Τα Πάντα για την Τεχνητή Νοημοσύνη
04.02.2025

Τα Πάντα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και πώς λειτουργεί; Πώς επηρεάζει ήδη την καθημερινότητά μας και τι ρόλο θα διαδραματίσει στο μέλλον;
Ανακαλύψτε τα πάντα για την «υπερδύναμη» του 21ου αιώνα στο ειδικό αφιέρωμα του Pencil On the Moon.

final_heartattack1

PHOTO CREDIT: Free to use from Pexels

Κάθε φορά που επικαλείστε τη Siri και την Alexa, συμβουλεύεστε την Google ή δηλώνετε στο Netflix ότι λατρεύετε την επιλογή που σας πρότεινε, αλληλεπιδράτε με μία τεχνητή νοημοσύνη

metaeisagogi3 (1)

PHOTO CREDIT: Free to use from Pexels

Η Τεχνητή Νοημοσύνη διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας, ξεκινώντας από την ψυχαγωγία.

metaeisagogi2 (1)

PHOTO CREDIT: Free to use from Pexels

metaeisagogi1 (1)

PHOTO CREDIT: Free to use from Pexels

Μία σύντομη περιγραφή της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ίδια!

Τεχνητή Νοημοσύνη είναι σαν να έχεις έναν πολύ έξυπνο υπολογιστή που μπορεί να μαθαίνει και να σκέφτεται μόνος του. Είναι σαν να διδάσκεις έναν υπολογιστή να κάνει πράγματα που συνήθως κάνουν καλά οι άνθρωποι, όπως να καταλαβαίνει τη γλώσσα, να αναγνωρίζει εικόνες, ακόμη και να παίρνει αποφάσεις.

Φανταστείτε έναν υπολογιστή που μπορεί:

  • Να καταλαβαίνει και να απαντά στις ερωτήσεις σας: Όπως ένας χρήσιμος βοηθός.
  • Να μαθαίνει από τα λάθη του: Ακριβώς όπως ένας άνθρωπος.
  • Να αναγνωρίζει μοτίβα: Ακόμη και σε περίπλοκα δεδομένα.
  • Να κάνει προβλέψεις: Για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια.

Google Gemini 9/2024

final_heartattack1

PHOTO CREDIT: Free to use from Pexels

Ένα σύστημα Deep Learning θα φτάσει στο συμπέρασμα ότι «βλέπει» μια κόκκινη ζέρμπερα μέσα από την αλλεπάλληλη επεξεργασία δεδομένων που προσλαμβάνει με την κάμερά του: Θα αναγνωρίσει – σε πρώτο επίπεδο – ένα φυτό. Καθώς η πληροφορία κινείται μέσα από τα νευρωνικά στρώματα, στη συνέχεια θα αναγνωρίσει ένα λουλούδι, ακολούθως μια ζέρμπερα και τελικά μία κόκκινη ζέρμπερα.

VIDEO CREDIT: HistoryPod

Το 1997, ο ψηφιακός υπολογιστής της IBM Deep Blue, μία αντιδραστική τεχνητή νοημοσύνη, νίκησε στο σκάκι τον μετρ του αγωνίσματος Garry Kasparov. Ο εν λόγω υπολογιστής είχε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα διότι μπορούσε να εξετάσει 200 εκατομμύρια πιθανές κινήσεις κάθε δευτερόλεπτο.

final_heartattack1

PHOTO CREDIT: Tesla

Ως μηχανές περιορισμένης μνήμης, τα αυτόνομα οχήματα, «μαθαίνουν» μέσω Deep Learning, και αποφασίζουν πώς να κινούνται σε κάθε διαδρομή. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι μηχανές περιορισμένης μνήμης δεν μπορούν να εφαρμόσουν την εμπειρία και τη γνώση της διαδρομής σε κάθε πορεία τους.

Τι λέει η Θεωρία του Νου για τους ανθρώπους

Η Θεωρία του Νου αναφέρεται στην ικανότητα του ανθρώπου να αναγνωρίζει και να κατανοεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του, καθώς και αυτά των άλλων.

