους, η αίσθηση αυτή είναι οικεία σε πολλούς από εμάς. Και ιδιαίτερα στις γυναίκες, οι οποίες υποφέρουν από ημικρανίες τρεις φορές πιο συχνά από τους άνδρες, με επεισόδια περισσότερο έντονα και παρατεταμένα σε διάρκεια. Και παρόλο που δεν έχει ακόμη διακριβωθεί πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό, καταπώς φαίνεται ο ρόλος που παίζουν οι ορμόνες, θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι ημικρανίες «προτιμούν» τις γυναίκες.

Ημικρανία ή πονοκέφαλος;

Συχνά, χρησιμοποιούμε καθ’ υπερβολή τη λέξη «ημικρανία» προκειμένου να περιγράψουμε έναν πονοκέφαλο. Ωστόσο, η κεφαλαλγία αποτελεί μόνο ένα από τα συμπτώματα της ημικρανίας.

Ειδικότερα, οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο και αδιαθεσία, ενώ συχνά συνοδεύονται από ναυτία και ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο. Επιπρόσθετα, μπορεί να διαρκέσουν από ώρες έως μέρες, ενώ ο πόνος να είναι τόσο δυνατός που παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες των πασχόντων.

Οι κρίσεις ημικρανίας μπορούν να προκαλέσουν έντονο πόνο και αδιαθεσία, ενώ συχνά συνοδεύονται από ναυτία και ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο.

final_migraine2

Photo credit: Free to use from Pexels

Οι ειδικοί, δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το τι ακριβώς προκαλεί τις ημικρανίες, αν και πιθανολογούν ότι σχετίζονται με τα γονίδια, καθώς και τις αλλαγές που βιώνει ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου. Εντούτοις, πληθώρα επιδημιολογικών δεδομένων, καταδεικνύουν υψηλότερη επίπτωση της νόσου στις γυναίκες, ξεκινώντας από την εφηβική τους ηλικία.

Ημικρανίες και ορμόνες

Όπως προέκυψε από την έρευνα, κατά την παιδική ηλικία, τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια έχουν ίσες πιθανότητες να εμφανίσουν ημικρανίες. Ωστόσο, το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά για τα κορίτσια όταν εισέλθουν στην εφηβεία. Αυτό αποδίδεται στα κυμαινόμενα επίπεδα των ορμονών που σχετίζονται με το φύλο –κατά κύριο λόγο στα οιστρογόνα, αν και ενδεχομένως εμπλέκονται και άλλες ορμόνες, όπως η προγεστερόνη.

Για ορισμένα νεαρά κορίτσια, λοιπόν, οι ημικρανίες ξεκινούν με την πρώτη έμμηνο ρύση. Όμως, τείνουν να γίνονται πιο συχνές και έντονες κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας μιας γυναίκας. Και συχνά εμφανίζονται τις ημέρες πριν ή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, όταν και σημειώνεται πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων.

final_migraine3

Photo credit: Free to use from Pexels

Εκτός από το αν θα υποφέρουμε από ημικρανίες, τα γονίδιά μας ενδέχεται επίσης να αποτελούν δείκτες παχυσαρκίας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Παχυσαρκία: Έρευνα για τη γενετική & κοινωνική προδιάθεσή της».

Από την άλλη, οι κρίσεις ημικρανίας μπορεί επίσης να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε περιόδους στη ζωή μιας γυναίκας, που συνδέονται με απότομες ορμονικές διακυμάνσεις. Παραδείγματος χάρη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή την περιεμμηνόπαυση, τη μεταβατική δηλαδή φάση προς την εμμηνόπαυση.

Ωστόσο, η έρευνα συνεχίζεται: Η ιατρική κοινότητα έχει ακόμη περισσότερα να μάθει σχετικά με το γιατί γυναίκες και άνδρες διαφέρουν ως προς την εμφάνιση των ημικρανιών, προκειμένου να καταλήξουν στην καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Τι μπορείτε να κάνετε αν «σπάει» το κεφάλι σας

Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακόμη τον ακριβή μηχανισμό πίσω από τις ημικρανίες ή τον λόγο που «προτιμούν» τις γυναίκες, εντούτοις, εάν κάποια στιγμή αναφωνήσετε με απόγνωση «το κεφάλι μου πάει να σπάσει», υπάρχουν λύσεις για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή τους.

Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των ημικρανιών στο σπίτι, οι ειδικοί προτείνουν να ξεκουραστείτε με κλειστά τα μάτια σε ένα ήσυχο και σκιερό δωμάτιο. Δοκιμάστε να βάλετε ένα δροσερό πανί ή μια παγοκύστη στο μέτωπό σας, και να καταναλώσετε πολλά υγρά, ιδιαίτερα εάν η ημικρανία συνοδεύεται από τάση για έμετο.

Οι πρακτικές αυτές μπορούν να βοηθήσουν στην άμεση ανακούφιση από την ημικρανία. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμένουν, μην αμελήσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.