ΓΔ: Πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν παρόμοια αποτελέσματα και σε ανθρώπους;
ΣΠ: Η μετάβαση από τα πειραματικά μοντέλα σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία. Ωστόσο, η έρευνα προχωρά με θετικά αποτελέσματα, και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να αναπτύξουμε θεραπείες που θα σταματήσουν την πρόοδο της νόσου και θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση κάποιων λειτουργιών που οι ασθενείς με ΣκΠ ενδέχεται να έχουν χάσει ή να προλάβουμε την εξέλιξη της νόσου προς την κατεύθυνση της εμφάνισης ή επιδείνωσης αυτών των λειτουργιών.
Αυτός είναι ο κύριος στόχος της κλινικής δοκιμής που διεξάγουμε, να ανακτήσουμε λειτουργίες που επηρεάζονται από την απομυελίνωση, νευροεκφύλιση και τη φλεγμονή, όπως η κινητικότητα και οι γνωσιακές ικανότητες. Παρά τη δυσκολία του εγχειρήματος, η δυνατότητα να επιβραδύνουμε ή και να ανακόψουμε την εξέλιξη της νόσου στη βάση των ευρημάτων μας από τη μακρόχρονη προκλινική έρευνα, είναι ελπιδοφόρα και παραμένει το κεντρικό σημείο της έρευνας μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Νέα προσέγγιση αντιμετώπισης της ΣκΠ
ΓΔ: Πρόκειται για έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης της ΣκΠ ή για θεραπεία; Πώς δρα το φάρμακο, κάθε πότε και πώς χορηγείται;
ΣΠ: Πρόκειται για μια νέα προσέγγιση αντιμετώπισης της νόσου. Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα θεραπεία για τη ΣκΠ με την έννοια της εκρίζωσης της νόσου. Στόχος μας, όπως και στόχος όλων των θεραπειών που υπάρχουν ήδη για τη νόσο είναι ο έλεγχος της εξελικτικής πορείας της. Η διαφορά με το συγκεκριμένο φάρμακο σε σχέση με όλα όσα κυκλοφορούν είναι ότι ο στόχος του είναι η προστασία των νευρικών κυττάρων ανεξάρτητα από τη συνυπάρχουσα φλεγμονή η οποία αποτελεί και στόχο των υπαρχόντων θεραπειών. Για το λόγο αυτό το φάρμακο θα χορηγηθεί ως επιπλέον θεραπεία, συμπληρωματική εκείνης την οποία μπορεί να λαμβάνει ο ασθενής. Το φάρμακο χορηγείται από το στόμα (χάπι), διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και σταματά την εκφύλιση και τον θάνατο των νευρικών κυττάρων. Τεχνικά, λόγω της αύξησης του μεταβολισμού που επιφέρει στα ολιγοδενδροκύτταρα ενισχύει τη σύνθεση της μυελίνης.
ΓΔ: Σε πόσο καιρό αναμένεται να έχει εμφανή κλινικά αποτελέσματα στους ασθενείς; Το έχει λάβει κάποιος άνθρωπος μέχρι σήμερα;
ΣΠ: Ελπίζουμε να δούμε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης σε ένα έτος μετά την χορήγηση του φαρμάκου των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή. Εάν συμβεί αυτό, η μελέτη θα επεκταθεί ώστε να προκύψουν μακροπρόθεσμα δεδομένα για τη νευροπροστασία και την αποκατάσταση που μπορεί να προσφέρει. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν λάβει αυτό το φάρμακο σε τρεις διαφορετικές κλινικές δοκιμές, μία σε μυοκαρδιοπάθεια, μία άλλη σε μεταβολική νόσο και υπερλιπιδαιμία και μία σε μια σπάνια γενετική παιδιατρική νόσο.