Τα ειδικά σχεδιασμένα, μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, αποτελούν αναβαθμίσεις υπαρχόντων drones ψεκασμού και μπορούν να καλύψουν τα ανεπιθύμητα γκράφιτι σε δυσπρόσιτα σημεία όπως ψηλούς τοίχους, γέφυρες και διαβάσεις.
Τα ειδικά σχεδιασμένα, μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, αποτελούν αναβαθμίσεις υπαρχόντων drones ψεκασμού και μπορούν να καλύψουν τα ανεπιθύμητα γκράφιτι σε δυσπρόσιτα σημεία όπως ψηλούς τοίχους, γέφυρες και διαβάσεις.
Ο καμβάς; Από γέφυρες και ερειπωμένα κτίρια μέχρι τα βαγόνια του ηλεκτρικού και οι στάσεις των λεωφορείων. Αντί για πινέλα, οι επίδοξοι καλλιτέχνες εξοπλίζονται με σπρέι, βούρτσες και σκάλες και ξεδιπλώνουν το ταλέντο τους με φόντο το γκρίζο αστικό τοπίο.
Κάποια γκράφιτι δεν χρειάζονται drones για να σβηστούν! Ωστόσο, αν και αρχικά κατασκευάστηκαν για στρατιωτικούς σκοπούς, τα drones έχουν πλέον ένα ευρύ φάσμα ιδιωτικών και εμπορικών εφαρμογών. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η επανάσταση των delivery drones ξεκινάει με το ελικόπτερο ΤΙΤΑΝ».
Το αποτέλεσμα; Είναι υποκειμενικό. Άλλωστε η εμπειρία της τέχνης ολοκληρώνεται με τον θεατή. Τι συμβαίνει όμως όταν το γκράφιτι μεταφράζεται σε αντιαισθητικές «tags» μουτζούρες, προσβλητικές εικόνες ή οπαδικά και πολιτικά συνθήματα; Ο βανδαλισμός των δημόσιων χώρων είναι ένα θέμα που αφορά πλέον πολλές μεγαλουπόλεις. Και μία από αυτές, αποφάσισε να επιστρατεύσει ένα σμήνος drones προκειμένου να το λύσει.
Ο λόγος για την Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτείων, όπου το Υπουργείο Μεταφορών (WSDOT) ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πρόγραμμα καθαρισμού κτιρίων μέσω ενός νέου είδους drones που αφαιρούν γκράφιτι. Τα μη επανδρωμένα αυτά ιπτάμενα οχήματα, θα προκύψουν από τροποποιήσεις σε ήδη υπάρχοντα drones που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ψεκασμού, και μπορούν να καλύψουν τα ανεπιθύμητα γκράφιτι ακόμα και σε δυσπρόσιτα σημεία.
Όχι πια αντιαισθητικά tags: Τα drones του Υπουργείου Μεταφορών της Ουάσιγκτον επί τω έργω.
Η ιδέα προέκυψε όταν η σχετική υπηρεσία του Υπουργείου, κλήθηκε για δεύτερη φορά σε μία εβδομάδα να αφαιρέσει ένα γκράφιτι με προσβλητικές εικόνες που αποσπούσαν την προσοχή των οδηγών. Για τη συγκεκριμένη εργασία, χρειάζονταν ειδικά φορτηγά με ανυψωτές, ο στόλος των οποίων είναι ελλιπής καθώς είναι απαραίτητα σε πολλές ακόμη εργασίες που λαμβάνουν χώρα στην πόλη.
Την ίδια περίοδο, ο υπεύθυνος της υπηρεσίας συμμετείχε σε μία ομάδα εργασίας που χρησιμοποιούσε drones για επιθεωρήσεις γεφυρών. Εξοπλισμένα με κάμερες υψηλής ανάλυσης, τα drones, έφταναν σε σημεία που δεν θα ήταν εύκολο για τους υπαλλήλους, και ολοκλήρωναν τις επιθεωρήσεις του σύντομα, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς και εξοικονομώντας πόρους του δήμου.
Η «επιφοίτηση» δεν άργησε να έρθει: Εάν τα drones ήταν ικανά για επιθεωρήσεις, γιατί όχι και για αναθεωρήσεις;
Σε συνεργασία με μία εταιρεία κατασκευής drones, η υπηρεσία του Υπουργείου σχεδίασε ένα πρωτότυπο, μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα, το οποίο περιλαμβάνει ένα ακροφύσιο ψεκασμού και συνδέεται με μια παροχή βαφής στο έδαφος.
Από εκεί, ο χειριστής του, μπορεί να το κατευθύνει οπουδήποτε, στην εμβέλεια του σωλήνα παροχής, προκειμένου να καλύψει βανδαλισμούς σε ψηλούς τοίχους, γέφυρες και διαβάσεις.
Μερικά γκράφιτι πραγματικά φωτίζουν το μουντό αστικό τοπίο κάνοντας τα drones αχρείαστα. Εντούτοις, διαβάστε περισσότερα για το πως τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα μεταμορφώνουν και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας στο άρθρο «5 τρόποι που τα drones αλλάζουν τον κόσμο».
Το πιλοτικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη σε δοκιμαστική φάση με θετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τις εργατοώρες των συνεργειών καθαρισμού, καθώς και τους σχετικούς πόρους του δήμου. Και αν ευοδωθεί, θα μπορούσε να αποτελέσει μία καλή πρακτική προς μίμηση και από άλλες μεγαλουπόλεις, και γιατί όχι και για την Αθήνα.