Οι Επιστήμονες Δημιούργησαν Ωάρια από Αρσενικά Κύτταρα

Οι Επιστήμονες Δημιούργησαν Ωάρια από Αρσενικά Κύτταρα

Μια πειραματική μέθοδος μετατροπής αρσενικών κυττάρων σε ωάρια, η οποία εφαρμόστηκε πρόσφατα σε ποντίκια, θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει τα ομόφυλα ζευγάρια να αποκτήσουν παιδιά που σχετίζονται γενετικά και με τους δύο πατέρες.

Η ιστορία της αναπαραγωγικής διαδικασίας είναι παλαιότερη και από τον άνθρωπο και περιλαμβάνει απαραιτήτως την επιτυχή «συνάντηση» ωαρίων και σπερματοζωαρίων. Βεβαίως, αν και η συνουσία είναι μια διαδικασία κοινή σε μεγάλο μέρος του ζωικού βασιλείου, δεν είναι ούτε ο παλαιότερος τρόπος αναπαραγωγής, ούτε και ο μοναδικός.

final_mice1

Photo credit: Free to use from Pexels

Στο μέλλον ίσως είναι εφικτό για τα ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να γίνουν γονείς. Προς το παρόν, οι εξελίξεις στη φαρμακολογία φέρνουν στο προσκήνιο επιλογές αντισύλληψης ειδικά σχεδιασμένες για άνδρες. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Έρχονται τα αντισυλληπτικά για άντρες;».

Από εκεί ορμώμενοι και οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν στο εργαστήριο λειτουργικά ωάρια, τεχνητές ωοθήκες και άλλα σημαντικά επιτεύγματα προκειμένου να παρακάμψουν τη φύση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν υγιείς απογόνους αποκλειστικά από αρσενικούς προγόνους. Τη συνθήκη αυτή αποφάσισε να αλλάξει μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κιούσου στην Ιαπωνία.

Το πείραμα του Κιουσού

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που ανακοίνωσαν πρόσφατα, επτά ποντίκια γεννήθηκαν στο εργαστήριό τους ως αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει τη μετατροπή των αρσενικών κυττάρων σε ωάρια και στη συνέχεια τη γονιμοποίησή τους με σπέρμα.

Πώς το πέτυχαν αυτό; Αρχικά, χρησιμοποίησαν δερματικά κύτταρα από τις ουρές των ποντικιών και τα μετέτρεψαν σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, η καλλιέργεια των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων. Στη συνέχεια μετέτρεψαν τα βλαστοκύτταρα των αρσενικών ποντικιών σε θηλυκά κύτταρα και παρήγαγαν λειτουργικά ωοκύτταρα. Το επόμενο βήμα ήταν η γονιμοποίησή τους και η εμφύτευσή τους σε θηλυκά ποντίκια.

Στο μέλλον ίσως είναι εφικτό για δύο άνδρες να αποκτήσουν παιδιά που θα έχουν γενετική συγγένεια και με τους δύο.

final_mice2

Από τα 630 γονιμοποιημένα έμβρυα που εμφυτεύθηκαν σε μήτρες θηλυκών ποντικιών, περίπου το 1 τοις εκατό –επτά συνολικά– όχι μόνο επιβίωσαν της γέννας, αλλά και μεγάλωσαν ως υγιή ποντικάκια. Επιπλέον, αναπαρήχθησαν με τη σειρά τους επιτυχώς.

Βεβαίως, το ποσοστό αυτό φαίνεται αρκετά χαμηλό, γεγονός που επισημαίνεται και από τους ερευνητές ως ένας από τους πολλούς περιορισμούς του εν λόγω τεχνικού πρωτοκόλλου. Ωστόσο, δεν παύει να αποτελεί ένα αξιοσημείωτο σημείο εκκίνησης για περαιτέρω έρευνα.

Άνθρωποι και ποντίκια

Η τεχνική αναπαραγωγής που επινόησαν οι Ιάπωνες ερευνητές βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και παραμένει άγνωστο εάν θα λειτουργούσε και με ανθρώπινα βλαστοκύτταρα. Άλλωστε, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ενός ποντικιού και του ανθρώπου.

Σε πρώτη φάση θεωρούν ότι η έρευνά τους μπορεί να βοηθήσει άμεσα στην κατανόηση χρωμοσωμικών ανωμαλιών όπως το σύνδρομο Down.

final_mice3

Photo credit: Free to use from Pexels

Τα τελευταία χρόνια, η επιστημονική κοινότητα έχει επιτύχει εκθετική ανάπτυξη σε επίπεδο βιοτεχνολογικής καινοτομίας και βαθιάς τεχνολογίας. Πρόσφατα, ερευνητές δημιούργησαν ένα νέο είδος ρομπότ από ζωντανά κύτταρα, το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Xenobots: Τα βιο-ρομπότ που μπορούν να αναπαραχθούν».

Ωστόσο, οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε μια μέρα να επιτρέψει σε ομόφυλα ζευγάρια ανδρών να αποκτήσουν–με τη βοήθεια μιας παρένθετης μητέρας– παιδιά τα οποία θα έχουν γενετική συγγένεια και με τους δύο. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει γυναίκες με συγκεκριμένες χρωμοσωμικές διαταραχές να αποκτήσουν βιολογικούς απογόνους ή ακόμη και την αναπαραγωγή απειλούμενων θηλαστικών από το ζωικό βασίλειο.

Ανεξαρτήτου αποτελέσματος, το «πείραμα του Κιουσού» σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην αναπαραγωγική διαδικασία. Και η επόμενη σελίδα του αναμένεται με ανυπομονησία.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.