Από την Siri στο ChatGPT και το Bard, η νέα γενιά chatbot εκπαιδεύεται εντατικά για τη θέση των προσωπικών βοηθών μας. Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησε και είναι γεμάτη ευκαιρίες, αλλά και ευθύνες.
Από την Siri στο ChatGPT και το Bard, η νέα γενιά chatbot εκπαιδεύεται εντατικά για τη θέση των προσωπικών βοηθών μας. Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησε και είναι γεμάτη ευκαιρίες, αλλά και ευθύνες.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) ακούγεται σε πολλούς ανθρώπους ως μία πολύ εξελιγμένη έννοια που παραπέμπει σε φουτουριστικά ρομπότ και νοήμονες μηχανές που έχουν κυριέψει τον κόσμο. Ωστόσο, γνωρίζατε ότι χρησιμοποιείτε ήδη την ΤΝ από τη στιγμή που ξυπνάτε, όταν ξεκλειδώνετε το τηλέφωνό σας μέσω της αναγνώρισης προσώπου;
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αξιοποιείται ήδη με πολλούς τρόπους. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς αλλάζει την καθημερινότητά μας».
Είτε ζητάτε από τη Siri οδηγίες πλοήγησης, είτε αλληλογραφείτε με τον εικονικό βοηθό του παρόχου σας για μια λάθος χρέωση στον τηλεφωνικό λογαριασμό σας, η ΤΝ αποτελεί ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς σας. Πλέον, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητές της και για να «δημιουργήσετε»: Κατόπιν εντολής σας, τα νέα chatbot με ΤΝ μπορούν να γράψουν για εσάς εργασίες, επιστολές, κώδικα ή ακόμη και ένα ποίημα. Και προσεχώς πολλά περισσότερα, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του προσωπικού βοηθού σας.
Τα chatbot «πρωταγωνιστούν» εδώ και καιρό στην εξυπηρέτηση πελατών μέσω γραπτού κειμένου. Πρόκειται για έναν τύπο προγράμματος που υποστηρίζεται από ΤΝ και μπορεί να παράγει γραπτό περιεχόμενο με βάση τα δεδομένα που το τροφοδοτεί ο χρήστης του. Δηλαδή εσείς ρωτάτε και αυτό απαντάει, βάσει της εκπαίδευσης που έχει λάβει.
Πιο συγκεκριμένα, μέσω της λεγόμενης μηχανικής μάθησης, το chatbot εκπαιδεύεται σε ένα τεράστιο όγκο κειμένου που έχει ληφθεί από το διαδίκτυο προκειμένου να παρέχει πληροφορίες και να απαντά σε ερωτήσεις. Ορισμένα από αυτά–όπως η Siri που προαναφέραμε– είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, ώστε να παρέχουν ενημερωμένες πληροφορίες, ενώ άλλα –όπως το chatbot μίας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας– εξαρτώνται αποκλειστικά από τις πληροφορίες βάσει των οποίων εκπαιδεύονται.
Τα πάντα για τα chatbot σε λιγότερα από 10 λεπτά. Για περισσότερα σχετικά με το πως η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ψηφιακή μεταμόρφωση της κοινωνίας μας διαβάστε το άρθρο «Η Τεχνητή Νοημοσύνη οδηγεί τις εξελίξεις προς ένα ψηφιακό μέλλον».
Ένα από τα πιο σύγχρονα chatbot, το ChatGPT έκανε την εμφάνισή του στα τέλη του προηγούμενου έτους και μια διαφαινόμενη αίσθηση αλλαγής συνεπήρε τον κόσμο της τεχνολογίας.
Το ChatGPT είναι ένα πρωτότυπο σύστημα ΤΝ, το οποίο όχι μόνο κατανοεί, αλλά μπορεί και να ανταποκριθεί στη φυσική ροή του ανθρώπινου γραπτού λόγου. Σε ό,τι ρωτήσετε θα σας απαντήσει, αναπτύσσοντας μαζί σας κανονική συνομιλία. Εάν θέλετε λοιπόν να συνομιλήσετε με έναν σχεδόν «φωτεινό παντογνώστη» –οι εγκυκλοπαιδικές γνώσεις της τρέχουσας έκδοσης φτάνουν μέχρι το 2021– δοκιμάστε το ChatGPT.
Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, το chatbot που δημιούργησε η νεοφυής εταιρεία OpenAI, γοήτευσε με τις δυνατότητές του εκατομμύρια χρήστες και άνοιξε το δρόμο για μια νέα γενιά βοηθών ΤΝ συμπαρασύροντας στην κατεύθυνσή του όλες τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου.
Η Google παρουσίασε πρόσφατα το ανταγωνιστικό Bard. Η Microsoft, η οποία έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο ChatGPT της OpenAI, έχει ήδη εντάξει την εν λόγω τεχνολογία στη μηχανή αναζήτησής του Bing, ενώ η Baidu, η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, ήδη δοκιμάζει και ετοιμάζεται να λανσάρει τη δική της απάντηση.
Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς θεωρεί τη νέα διάσταση της ΤΝ ως την πιο σημαντική τεχνολογική πρόοδο εδώ και δεκαετίες. Σε μια ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, χαρακτήρισε την τεχνολογία που φέρνει το ChatGPT τόσο θεμελιώδη όσο τη δημιουργία του μικροεπεξεργαστή, του προσωπικού υπολογιστή, του Διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, υποστηρίζοντας ότι θα αλλάξει τον τρόπο που οι άνθρωποι εργάζονται, μαθαίνουν, ταξιδεύουν, λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη και επικοινωνούν μεταξύ τους.
