Το εν λόγω θεώρημα που διακινείται στους επιστημονικούς κύκλους εδώ και δεκαετίες, θέλει έναν πίθηκο που πληκτρολογεί επ’ άπειρο, κάποια στιγμή να είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταφέρει να γράψει τον Άμλετ. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν είναι σχεδόν βέβαιο, αλλά είναι μάλλον απίθανο: Ακόμα κι αν κάθε σωματίδιο του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε αντιπροσώπευε ένα ξεχωριστό σύμπαν, ένας πίθηκος δεν θα μπορούσε ποτέ να γράψει Σαίξπηρ κατά τύχη.
Το θεώρημα των απείρων πιθήκων
Το θεώρημα των απείρων πιθήκων είναι ένα νοητικό πείραμα που χρησιμοποιείται για να καταδείξει τους κινδύνους που ενέχουν οι συλλογισμοί για το άπειρο. Ειδικά όταν υπεισέρχεται η υπόθεση τεράστιου αλλά πεπερασμένου αριθμού και αντίστροφα.
Η πιθανότητα να παραγάγει ο πίθηκος ένα κείμενο αντάξιο του Άμλετ, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα της τάξης μεγέθους της ηλικίας του σύμπαντος, είναι μηδαμινή, αλλά όχι μηδενική. Παραλλαγές του θεωρήματος περιλαμβάνουν περισσότερους ή και άπειρους «δακτυλογράφους», ενώ συνήθως ο στόχος είναι όλα τα έργα και τα σονέτα του Σαίξπηρ ή και μόνο μία πρόταση.