Ένα εικονικό εργοστάσιο κρατάει ζωντανό το όραμα του Metaverse

Ένα εικονικό εργοστάσιο κρατάει ζωντανό το όραμα του Metaverse

Σε αντίθεση με το ψυχαγωγικό, το βιομηχανικό Metaverse παραμένει ζωντανό: Καινοτόμες εταιρείες αξιοποιούν προσομοιώσεις μεγάλης κλίμακας και φυσικής ακρίβειας για να δημιουργήσουν «ψηφιακά δίδυμα στο σύννεφο» και να μετασχηματίσουν τις δραστηριότητές τους.

Ποιος θυμάται το Metaverse; Το 2021, εν μέσω μίας πανδημίας, η αντιμετώπιση της οποίας προϋπέθετε την κοινωνική απομόνωση, η ανακοίνωση του Mark Zuckerberg ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να ψυχαγωγούμαστε και να αλληλοεπιδρούμε σε μία «μετασυμπαντική» κοινωνία, ακουγόταν πολύ δελεαστική.

efactory1_final

Photo credit: META

Ωστόσο, η υπόσχεση του επικεφαλής της Facebook – META, ξεχάστηκε γρήγορα, ενώ πλέον έχει περάσει στη σκιά της δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης. Εντούτοις, αν και τα ΑΙ chatbots όπως το ChatGPT και το Bard κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα της τεχνολογίας, και το Metaverse έχει φαινομενικά παραγκωνιστεί, το όνειρο του μετασύμπαντος παραμένει ζωντανό, τουλάχιστον για διάφορους τομείς της μαζικής βιομηχανικής παραγωγής, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία.

Η αυτοκινητοβιομηχανία μετασχηματίζεται

Η κατασκευή ενός εργοστασίου μαζικής παραγωγής αυτοκινήτων είναι ένα πολύπλοκο και δαπανηρό project που ξεκινάει πολύ πριν πέσουν τα τσιμεντένια θεμέλια. Αφενός, το ίδιο το εργοστάσιο αποτελεί μία γιγαντιαία μηχανή που εξαρτάται από την ομαλή συνεργασία μηχανών, ρομπότ και ανθρώπων.

Αφετέρου, πριν ακόμα ξεκινήσει η κατασκευή του, εκατοντάδες μηχανικοί και μηχανολόγοι θα συνεδριάσουν και θα σχεδιάσουν τις υποδομές που θα επιτρέψουν την άρτια και ασφαλή λειτουργία του. Και παρόλα αυτά, κανένας προγραμματισμός δεν είναι σίγουρο ότι θα αποτρέψει τελικά δυσλειτουργίες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλειες εκατομμυρίων από την πρώτη μέρα λειτουργίας του.

efactory2_final

Photo credit: NVIDIA

Τα εργοστάσια του μέλλοντος θα διοικούνται από απόσταση. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα η είδηση ότι επιστήμονες του ΜΙΤ δημιούργησαν ένα ρομπότ που εντοπίζει αντικείμενα εκτός των ορίων του οπτικού πεδίου του. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο «Το ρομπότ που βοηθά στη διαχείριση αποθήκης & το λιανεμπόριο».

Έτσι γινόταν μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, η υλοποίηση βιομηχανικών υποδομών ξεκινάει από το μετασύμπαν. Τα «ψηφιακά δίδυμα» (digital twins) μπορούν να «τρέξουν» κάθε είδους προσομοίωση για τη βελτιστοποίηση των υποδομών, των λειτουργιών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, χρόνια πριν ανοίξει ένα εργοστάσιο.

Το «ψηφιακό δίδυμο» του νέου εργοστασίου της BMW στην Ουγγαρία

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το 2025 η BMW θα εγκαινιάσει το νέο της εργοστάσιο στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, το οποίο θα παράγει περίπου 150.000 ηλεκτρικά οχήματα ετησίως. Ωστόσο, το εργοστάσιο ήδη υπάρχει στο μετασύμπαν και όχι μόνο εκτελεί εικονικές λειτουργίες, αλλά αποτελεί και χώρο συνεδρίασης των ομάδων υλοποίησης από όλο τον κόσμο.

Video credit: NVIDIA

Το «ψηφιακό δίδυμο» του νέου εργοστασίου της BMW στην Ουγγαρία ήδη παράγει «εικονικά αυτοκίνητα» ενώ αποτελεί και χώρο συνεδρίασης των ομάδων υλοποίησής του από όλο τον κόσμο.