Περιλαμβάνει:

  • Την ικανότητα κατανόησης ότι οι γνώσεις, οι επιθυμίες, οι πεποιθήσεις, οι προθέσεις και τα συναισθήματά ενός ανθρώπου μπορεί να διαφέρουν από αυτά των άλλων.
  • Την ικανότητα πρόβλεψης και ερμηνείας της συμπεριφοράς του ίδιου του ανθρώπου αλλά και των άλλων με βάση τις παραπάνω νοητικές καταστάσεις.

Αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη αποτελεσματικών, κοινωνικών δεξιοτήτων και εμφανίζεται στην ηλικία των 4 ετών περίπου. Μετά την ηλικία των 4 έως 5 ετών, τα παιδιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν λανθασμένες πεποιθήσεις και κρυμμένα συναισθήματα.

VIDEO CREDIT: Warner Bros. Pictures

«Σατανικές» μηχανές με αυτογνωσία έχουν κυριεύσει τη Γη στο δημοφιλές franchise ταινιών The Matrix.

metaaoASI (1)

PHOTO CREDIT: Free to use from Pexels

Όλα αυτά που σήμερα ονομάζουμε ΤΝ, θεωρούνται τεχνητή «στενή» νοημοσύνη, καθώς μπορεί να εκτελέσει μόνο περιορισμένα σύνολα ενεργειών.

metaaoASI3 (1)

PHOTO CREDIT: Free to use from Pexels

metaaoASI2 (1)

PHOTO CREDIT: Free to use from Pexels

Πες το στην Ελίζα

Η ELIZA ήταν ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, ό,τι κοντινότερο στα σύγχρονα chatbot. Μπορούσε να προσομοιώσει μια συνομιλία μεταξύ ενός ασθενούς και ενός ψυχοθεραπευτή, χρησιμοποιώντας τις τοποθετήσεις του ατόμου για να διαμορφώσει τις απαντήσεις του υπολογιστή. Ο Βάιζενμπαουμ σοκαρίστηκε όταν ανακάλυψε ότι πολλοί χρήστες έπαιρναν το πρόγραμμά του στα σοβαρά και άνοιγαν την καρδιά τους σε αυτό. Ως αποτέλεσμα, επικεντρώθηκε στις επιπτώσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης από φιλοσοφικής πλευράς και αργότερα εξελίχθηκε σε επικριτή της.

VIDEO CREDIT: Netflix

Στο Black Mirror, μία σειρά που εξερευνά ένα μέλλον υψηλής τεχνολογίας, οι μεγαλύτερες καινοτομίες της ανθρωπότητας συγκρούονται με τα πιο σκοτεινά ανθρώπινα ένστικτα, καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη «θολώνει» τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας.

final_heartattack1

Photo credit: Free to use from Pexels

Τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικτυακή διαφήμιση εκπαιδεύονται ώστε να παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις αγορών, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και πολλών ακόμη συμπεριφορών βάσει του ιστορικού χρήσης μας, ενώ οι ψηφιακοί βοηθοί «πρωταγωνιστούν» εδώ και καιρό στην εξυπηρέτηση ιδιωτών αλλά και επαγγελματιών.

Διαδίκτυο

inner-image-67a3ef5a6ff9a

Το βασικό πεδίο δράσης της Τεχνητής Νοημοσύνης, όπου σχεδόν κάθε εφαρμογή ενισχύεται από τις «υπερδυνάμεις» της: Οι μηχανές αναζήτησης, παρέχουν αποτελέσματα βάσει της τεράστιας ποσότητας δεδομένων που εισάγουν οι χρήστες στο διαδίκτυο.

Οι αυτόματοι μεταφραστές χρησιμοποιούν τη τεχνητή νοημοσύνη για την παροχή και βελτίωση μεταφράσεων.

Τα λογισμικά που χρησιμοποιούνται στη διαδικτυακή διαφήμιση εκπαιδεύονται ώστε να παρέχουν εξατομικευμένες προτάσεις αγορών, ενημέρωσης, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και πολλών ακόμη συμπεριφορών βάσει του ιστορικού χρήσης μας.

final_heartattack1

HOLON mover

Σχεδιασμένο για επιβάτες και όχι για οδηγούς, το αυτόνομο και ηλεκτρικό HOLON mover, στοχεύει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων μέσα στις πόλεις ή ακόμα και σε αεροδρόμια ή πανεπιστημιουπόλεις. Μοιάζει με μια άνετη και πιο compact έκδοση αστικού λεωφορείου, με μεγάλα παράθυρα και αντικριστά καθίσματα — και κυρίως, χωρίς θέση οδηγού.