Προς το παρόν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT για να σχεδιάσετε τις εργασίες και τις παρουσιάσεις σας, να εμπνευστείτε έξυπνα μηνύματα ή να δημιουργήσετε περιλήψεις, ποιήματα και άλλα πονήματα μυθοπλασίας, να παράξετε περιεχόμενο για κάθε είδους ιστότοπο, πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα των πελατών σας και ότι άλλο σκεφτείτε.
Το GPT ουσιαστικά προβλέπει τις λέξεις που μπορούν να δημιουργήσουν μία απάντηση σε ένα ερώτημα που του τέθηκε, βασιζόμενο στη στατιστική ανάλυση τρισεκατομμυρίων γραμμών κειμένου που συλλέγονται από ιστοσελίδες, βιβλία και άλλες διαθέσιμες πηγές. Αν και αρχικά το GPT ήταν κάτι περισσότερο από ένα πρόγραμμα αυτόματης συμπλήρωσης λέξεων, η πιο πρόσφατη έκδοση του (GPT-4) δεν απαντά απλώς πιο εμπεριστατωμένα (και ενημερωμένα), αλλά επιτυγχάνει και πολύ υψηλή βαθμολογία σε ακαδημαϊκές δοκιμασίες.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, πλέον μπορείτε να περάσετε περισσότερο χρόνο απολαμβάνοντας, παρά σχεδιάζοντας προκαταβολικά τις διακοπές σας. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Δωρεάν εφαρμογές για πιο ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές».
Και αφού το ChatGPT θάμπωσε τους πάντες με τις γνώσεις του, τώρα εκπαιδεύεται ώστε να γίνει ο προσωπικός βοηθός μας. Πρόσφατα, η OpenAI ανακοίνωσε ότι πολλές εταιρείες, όπως οι Expedia, OpenTable, Speak και Klarna, δημιούργησαν plugins, δηλαδή πρόσθετες λειτουργίες που επιτρέπουν στο chatbot να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες τους. Μόλις o χρήστης τις ενεργοποιήσει, μπορεί να ζητήσει από το ChatGPT να εκτελέσει εργασίες που κανονικά θα απαιτούσαν τη χρήση του διαδικτύου ή μιας εφαρμογής, αλλά και αρκετή προσωπική ενασχόληση για να ολοκληρωθούν.
Θέλετε, για παράδειγμα, να οργανώσετε ένα ταξίδι με πολλαπλές πτήσεις, διαμονές και χρήση άλλων μέσων μεταφοράς; Δεν έχετε παρά να τροφοδοτήσετε το ChatGPT με τις σωστές εντολές, όπως αφετηρία, προορισμό, αριθμό ταξιδιωτών κλπ και αυτό με τη βοήθεια της Expedia ή της Kayak, θα σχεδιάσει όλο το ταξίδι για εσάς.
Ωστόσο, οι χρήστες του ChatGPT διαπιστώνουν συνεχώς ότι μπορεί να δίνει εντελώς λανθασμένες απαντήσεις, να παρουσιάζει την παραπληροφόρηση ως γεγονός, να απαντά εσφαλμένα σε προβλήματα κωδικοποίησης ή βασικών μαθηματικών. Και αυτό είναι εύλογο: Η αλματώδης εξέλιξη των δυνατοτήτων του προήλθε από την αλληλεπίδρασή του με εκατομμύρια ανθρώπους και την ανατροφοδότηση που έλαβε. Στο πλαίσιο αυτό, το ChatGPT είναι επιρρεπές στην αναπαραγωγή προκαταλήψεων από τα δεδομένα εκπαίδευσης του καθώς και στην καταφυγή σε πειστικά αλλά εσφαλμένα αποτελέσματα, στην επιμονή μας να λάβουμε μια απάντηση.
Παράλληλα, η προσθήκη νέων δυνατοτήτων μέσω των plugins, θα μπορούσε επίσης να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες. Παραδείγματος χάρη, εάν μελλοντικά ένα chatbot μπορεί να κλείσει μια υπερβολικά ακριβή πτήση ή να ψωνίσει εκ μέρους μας από το σούπερ μάρκετ χωρίς την έγκρισή μας, πώς θα το αντιμετωπίσουμε ως τελικοί χρήστες;
Πόσο ασφαλείς είστε στο διαδίκτυο; Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Tips για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο».
Όλα αυτά είναι ζητήματα, τα οποία οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θεωρούν ότι θα λυθούν άμεσα, μέσω της διαρκούς εξέλιξης, χρησιμοποίησης και ανατροφοδότησης των αλγορίθμων τους. Ωστόσο, αντίθετοι πόλοι, μεταξύ των οποίων ο Ίλον Μασκ, ο Στιβ Βόζνιακ και 1.200 ακόμη επιστήμονες και στελέχη από το χώρο της τεχνολογίας, εφιστούν την προσοχή μας: Υπέγραψαν μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας εξάμηνη παύση σε όλες τις δοκιμές ισχυρής ΤΝ (ανώτερης της GPT-4), προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους της εν λόγω τεχνολογίας, καθώς και τον δυνητικό αντίκτυπό της στην κοινωνία.
Όπως και να ‘χει, η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεκίνησε και σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς είναι γεμάτη ευκαιρίες αλλά και ευθύνες: Αφενός, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους οπουδήποτε στον κόσμο να βελτιώσουν τη ζωή τους. Αφετέρου, οι ίδιοι οι άνθρωποι θα πρέπει να καθιερώσουν τους κανόνες χρήσης της, ώστε τα μειονεκτήματα της ΤΝ να αντισταθμίζονται κατά πολύ από τα οφέλη της.