Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το μέλλον της εκπαίδευσης;

Είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη το μέλλον της εκπαίδευσης;

H εμφάνιση της Τεχνητής Νοημοσύνης οδηγεί την εκπαίδευση στο κατώφλι μιας πραγματικής επανάστασης. Και όπως κάθε επανάσταση, δημιουργεί νέα δεδομένα που εγκυμονούν θετικές αλλαγές, αλλά και πιθανές προκλήσεις στον δρόμο για την ενσωμάτωσή της στα εκπαιδευτικά συστήματα.

Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από την εποχή που οι μαθητές και οι μαθήτριες «καρδιοχτυπούσαν» στα θρανία, ενώ το ξύλο θεωρούνταν «εκπαιδευτικό εργαλείο». Στο διάστημα αυτό, η εκπαίδευση, ένα δυναμικό πεδίο εξέλιξης βάσει των επιταγών της εποχής, πέτυχε σταδιακά τον εκσυγχρονισμό των παραδοσιακών διαλέξεων του χάρακα και της κιμωλίας με την ενσωμάτωση νέων, ψηφιακών εργαλείων.

final_aieducation1

Photo credit: Pexels

Για τους μαθητές και τις μαθήτριες του 21ου αιώνα, η ρομποτική αποτελεί έναν διασκεδαστικό τρόπο εισαγωγής στον προγραμματισμό και το STEM. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Η Εκπαιδευτική Ρομποτική μεταμορφώνει τη μάθηση».

Ωστόσο, η εμφάνιση της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης μόλις λίγα χρόνια πριν, οδηγεί την εκπαίδευση στο κατώφλι μιας πραγματικής επανάστασης. Και όπως κάθε επανάσταση, η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα εκπαιδευτικά μας συστήματα δημιουργεί νέα δεδομένα που εγκυμονούν θετικές αλλαγές, αλλά και πιθανές προκλήσεις.

Εργαλείο εκπαίδευσης για μαθητές & μαθήτριες

Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά: Καταπώς φαίνεται η τεχνητή νοημοσύνη ήδη προσφέρει στους μαθητές και τις μαθήτριες ισχυρά εργαλεία εξατομικευμένης εκπαίδευσης.

Προγράμματα όπως το ChatGPT και το Gemini εκτελούν πληθώρα εργασιών από την κατάρτιση προγραμμάτων μελέτης και διαγωνισμάτων επανάληψης, μέχρι τη σύνοψη σύνθετων θεμάτων, βοηθώντας την κατανόηση και το αποτελεσματικό διάβασμα. Συνδράμουν, επίσης, στην εξερεύνηση ιδεών και τη συγγραφή μίας εργασίας, και βοηθούν στην ανάπτυξη σχετικών δεξιοτήτων παρέχοντας σχόλια σχετικά με τη γραμματική, το στυλ και τη σαφήνεια. Ενώ βέβαια δημιουργούν εικόνες και βίντεο και ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα.

Video credit: OpenAI

Tο Sora, ένα μοντέλο δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να παραγάγει βίντεο βάσει των γραπτών εντολών που θα του δώσετε. Το περιβάλλον του είναι εξαιρετικά απλό, δίχως να απαιτεί την παραμικρή τεχνική ή εξειδικευμένη γνώση. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Sora: Η δημιουργία βίντεο είναι πλέον υπόθεση μερικών λέξεων».

Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη εκδημοκρατίζει ουσιαστικά την εκπαίδευση: Αφενός καταρρίπτοντας τα εμπόδια για μαθητές με αναπηρίες. Παραδείγματος χάρη, μέσω εργαλείων που μετατρέπουν την ομιλία σε κείμενο ή εξατομικευμένων προγραμμάτων εκμάθησης. Αφετέρου, καταρρίπτοντας γεωγραφικά εμπόδια. Οι εικονικές αίθουσες διδασκαλίας και οι διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης συνδέουν μαθητές και εκπαιδευτικούς ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους.