Υγεία

inner-image-67a3ef5a70f7e

Οι αλγόριθμοι έχουν εδώ και λίγα χρόνια μπει στην υπηρεσία της ιατρικής επιστήμης – έστω και σε «πιλοτικό» στάδιο. Οι δυνατότητες τους, όμως, εξελίσσονται διαρκώς, σε βαθμό που πλέον να αξιοποιούνται σε ένα διευρυμένο πεδίο: Από την πρόληψη ασθενειών, τη διάγνωση, την επιλογή και εφαρμογή μιας θεραπείας, μέχρι την επιμόρφωση των ίδιων των γιατρών. Παραδείγματος χάρη, στον τομέα της ρομποτικής, με ρομποτικούς νοσηλευτές πρώτης γραμμής, οι οποίοι είναι σε θέση να δίνουν συμβουλές από απόσταση και κάνουν τη βασική διάγνωση προτού παραπέμψουν τον ασθενή σε γιατρό.

Με έξυπνες εφαρμογές που προειδοποιούν ή ανακουφίζουν τους ασθενείς, όπως οι έξυπνες ΑΙ κάλτσες που βοηθούν ασθενείς με άνοια και αυτισμό, τα έξυπνα ρολόγια προειδοποιούν για συμπτώματα Πάρκινσον ή το ΑΙ ακουστικό που «ξεκαθαρίζει» τους ήχους για τους βαρήκοους.

final_heartattack1

Free to use from Pexels

Χάρη στα εργαλεία δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης που διατίθενται στο διαδίκτυο, μπορείτε να δημιουργήσετε τα δικά σας έργα τέχνης, ακόμα και μουσική.

final_heartattack1

PHOTO CREDIT: NewScientist

“ Όλα όσα ο πολιτισμός έχει να προσφέρει είναι προϊόν της ανθρώπινης νοημοσύνης. Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα μπορούσαμε να επιτύχουμε όταν η νοημοσύνη μας ενισχυθεί από τα εργαλεία της ΤΝ, η εξάλειψη του πολέμου, των ασθενειών και της φτώχειας λογικά θα βρίσκονται ψηλά στην λίστα. Η επίτευξη της δημιουργίας Τεχνητής Νοημοσύνης θα είναι το μεγαλύτερο γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία. Δυστυχώς, ενδέχεται αν δεν μάθουμε πως να αποφύγουμε τους κινδύνους, να είναι και το τελευταίο επίτευγμα. “
-Στίβεν Χόκινγκ 2014

Ποιο θα είναι το μέλλον της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Αν και δεν μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον, είναι ξεκάθαρο ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη, θα επηρεάσει βαθύτατα τη διαμόρφωσή του. Δεδομένου ότι προς το παρόν βρισκόμαστε ακόμα στην περίοδο της Αναγέννησής της, μετά από έναν «μακρύ χειμώνα», οι υποσχέσεις αλλά και οι προκλήσεις είναι τεράστιες.

Θα καταφέρει η «υπερδύναμη» του 21ου αιώνα να κατακτήσει τη Θεωρία του Νου και να οδηγήσει στη δημιουργία μιας μηχανής Τεχνητής Γενικής Νοημοσύνης που «θα αισθάνεται, θα σκέφτεται και θα ενεργεί» ακριβώς όπως ένας άνθρωπος;

Σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη ιστορία, την εποχή της Αναγέννησης ακολούθησε η Επιστημονική Επανάσταση και ο Διαφωτισμός. Τι θα επακολουθήσει λοιπόν στην ιστορία της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Πάντως, εάν μας ζητούσατε να μαντέψουμε, θα περιγράφαμε ένα μέλλον με προσδόκιμο ζωής στα 150+, ιδιωτικά ταξίδια στο διάστημα, οχήματα που πετάνε, έξυπνα σπίτια και ρομπότ βοηθούς που αναλαμβάνουν όλες τις δύσκολες και βαρετές δουλειές!