Αυτό γίνεται εφικτό μέσω του Omniverse μίας πλατφόρμας μετάβασης στο μετασύμπαν, η οποία είναι ειδικά σχεδιασμένη για εταιρείες. Για τον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση βιομηχανικών διαδικασιών που μπορούν να εξοικονομήσουν εκατομμύρια με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες.

Στο Omniverse, χάρη στη διεξαγωγή προσομοιώσεων μεγάλης κλίμακας και φυσικής ακρίβειας, εταιρείες όπως η BMW έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν παλιές και νέες λειτουργίες σε ψηφιακό επίπεδο και να βελτιστοποιήσουν κάθε λογής διαδικασίες πριν δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές στον πραγματικό κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να εντοπίσουν πιθανές δυσλειτουργίες και προβλήματα προτού καν θεμελιώσουν το κτίριο που θα τους στεγάσει.

Μπορεί ένα «φανταστικό» εργοστάσιο να αλλάξει την αυτοκινητοβιομηχανία;

Φανταστείτε το Omniverse σαν ένα εξαιρετικά πολύπλοκο videogame, όπως παραδείγματος χάρη το Roblox, που υπάρχει συνεχώς στο cloud.

Στο πλαίσιο αυτό, στο εικονικό εργοστάσιο της BMW, όλα όσα σύντομα θα υπάρχουν στον πραγματικό κόσμο έχουν ήδη ένα τρισδιάστατο αντίστοιχο που λειτουργεί ακριβώς όπως η φυσική τους εκδοχή. Ένα ρομπότ είναι συμπαγές, έχει πραγματικές αρθρώσεις και μπορεί να προγραμματιστεί για να κάνει διάφορες εργασίες. Μπορεί να σηκώσει ένα παξιμάδι και να το βιδώσει σε ένα τμήμα αυτοκινήτου. Και αν δεν έχει τοποθετηθεί σωστά, να συγκρουστεί με ένα ράφι εργαλείων ή να χτυπήσει κατά λάθος έναν περαστικό εργαζόμενο.

Photo credit: NVIDIA

Έτσι, οι διαχειριστές του ψηφιακού εργοστασίου έχουν τη δυνατότητα να μελετήσουν λεπτομερώς και προκαταβολικά κάθε λειτουργία του. Να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους και να οργανώσουν αποτελεσματικότερα τη γραμμή παραγωγής, εξοικονομώντας πόρους και πρώτες ύλες. Απώτερος στόχος για την εταιρεία είναι αυτό να αποτελέσει μία δοκιμαστική πλατφόρμα για κάθε νέο εργοστάσιο που θα ανοίξει στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, το «φανταστικό» εργοστάσιο της BMW με έδρα στο cloud, ήδη αλλάζει την αυτοκινητοβιομηχανία και κρατάει ζωντανό το όραμα του Metaverse.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

Το Pencil On The Moon είναι μια πρωτοβουλία με την υποστήριξη της Generali, η οποία παρακολουθεί στενά όλες τις νέες τάσεις, προκειμένου να συνεχίσει να εξελίσσεται και να προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Οι πιο προηγμένες επιστημονικές έρευνες, οι πιο εξελιγμένες τεχνολογίες αλλά και οι πιο καινοτόμες εφευρέσεις εξετάζονται προσεκτικά υπό το πρίσμα της εφαρμογής τους στα πεδία της καθημερινότητας με βάσικη αρχή ότι ο άνθρωπος είναι πάντα πάνω από την τεχνολογία.

Αυτή είναι η πηγή από την οποία αντλούμε μελάνι για τις πένες αυτού του blog με έναν κοινό στόχο:

Να γνωρίσουμε, κατανοήσουμε και στο τέλος να αξιοποίησουμε τις νέες τεχνολογίες προς όφελος του ανθρώπου.

Η Generali στηρίζει έμπρακτα αυτή την πρωτοβουλία πιστή στη δεσμεύσή της:

«Να στηρίζει τους ανθρώπους για να δημιουργούν ένα ασφαλέστερο μέλλον για τις ζωές και τα όνειρά τους»

…Αλλά και ανοιχτή στη σκέψη ότι πολλές φορές αρκεί ένα μολύβι για να γράφουμε στο φεγγάρι.