Παράλληλα, τα εργαλεία μετάφρασης και εκμάθησης γλωσσών που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη διευκολύνουν την πρόσβαση σε διευρυμένο εκπαιδευτικό περιεχόμενο, ενώ οι διαδραστικές προσομοιώσεις και τα εικονικά εργαστήρια κάνουν τη διαδικασία πιο ελκυστική, μετατρέποντας την παθητική μάθηση σε ενεργητική εξερεύνηση.

final_aieducation2

Photo credit: Proto Inc.

Οι διαλέξεις με ολογράμματα είναι ήδη πραγματικότητα σε αρκετά πανεπιστήμια στον κόσμο, κάνοντας το μάθημα «παιχνίδι». Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Μάθημα με τον Αϊνστάιν μέσω Ολογράμματος».

Ακούραστος βοηθός εκπαιδευτικών με πολλά ταλέντα

Για τους εκπαιδευτικούς, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει έναν ταλαντούχο και ακούραστο βοηθό. Παραδείγματος χάρη, αυτοματοποιώντας επαναλαμβανόμενες εργασίες που απαιτούν πολύτιμο χρόνο: Από τη βαθμολόγηση εργασιών και τη συγγραφή αναφορών, μέχρι τη σχεδίαση του επόμενου μαθήματος ή και του ετήσιου προγράμματος κάθε τάξης.

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία εξατομικευμένου εκπαιδευτικού υλικού, ασκήσεων και διαγωνισμάτων, απελευθερώνοντας τους δασκάλους, προκειμένου να εστιάσουν στο πιο σημαντικό: να καλλιεργήσουν στο ακροατήριό τους την περιέργεια και την αγάπη για μάθηση.

Photo credit: Pexels

Ένας μονόδρομος με παρεκκλίσεις και προκλήσεις

Αν και η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση φαντάζει πλέον μονόδρομος, δεν λείπουν οι ανησυχίες για τις παρεκκλίσεις και τις προκλήσεις που εγκυμονεί.

Αφενός, για λελογισμένη χρήση των δυνατοτήτων της: Μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να τη χρησιμοποιούν με υπευθυνότητα, εστιάζοντας στην κριτική σκέψη και την ηθική εφαρμογή; Θα καταφέρουν να δαμάσουν τον πειρασμό της λογοκλοπής, καθώς και της υπερβολικής εξάρτησης από το περιεχόμενο που δημιουργούν, παραδείγματος χάρη, τα μοντέλα Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης;

Από την άλλη, δεοντολογικά ζητήματα όπως το απόρρητο δεδομένων και η αλγοριθμική μεροληψία, ήδη απασχολούν την επιστημονική και την εκπαιδευτική κοινότητα. Πώς θα διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται υπεύθυνα και δίκαια, αποφεύγοντας τη δημιουργία νέων ψηφιακών χασμάτων;

Είναι η τεχνητή νοημοσύνη το μέλλον της εκπαίδευσης; Η εν λόγω έννοια έχει εισβάλλει για τα καλά στη ζωή μας και καταπώς φαίνεται αξιοποιείται ήδη με πολλούς τρόπους που ενδεχομένως δεν μπορούμε καν να φανταστούμε, ακόμα και στο πεδίο της εκπαίδευσης. Πρόκειται για ένα ισχυρό εργαλείο που δύναται να μεταμορφώσει ριζικά τον τρόπο που διδάσκουμε και διδασκόμαστε, δημιουργώντας επαναστατικά, νέα δεδομένα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ανακαλύψτε περισσότερα για την «υπερδύναμη» του 21ου αιώνα που αναδιαμορφώνει αθόρυβα αλλά δυναμικά τον κόσμο μας, στο ειδικό αφιέρωμα του Pencil On the Moon «Τα Πάντα για την Τεχνητή Νοημοσύνη».

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βασική αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δέσμευσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.