Πότε (και πώς θα) είναι η πρωτοχρονιά στον Άρη;

Πότε (και πώς θα) είναι η πρωτοχρονιά στον Άρη;

Αν και εδώ στη Γη αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή την έλευση του 2025, στον Κόκκινο Πλανήτη η καινούρια χρονιά ξεκίνησε ήδη στις 12 Νοεμβρίου, σηματοδοτώντας το 38ο Αρειανό έτος. Καλή χρονιά, χρόνια πολλά, χαρούμενη, «πολυπλανητική» πρωτοχρονιά!

Από τη Βίκυ Τσούρτου

Πάει ο παλιός ο χρόνος! Το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του έτους και για πολλούς από εμάς αποτελεί ευκαιρία να φάμε, να πιούμε και να διασκεδάσουμε παρέα με τους αγαπημένους και τις αγαπημένες μας την έναρξη μιας νέας χρονιάς.

final_newyear1

Photo credit: Free to use from Pexels

Πότε θα γιορτάσουμε πρωτοχρονιά με πυροτεχνήματα στον Άρη; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Άλλωστε, η εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Συνωστισμός στον Άρη! Τι γυρεύουμε στον κόκκινο πλανήτη;».

Μόλις το ρολόι δείξει 12, η σύγχρονη παράδοση θέλει μεγάλες αλλά και μικρές πόλεις ανά την υφήλιο –από το Σύδνεϋ μέχρι την Αθήνα και από τη Νέα Υόρκη μέχρι τη Χονολουλού– να μετατρέπουν διαδοχικά τη νύχτα σε μέρα, με τα πολύχρωμα πυροτεχνήματά τους.

Καθώς λοιπόν η Γη συμπληρώνει άλλη μία πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο, θα στρέψουμε και φέτος το βλέμμα προς τον ουρανό, για να καλωσορίσουμε το 2025. Ωστόσο, αναρωτηθήκατε ποτέ, πώς και πότε (θα) είναι η πρωτοχρονιά εκτός του πλανήτη μας;

POV πρωτοχρονιάς 38 στον Άρη

Παραδείγματος χάρη στον Άρη. Άλλωστε, εάν πάρουμε τοις μετρητοίς τα λεγόμενα και τα γραφόμενα του Ίλον Μασκ, μέχρι το 2044 οι πρώτοι κάτοικοι μιας οργανωμένης πόλης θα είναι σε θέση να γιορτάσουν την 31η Δεκεμβρίου στον Κόκκινο Πλανήτη.

Σύμφωνα με τον πολυσχιδή επιστήμονα και επιχειρηματία, ο οποίος πρωτοστατεί των προσπαθειών ώστε να γίνουμε «πολυπλανητικό» είδος, την επόμενη πενταετία θα γίνει εφικτή η αποστολή ανθρώπων στον Άρη, ενώ σε περίπου 20 χρόνια θα ιδρυθεί και ο πρώτος δήμος – μια αυτοσυντηρούμενη πόλη, δηλαδή, που θα κατοικείται από γήινους και ρομπότ.

Αντί για πυροτεχνήματα, έρημος και βράχοι: POV πρωτοχρονιάς 38 στον Άρη, όπως την κατέγραψε η κάμερα του Mars Perseverance Rover.

final_newyear2

Photo credit: NASA Mars Perseverance rover Week 196 (Nov. 10 - 16, 2024)

Εντούτοις, αν όλα πάνε καταπώς τα υπολογίζει o Μασκ, ένα από τα –πολλά υποθέτουμε– διλλήματα που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι πρώτοι αρειανοί, είναι και το πότε θα γιορτάσουν την παραμονή Πρωτοχρονιάς! Διότι, αν και εδώ στη Γη αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή την έλευση του 2025, στον Άρη η καινούρια χρονιά ξεκίνησε ήδη στις 12 Νοεμβρίου. Του 38.

Χαρούμενη «πολυπλανητική» πρωτοχρονιά

Ειδικότερα, η νέα χρονιά μπήκε στον Άρη στις τις 12 Νοεμβρίου 2024. Ακριβώς στις 10:32 Ώρα Κεντρικής Ευρώπης (CET) ή 11:32 για την Ελλάδα, ο Κόκκινος Πλανήτης ξεκίνησε μια νέα περιφορά γύρω από τον Ήλιο, σηματοδοτώντας το 38ο Αρειανό έτος.

Μπορεί ο αριθμός να φαντάζει μικρός σε σχέση με τα γήινα δεδομένα, ωστόσο οι μέρες, τα έτη, καθώς και η έναρξη καταμέτρησής τους διαφέρουν από τη Γη. Είναι ενδεικτικό ότι μια ημέρα στον Κόκκινο Πλανήτη διαρκεί 24 ώρες και 39 λεπτά, λίγο περισσότερο δηλαδή, από ό,τι στη Γη, ενώ το έτος εκτείνεται σε 687 γήινες ημέρες –διπλάσιο σχεδόν από το αντίστοιχο διάστημα στον πλανήτη μας.

Από την άλλη, το ημερολόγιο του Άρη καθιερώθηκε μόλις το 1955, ως ένα κοινό σημείο αναφοράς για τους επιστήμονες, πριν την πρώτη επιτυχημένη αποστολή του σκάφους Mariner 4 της NASA το 1965. Από τότε, μια σειρά από διαστημόπλοια και εξερευνητικά οχήματα, έχουν επισκεφτεί περισσότερες από μία φορές τον πλανήτη, προετοιμάζοντας το έδαφος για την πρώτη ανθρώπινη αποστολή.

final_newyear3

Photo credit: NASA

Παραμονή πρωτοχρονιάς του 2025, στον Άρη δεν υπάρχουν ούτε πυροτεχνήματα και εορτασμοί, ούτε καν ίχνος ζωής –απ’ όσο γνωρίζουμε–. Υπάρχουν μόνο μικρά ρομπότ εξερεύνησης που κόβουν βόλτες στον Κόκκινο Πλανήτη. Ωστόσο, η προετοιμασία για τον εποικισμό του Άρη, έχει ήδη ξεκινήσει. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Μία διαστημική κατασκήνωση στη Γη αποκαλύπτει τη ζωή στον Άρη».

Παραμονή πρωτοχρονιάς του 2025, στον Άρη δεν υπάρχουν ούτε πυροτεχνήματα και εορτασμοί, ούτε καν ίχνος ζωής –απ’ όσο γνωρίζουμε–. Υπάρχουν μόνο μικρά ρομπότ εξερεύνησης που κόβουν βόλτες στον Κόκκινο Πλανήτη. Ωστόσο, εάν το μέλλον της ανθρωπότητας είναι πολυπλανητικό, δεν αποκλείεται σε μερικές δεκαετίες οι πρώτοι Αρειανοί να γιορτάσουν την 31η Δεκεμβρίου ως παραμονή πρωτοχρονιάς σε ανάμνηση του γήινου παρελθόντος τους.

Προς το παρόν, μόλις το ρολόι δείξει 12, εάν στρέψετε το βλέμμα προς τον ουρανό, για να καλωσορίσετε τη νέα χρονιά, δοκιμάστε να εντοπίσετε και τον Άρη κάπου εκεί παραδίπλα στη Σελήνη.

Εμείς σας ευχόμαστε καλή χρονιά, χρόνια πολλά, χαρούμενη, «πολυπλανητική» πρωτοχρονιά!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.