James Webb: Μια φορά κι έναν καιρό σε έναν γαλαξία πολύ μακρινό

James Webb: Μια φορά κι έναν καιρό σε έναν γαλαξία πολύ μακρινό

Το εμβληματικό διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA άρχισε να εκτελεί την πολυαναμενόμενη αποστολή του στέλνοντας στη Γη εικόνες του σύμπαντος «πριν από πολύ καιρό σε έναν γαλαξία πολύ μακρινό».

Μετά από δεκαετίες έρευνας, ανάπτυξης, γόνιμων και αδόκιμων προσπαθειών, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb άρχισε επιτέλους να εκτελεί την αποστολή του: Στις 12 Ιουλίου 2022 η NASA δημοσίευσε τις πρώτες επιστημονικές καταγραφές του, οι οποίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στην αστρονομία και την αστροφυσική.

final_JWEB1

Photo credit: NASA, ESA, CSA, and STScI

Επιστήμονες αλλά και ερασιτέχνες λάτρεις του διαστήματος περίμεναν χρόνια την υλοποίηση της αποστολής του James Webb. Το ίδιο και την επιστροφή της ανθρωπότητας στη Σελήνη. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «The Dearmoon Project: Ταξίδι στη σελήνη μετά από μισό αιώνα».

Το εμβληματικό διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Καναδικό και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος – μέλος του οποίου είναι και η Ελλάδα. Αποτελεί πλέον το κορυφαίο παρατηρητήριο του διαστήματος στον κόσμο και η αποστολή του είναι μοναδική: Θα επιχειρήσει να φωτίσει τα μυστήρια του ηλιακού μας συστήματος, να ρίξει μια ματιά σε μακρινούς κόσμους που αναπτύσσονται γύρω από άλλα αστέρια σαν τον ήλιο, και να διερευνήσει εντέλει τις μυστηριώδεις δομές και την προέλευση του σύμπαντός μας.

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μηχανικής της ανθρωπότητας

Ο Λευκός Οίκος το περιέγραψε ως «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μηχανικής της ανθρωπότητας» και είναι αλήθεια: Πρόκειται για ένα τεράστιο τηλεσκόπιο, το οποίο σε αντίθεση με τα μεγάλα αστεροσκοπεία, έχει εκτοξευτεί στο σύμπαν, ώστε να μπορεί να παρατηρεί απομακρυσμένα φαινόμενα χωρίς η θέασή του να διαταράσσεται από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Το γεγονός αυτό επιτρέπει στο James Webb να ανιχνεύει ουράνια σώματα με υψηλές τιμές μετατόπισης προς το ερυθρό, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να παρατηρεί πολύ παλαιότερα και πολύ πιο απομακρυσμένα αντικείμενα. Γι’ αυτό, και ένας από τους στόχους των επιστημόνων, είναι η παρατήρηση μερικών από τα πιο μακρινά συμβάντα και αντικείμενα στο σύμπαν: Παραδείγματος χάρη, ο σχηματισμός των πρώτων γαλαξιών, κάτι που ήταν αδύνατο για τα παλαιότερα επίγεια και διαστημικά όργανα μέτρησης.

Photo credits: NASA, ESA, CSA, and STScI

Είναι ενδεικτικό, ότι οι πρώτες ματιές στο σύμπαν που απέστειλε το James Webb, δείχνουν, μεταξύ άλλων, γαλαξίες που εμφανίστηκαν πριν από 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια και σήμερα είναι πιθανό να μην υπάρχουν πλέον στη μορφή που αποτυπώθηκαν από το τηλεσκόπιο. Απώτερος στόχος των αστρονόμων είναι να κοιτάξουν βαθύτερα πίσω στο χρόνο κατά 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια, επεκτείνοντας τις γνώσεις μας για την Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) και ταυτόχρονα τα όρια της αστροφυσικής επιστήμης.

Παράλληλα, ένας άλλος στόχος της αποστολής είναι η κατανόηση του σχηματισμού των αστέρων και των πλανητών, όπου συμπεριλαμβάνεται και η απευθείας απεικόνιση εξωπλανητών.

Μια νέα εποχή και στην αναζήτηση εξωγήινης ζωής;

Μέχρι τη δεκαετία του 1990, οι εξωπλανήτες ήταν αποκλειστικά θέμα των θεωρητικών της μικροκοσμογονίας και των συγγραφέων επιστημονικής φαντασίας. Ωστόσο, χάρη σε μεγάλο βαθμό στα τηλεσκόπια επόμενης γενιάς, σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν χιλιάδες εξωπλανήτες, κάποιοι από τους οποίους θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.

Πλέον, με τη βοήθεια του James Webb, οι ερευνητές θα είναι σύντομα σε θέση ακόμα και να πραγματοποιήσουν μετρήσεις στη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας αυτών των εξωπλανητών, με την ελπίδα είναι ότι ένας ή περισσότεροι μπορεί να φέρουν μία «βιοϋπογραφή»: Μία «χημική υπογραφή» στο φως των αστεριών, η οποία θα αποτελεί ένδειξη ότι η ατμόσφαιρα ή η επιφάνεια ενός πλανήτη μετασχηματίστηκε από ζωή.

Photo credit: NASA, ESA, CSA, and STScI

Το ερώτημα αν είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν απασχολεί εδώ και δεκαετίες την ανθρωπότητα. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «ΑΤΙΑ στον Γαλαξία μας: Υπάρχουν πράγματι εξωγήινοι εκεί έξω;».

Βρίσκεται η αλήθεια εκεί έξω; Και αν ναι, ποια είναι αυτή; Για τους επιστήμονες της NASA αλλά και την ερευνητική κοινότητα σε όλο τον κόσμο, μία νέα συναρπαστική εποχή ξεκίνησε με την επιτυχημένη εκτόξευση και λειτουργία του James Webb. Μία εποχή εξερεύνησης του διαστήματος και της απαρχής του σύμπαντος… «μια φορά κι έναν καιρό σε έναν γαλαξία πολύ μακρινό».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.