Συχνές ερωτήσεις

Τι είναι το Machine Learning

Asset 1 Asset 1

Η Μηχανική Μάθηση (Machine Learning) συνίσταται στην εκπαίδευση των αλγορίθμων προκειμένου να εκτελούν λειτουργίες όπως το να κάνουν προβλέψεις ή να κατηγοριοποιούν πληροφορίες. Τα υπολογιστικά συστήματα μαθαίνουν από τα δεδομένα με τα οποία τροφοδοτούνται και βελτιώνουν την απόδοσή τους με την πάροδο του χρόνου. Όπως ένα παιδί διδάσκεται μία νέα δεξιότητα μέσω της μελέτης, της έκθεσης σε σχετικά παραδείγματα και της ανατροφοδότησης επί των προσπαθειών του.

Τι είναι το Deep Learning

Asset 1 Asset 1

Η Βαθιά Μάθηση (Deep Learning) αποτελεί μια περαιτέρω εξειδίκευση της μηχανικής μάθησης. Συνίσταται στην αξιοποίηση τεχνητών νευρωνικών δικτύων, ενός τύπου αλγόριθμου που διδάσκει στους υπολογιστές πώς να επεξεργάζονται δεδομένα με τρόπο εμπνευσμένο από τη δομή και τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Τι είναι η Generative AI

Asset 1 Asset 1

Η Δημιουργική Τεχνητή Νοημοσύνη (Generative AI), είναι ένα υποσύνολο της μηχανικής μάθησης. Πρόκειται για έναν τύπο τεχνητής νοημοσύνης που αντί να εστιάζει στην ανάλυση υπαρχόντων δεδομένων, μπορεί να δημιουργήσει νέο περιεχόμενο, όπως κείμενο, εικόνες, μουσική και κώδικα.

Ποια είναι τα είδη της Τεχνητής Νοημοσύνης

Asset 1 Asset 1

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τα στάδια ανάπτυξής της ή τις ενέργειες που εκτελεί. Όσον αφορά τη λειτουργικότητα, δηλαδή την ικανότητα μιας μηχανής να αναπαράγει τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, διακρίνονται τέσσερα είδη τεχνητής νοημοσύνης: Οι αντιδραστικές μηχανές, οι μηχανές περιορισμένης μνήμης, οι μηχανές για τις οποίες θα ισχύει η θεωρία του νου και οι μηχανές με αυτογνωσία. Ένας άλλος τρόπος για την ευρεία κατηγοριοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης, αναφέρεται στο τι μπορεί να κάνει μία μηχανή και τη διαχωρίζει σε Στενή, Γενική και Σούπερ Νοημοσύνη.

Βασικά συμπεράσματα

1
Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη
Οι τεχνολογίες που επιτρέπουν στους υπολογιστές να εκτελούν μια σειρά προηγμένων λειτουργιών και να αναπαράγουν τις γνωστικές λειτουργίες ενός ανθρώπου, όπως είναι η μάθηση, ο σχεδιασμός και η δημιουργικότητα. Παράλληλα, ο κλάδος της επιστήμης των υπολογιστών, ο οποίος καταπιάνεται με τη δημιουργία των εν λόγω τεχνολογιών.
2
Πώς λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη
Η βασική αρχή για το πώς λειτουργεί η Τεχνητή Νοημοσύνη περιστρέφεται γύρω από τα δεδομένα: Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μαθαίνουν, εκπαιδεύονται και βελτιώνονται μέσω της έκθεσης σε τεράστιες ποσότητες δεδομένων, εντοπίζοντας παράλληλα μοτίβα και σχέσεις που μπορεί να διαφεύγουν της ανθρώπινης αντίληψης. Στον πυρήνα της, η λειτουργία της Τεχνητής Νοημοσύνης βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις έννοιες, της Μηχανικής (Machine Learning) και της Βαθιάς Μάθησης (Deep Learning).
3
Ποια είναι τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης
Στα βασικά οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης συμπεριλαμβάνονται η αυτοματοποίηση διαδικασιών και εργασιών, η ταχύτητα, η ακρίβεια και η διαθεσιμότητα, η ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου λάθους, η εξάλειψη επαναλαμβανόμενων εργασιών και η επιτάχυνση της Έρευνας & Ανάπτυξης.
4
Ποιες είναι οι εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
Είναι πολυάριθμες και αφορούν στο διαδίκτυο, στα έξυπνα σπίτια και πόλεις, στις διασυνδεμένες υποδομές και οχήματα, στην υγεία, στην εκπαίδευση και σε πολλούς άλλους ακόμη τομείς.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.