Από την άλλη, η σύγχρονη βιοτεχνολογία βρίσκεται στο προσκήνιο μόλις μερικές δεκαετίες. Ωστόσο, αξιοποιώντας τα επιτεύγματα της μοριακής βιολογίας και νέες τεχνολογίες, όπως παραδείγματος χάρη η καλλιέργεια κυττάρων και η γενετική μηχανική, εκτιμάται ότι αλλάζει ήδη το μέλλον μας.
Η επιστήμη της ζωής
Η βιοτεχνολογία είναι η επιστήμη της ζωής: Ασχολείται με τη μελέτη των ζωντανών οργανισμών και των συστατικών τους, όπως τα ένζυμα και τα αντισώματα, και τα αξιοποιεί για την παραγωγή νέων τεχνολογιών, εργαλείων, προϊόντων και ιατρικών θεραπειών.
Μέσω της παρατήρησης και του πειραματισμού, οι αρχαίοι πρόγονοί μας δημιούργησαν το τυρί με την προσθήκη πυτιάς, ένα ένζυμο που βρίσκεται στο στομάχι των μοσχαριών, στο ξινόγαλα. Το ψωμί, τη μπίρα, το ξίδι και άλλα προϊόντα ζύμωσης με τη μαγιά. Το μουλάρι, μέσα από τη διασταύρωση ενός αρσενικού γαϊδάρου και ενός θηλυκού αλόγου.
Από την άλλη, η σύγχρονη βιοτεχνολογία περιλαμβάνει τη γενετική μηχανική και τη χειραγώγηση κυττάρων στο εργαστήριο για τη δημιουργία νέων ιστών, και εν τέλει ενός νέου τοπίου σε πολλούς τομείς: Από τα ρούχα που φοράμε μέχρι τον τρόπο που τα πλένουμε, τα τρόφιμα που τρώμε μέχρι τη μέθοδο που τα καλλιεργούμε, τις θεραπείες που ακολουθούμε, ακόμη και τα καύσιμα που χρησιμοποιούμε για την κίνηση των οχημάτων μας.
Φιλικά προς το περιβάλλον βιο-λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, γενετικά τροποποιημένα φυτά με επιθυμητά χαρακτηριστικά, ουσίες για τη βιοδιάσπαση ρύπων και την ανακύκλωση αποβλήτων, καινοτόμες τεχνικές για τη διάγνωση, τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών, και «ζωντανά» φάρμακα είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα της βιοτεχνολογίας, ενώ οι εφαρμογές της είναι τόσο ευρείες που τελικά σχεδόν κάθε βιομηχανία ενσωματώνει πλέον αυτή την τεχνολογία.